Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Coronaviruset grumlar utvecklingsutsikterna i Österbotten och Mellersta Österbotten

Dela

Arbets- och näringsministeriet har tisdagen den 20 oktober publicerat översikten Regionala utvecklingsutsikter. Regionala utvecklingsutsikter är NTM-centralernas och de centrala regionutvecklarnas gemensamma uppfattning om nuläget och utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. Det är fråga om en kvalitativ bedömning där synpunkterna hos regionutvecklare och dem som arbetar med företagsutveckling spelar en central roll. Bedömningarna för landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten har gjorts vid NTM-centralen i Österbotten i samråd med regionala intressentgrupper. Den kvalitativa bedömningen stöder sig på statistik samt regionala enkäter och barometrar.

De bedömningar som framförs i texten har gjorts i början av september. Under första veckan av oktober försämrades coronavirusläget väsentligt i Österbotten. Epidemin har i snabb takt eskalerat till upptrappningsfasen och spridningsfasen. Mest oroväckande är läget i Vasa stad. I början av oktober har Vasa bl.a. utfärdat en rekommendation om användning av munskydd och begränsat sammankomster. Till följd av de regionala restriktionerna och coronavirusets betydande spridning ändrar människor sitt beteende på ett sätt som påverkar särskilt servicebranschernas situation och utvecklingsutsikter negativt.

Osäkra framtidsutsikter för företag

Österbottniska företag har än så länge klarat coronakrisen varierande. De globala konsekvenserna av coronaviruset och olika nationella restriktioner har påverkat företagen på olika sätt.

Pandemins konsekvenser för industrin ligger till största delen ännu framför oss och det finns en risk för att det kommer att ta mycket lång tid för exportmarknaden att återhämta sig. Orderstockarna är långa och därför kommer konsekvenserna att klarna först senare under hösten. Den exportinriktade tillverkande industrin påverkas inte bara av coronapandemin utan också av andra händelser på internationell nivå. Vad gäller primärproduktionen har NTM-centralen än så länge inte fått uppgift om att en eventuell arbetskraftsbrist skulle ha påverkat produktionen vilket befarades före sommaren. Pälsdjursuppfödarna befinner sig i en särskilt svår situation då exporten stannat av. Inom handeln har coronaviruset påverkat på många olika sätt; t.ex. sporthandeln har hållit en bra nivå, medan handeln med nya bilar sackar efter. Hotell- och restaurangverksamheten fick ett klart uppsving efter att restriktionerna hävdes. Att människor är försiktiga syns fortfarande ändå generellt i branschen. Också de säkerhetsåtgärder som branschen vidtagit och de restriktioner som gäller arrangerande av evenemang påverkar branschen. De reserestriktioner som staten utfärdat har en kraftig inverkan på bl.a. passagerartrafiken mellan Sverige och Finland. Coronaviruspandemins konsekvenser för byggnadsbranschen kommer att synas med eftersläpning för besluten om större byggprojekt har fattats tidigare och projekten har framskridit planenligt.

Den våg av konkurser som befarades syns ännu inte till, utan antalet konkurser i mars-juli var t.o.m. färre än för ett år sedan. Framtidsutsikterna är ändå grumliga, vilket också syns i många utredningar och barometrar som gjorts i regionen, t.ex. SMF-företagsbarometern och handelskamrarnas medlemsenkäter.

Trots att arbetslösheten ökar har arbetsgivare fortfarande rekryteringsproblem

Under våren ökade antalet arbetslösa arbetssökande kraftigt i Österbotten och Mellersta Österbotten till följd av åtgärderna för att begränsa coronaviruset. Som mest var antalet arbetslösa i Österbotten över 10 000 personer och i Mellersta Österbotten över 3 000 personer i juni. Mot hösten har antalet arbetslösa arbetssökande så småningom minskat, men är ännu högt jämfört med landskapens normala nivå. I augusti 2020 var arbetslöshetsgraden 9,2 procent i landskapet Österbotten, då den året innan var 5,8 procent. I Mellersta Österbotten var arbetslöshetsgraden 9,2 procent i augusti, året innan 6,9 procent. Trots att arbetslösheten ökat mycket är arbetslöshetsgraderna i bägge landskapen fortfarande bland de lägsta i Fastlandsfinland.

Även om de österbottniska företagen hade ett större behov av arbetskraft före coronakrisen än nu, så finns det fortfarande arbetsgivare som har rekryteringsproblem. Enligt den senaste Yrkesbarometern råder det i regionerna ännu brist på yrkeskunniga inom bl.a. social- och hälsovårdsbranschen, byggbranschen samt olika områden inom industrin. Efterfrågan på arbets- och näringsbyråns rekryteringsutbildningar har ökat efter våren. Också läroavtalsutbildningar kan för sin del utnyttjas för att svara på rekryteringsproblem.

Infrastrukturen och nåbarheten bör säkras

I Österbotten och Mellersta Österbotten görs alltjämt moderna industriinvesteringar i stor skala. I Österbotten framskrider bl.a. arbetet med att bygga Wärtsiläs Smart Technology Hub och i Mellersta Österbotten går Keliber vidare med gruvor, ett anrikningsverk och en kemisk fabrik. Investeringar i vindkraft är också på gång och i Vasa väntar man på den nya färjan som ska komma till sommaren. Många av de stora investeringarna förutsätter högst sannolikt också offentliga byggprojekt för uppdatering av nödvändig infrastruktur. De har en stor betydelse för byggnadsindustrin och det övriga näringslivet och regionen förväntar sig också att återhämtningsmedlen ska bidra till att infraprojekten genomförs.

Den globala kris som coronaepidemin orsakat flygtrafiken har drabbat även de österbottniska landskapen, då det sedan slutet av mars inte funnits flygförbindelser till Karleby-Jakobstad flygplats och även förbindelserna till Vasa flygplats skurits ner ordentligt. Många företag har fått det svårare att idka internationell handel och verksamhet, då det t.ex. inte gått att utföra installationer och underhåll. Det finns också risk för att de försämrade förbindelserna påverkar eventuella kommande etablerings- och investeringsbeslut hos företag. Vid sidan om näringslivet orsakar bristen på snabba förbindelser också risker för hälsovården, patientsäkerheten och försörjningsberedskapen.

Översikten Regionala utvecklingsutsikter finns på arbets- och näringsministeriets webbsidor Alueelliset kehitysnäkymät (på finska, sammandrag på svenska)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

NTM-centralen i Österbotten stöder en balanserad utveckling av region- och samhällsstrukturen, utvecklar närings-, innovationsmiljö-, landsbygds- och arbetskraftspolitiken och främjar kompetens, utbildning, arbetskraftsinvandring samt invandrares sysselsättning och integration. Till vårt verksamhetsområde hör landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten.

Följ Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt för februari: Arbetslösheten ökar och antalet lediga arbetsplatser minskar fortsättningsvis (Österbotten, Mellersta Österbotten)26.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av februari sammanlagt 8 034 arbetslösa arbetssökande. Det är 754 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i februari 116 färre än i januari. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock fortsättningsvis den lägsta i Fastlandsfinland (7,0 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,8 %. Jämfört med januari månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,1 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och i hela landet. Under februari fanns det totalt 8 207 lediga arbetsplatser, vilket är 3 536 arbetsplatser (- 30,1 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 1 182 dvs. 218 fler (+ 22,6 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Helmikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys kasvaa ja avointen työpaikkojen määrä laskee edelleen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)26.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli helmikuun lopussa yhteensä 8 034 työtöntä työnhakijaa. Se on 754 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli helmikuussa 116 vähemmän kuin tammikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,0 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,8 %. Tammikuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja koko maassa. Helmikuun aikana oli avoinna yhteensä 8 207 työpaikkaa, mikä on 3 536 työpaikkaa (- 30,1 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 182 eli 218 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 22,6 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Sysselsättningsöversikt för januari: Arbetslösheten ökar fortsättningsvis (Österbotten, Mellersta Österbotten)20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av januari sammanlagt 8 150 arbetslösa arbetssökande. Det är 935 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i januari 471 fler än under december 2023. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är dock den lägsta i Fastlandsfinland (7,1 %). Motsvarande andel i hela landet är 10,9 %. Jämfört med december månad minskade arbetslöshetsgraden med 0,5 procentenheter inom Österbottens NTM-centrals område och med 0,3 procentenheter i hela landet. Under januari fanns det totalt 7 660 lediga arbetsplatser, vilket är 3 229 arbetsplatser (- 29,7 %) färre än för ett år sedan. Antalet heltidspermitterade var 1 217 dvs. 366 fler (+ 43 %) än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets Arbetsförmedlingsstatistik.

Tammikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys jatkaa kasvuaan edelleen (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)20.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 8 150 työtöntä työnhakijaa. Se on 935 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli tammikuussa 471 enemmän kuin joulukuussa 2023. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,1 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,9 %. Joulukuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,5 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja 0,3 prosenttiyksikköä koko maassa. Tammikuun aikana oli avoinna yhteensä 7 660 työpaikkaa, mikä on 3 229 työpaikkaa (- 29,7 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 217 eli 366 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 43,0 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Konjunkturutsikterna för små och medelstora företag har blivit dystrare i Österbotten och i Mellersta Österbotten13.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, arbets- och näringsministeriet och Finnvera utföra SMF-företagsbarometern för att kartlägga små och medelstora företags ekonomiska ställning. I SMF-företagsbarometern våren 2024 har de allmänna konjunkturutsikterna för Österbottens NTM-centrals område (landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten) sjunkit ganska långt under nollstrecket. Saldotalet var -16, vilket är en aning dystrare än i hela landet. Vyerna har blivit betydligt sämre än de var i mätningen förra hösten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye