Vaasan kaupunki - Vasa stad

Coronavaccinatörerna gör ett toppjobb - Följande drop in är 4.9

Dela

Vaccinatörerna har en mycket betydelsefull roll när det gäller att förhindra spridningen av corona. Speciellt arbetsinsatsen av dem som kommer till hjälp efter pensioneringen tas emot med stor tacksamhet, både bland personalen vid Vasa stads egen hälsovård och från kommuninvånarnas sida. Alla vaccinatörer och personer som förbereder vaccineringsarbetet ska ha ett stort tack!

Bild: Sarianne Manninen
Bild: Sarianne Manninen

Tarja Paikkala är en av de coronavaccinatörer som återvänt till jobbet efter pensioneringen. Paikkala hann vara officiellt pensionerad bara två månader innan hon från och med februari kom med i det viktiga vaccineringsarbetet.

– Jag är verkligen glad att jag får ge min egen arbetsinsats och 30-åriga arbetserfarenhet till arbetet med coronavaccineringar. Jag hoppas också att kommuninvånarna gör sin egen insats och kommer för att vaccinera sig, säger Paikkala.

Den egna personalen räcker inte till för det enorma vaccineringsarbetet, därför har hjälpande händer varit välkomna

Stadens egen personal skulle inte på något sätt ha räckt till att för det enorma vaccineringsarbetet, så arbetsinsatsen från 20 pensionärer har verkligen varit välkommen och betydande för vaccineringarnas framskridande.

– Det har varit verkligt fantastiskt att vi fick kunniga pensionärer till vår hjälp. De har verkligen varit ivriga att komma till arbetet och njutit av sitt vaccineringsarbete, berömmer avdelningsskötare Marlene Vägar.

Vaccinatörerna arbetar i regel under vardagar kl. 8–16. Förutom det här så har vaccineringar utförts också under veckosluten och utan tidsbeställning vid drop in-vaccineringar på kvällar kl. 16–18.

Också personalen vid Laihela samarbetsområdes hälsostation har hjälpt till med Vasa stads vaccineringsarbete, likaså rådgivningsbyråernas hälsovårdare, övriga vårdare från social- och hälsoservicens enheter samt från privata hälsoserviceproducenter. För närvarande vaccinerar skolhälsovårdarna 12–15-åringar på hälsostationerna med tidsbeställning.

Man behöver inte vara rädd för vaccineringen

Speciellt ungdomar kan vara spända inför vaccineringen. Man behöver ändå inte vara rädd för vaccineringen för de som vaccinerar är mycket yrkeskunniga vårdare.

– Vaccinatörerna måste ha ett giltigt LOVe-tillstånd, dvs. behörighet för läkemedelsbehandling. Om vårdaren har varit t.ex. hemma på föräldraledighet så utför hen ett yrkesprov för att säkerställa vaccineringsrätten och kompetensen, berättar biträdande avdelningsskötare Päivi Granlund.

Behandlingen av vaccin innan det är färdiga vaccinationsdoser är en invecklad process, där det viktiga förarbetet utförs av två vårdare som blandar till hundratals vaccindoser så att de är färdiga till vaccineringstidpunkterna.

Drop in-vaccinering lockar - Följande drop in är 4.9

Drop in-vaccinering utan tidsbeställning har ordnats flera gånger. Vid de här tillfällena ges den första coronavaccindosen till 16 år fyllda Vasabor.

– Drop in-tillfällena har lockat sådana personer som har varit osäkra på om de ska ta vaccinet eller som inte har velat beställa tid i förväg. De tycker det är lättare att komma utan tidsbokning, säger Vägar.

Följande drop in -coronavaccineringarna till Vasabor som fyllt 12 år för att ta den första vaccindos är 4.9 kl. 9-15 på Kyrkoesplanadens hälsostation.

Vasaborna är verkligen tacksamma för vaccinationerna och de uppmuntrar vaccinatörerna i deras goda arbete

– Vi har jättebra feeling vid vaccineringarna, för de som får vaccinet är glada och tacksamma när de får det. De till och med uppmuntrar oss att fortsätta i vårt arbete, säger Granlund leende.

Också vårdarna tycker om vaccineringsarbetet och den omväxling det ger till det vanliga arbetet, därför deltar de gärna när vaccineringsdagarna har bestämts och anställda efterfrågas till vaccineringsarbetet.

Det har getts totalt närmare 79 000 doser coronavaccin

Under tiden 1.1–24.8.2021 har det getts totalt 78 837 vaccindoser, av vilka 47 379 stycken är 1:a dosen och 31 458 stycken är 2:a dosen.

1:a vaccindosen:

  • Åren 1910–1941 födda: 4 525 doser
  • Åren 1942-1951 födda: 6 869 doser
  • Åren 1952–2005 födda: 34 747 doser
  • Åren 2006–2009 födda: 1 238 doser
  • Totalt: 47 379 doser

2:a vaccindosen:

  • Åren 1910–1941 födda: 4 285 doser
  • Åren 1942–1951 födda: 6 661 doser
  • Åren 1952–2005 födda: 20 505 doser
  • Åren 2006–2009 födda: 7 doser
  • Totalt: 31 458 doser

Vid första vaccineringen diskuterar man mer med klienten och bestämmer tidpunkt för följande vaccinering, därför sker vaccinationerna av första dosen med 10 minuters intervall. När andra vaccindosen ges går det snabbare, eftersom vaccineringssituationen är bekant för klienten och det inte behövs någon ny tid. Därför kan andra doserna ges med 5 minuters intervall.

Vaccineringen mot coronaviruset i Vasa

Nyckelord

Kontakter

Avdelningsskötare Marelen Vägar, tfn 040 358 2480, marlene.vagar@vaasa.fi
Biträdandeavdelningsskötare Päivi Granlund, tfn 040 358 6807, paivi.granlund@vaasa.fi

Bilder

Bild: Sarianne Manninen
Bild: Sarianne Manninen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum