Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Cris af Enehielmin luotsaaman Chekhov Machinen Love & Disaster ensi-iltaan lokakuussa

Jaa

Chekhov Machine on näyttämötaiteiden, musiikin ja muiden taiteenalojen edustajista koostunut ryhmä, joka luo audiovisuaalisia kokonaisuuksia Anton Tšehovin ja Samuel Becketin näytelmien pohjalta. Ryhmän uusin teos, Love & Disaster, pyyhkii pois teatterin raja-aitoja ja törmäyttää kokeilukulttuurin hengessä tanssin, kuvataiteen ja musiikin. Cris af Enehielmin ohjaama ja koreografioima teos saa ensi-iltansa Kanneltalossa ke 18.10.2017.

Chekhov Machine_Love and Disaster_photo_ Paola Guzman Figueroa, Harjoituskuvaa
Chekhov Machine_Love and Disaster_photo_ Paola Guzman Figueroa, Harjoituskuvaa

Chekhov Machine on monitaiteellinen ryhmä, joka on luonut vuodesta 2013 kokeellisia, monikielisiä ja -taiteellisia esityksiä. Tämän syksyn tuotanto on seitsemäs sarjassaan ja saa innoituksensa Rakkaudesta ja Riivauksesta Tšehovin näytelmissä. Esitys yhdistää teatterin, performanssin sekä tanssin, musiikin ja kuvataiteen. 

- Minä olen se, joka on hulluna Tšehoviin! Chekhov Machinen perustaja ja dynamo, ohjaaja, koreografi ja kuvataiteilija Cris af Enehielm tunnustaa, häpeämättä, ja avaa Love & Disasterin lähtökohtia:

- Tšehovin näytelmissä löytyy ikuisia aiheita ihmisen eksistentiaalisesta tuskasta, ulkopuolisuudesta, kyvyttömyydestä tehdä muutoksia, jättää menneisyys ja käsitellä menettämisen tuskaa sekä löytää merkitys elämälleen maailmassa, joka jatkuvasti rakentuu uudelleen. Kaikissa hänen näytelmissään ihmiset rakastavat onnettomasti ja elävät unelmissaan paremmasta tulevaisuudesta tai kaipaavat menneisyyteen, joka tuntui täyttyvän jostain paremmasta kuin mitä nykyhetki tarjoaa. He kaikki ovat tyytymättömiä nykyhetkeensä, mutta samanaikaisesti myös hulluina johonkin; taiteeseen, puutarhaansa, taloonsa, muistoihinsa. Jokaisessa Tšehovin näytelmästä tuho on jo fakta näytelmän alkaessa; henkilöhahmot ovat menettämänsä otteensa historiastaan ja traditioistaan. Saamme seurata, miten he koettavat paeta vastuuta todellisuudesta eri tavoin. He kärsivät, mutta tavallaan nauttivat kärsimyksestään.

Osa Love & Disaster -teoksen repliikeistä on peräisin Lokki-näytelmästä, mutta Cris af Enehielm myös kirjoittanut lisää monologeja teemasta "Lokki". Jotain on tarttunut mukaan myös Kirsikkapuistosta, joka ohjaajalle edustaa erään aikakauden hajoamista. Esityksen logiikka toimii unen tavalla: kuvat rakentuvat ja hajovat.

Monialainen tekijäjoukko Chekov Machinen esityksiin löytyy esityskohtaisesti ja jopa sattumanvaraisesti. Nyt nähtävässä teoksessa nähdään mm. kuusi ammattimuusikkoa (Kolumbiasta ja Suomesta), ammattitanssijoita, teatterialan opiskelijoita, näyttelijöitä sekä tanssiva tuleva juristi, näyttelevä kulttuurituottaja sekä videotaiteilija ja Kuvataideakatemian opiskelija.

– Haluan tarjota tanssipainotteisia esityksiä, jotka eivät ole kielestä, osaamisesta tai iästä kiinni. Toisaalta haluan tuoda yhteen eri alojen ihmisiä kuin myös eri kulttuureista tulevia taiteilijoita. Pyrin ottamaan huomioon jokaisen esiintyjän erityisosaamiselle ja luonteelle ja vahvistamaan tätä tai haastaa uudelle osaamiselle kun rakennan kohtauksia, ohjaaja-koreografi kertoo.

Cris af Enehielm on kehittänyt vuosien varrella näyttelijänä, ohjaajana ja opettajana omat metodiikan, jota hyödyntää myös ohjaajana ja koreografina. Metodi pohjautuu osin hahmoterapiaan, osin Michael Chekhovin (Mihail Tšehov) ja Stansinlavskin oppeihin, mutta suurin osa on af Enehielmiä itseään:

– Pyrin kehittämään esiintyjää itseohjautuvaksi, siten että hän osaa lukea tilanteita näyttämöllä, tuottaa omaa tanssia tai roolia, olla sekä sooloesiintyjä kuin elävä tausta tai lavastus tapahtumille. Haluan vahvistaa esiintyjien itsetuntoa niin, että he uskaltavat heittäytyä mihin tahansa tehtävään.

Chekhov Machine: Love and Disaster 

Esitysajat ke 18.10. klo 19 (ensi-ilta), to 19.10. klo 19, pe 20.10. klo 19, la 21.10. klo 19
Kanneltalo, Klaneettitie 5, 00420 Helsinki, kanneltalo.fi
Esityskieli englanti, kesto 90 min

Konsepti, ohjaus ja koregrafia: Cris af Enehielm
Videotaide: Paola Guzman Figueroa

Esiintyjät: Jonna Eiskonen, Nina Viitamäki, Delfiina Hukzovski, Antti Seppänen, Marlon Moilanen, Kajsa Ek, Sara Soulie (näyttelijä, tanssija), Pihla Auvinen, Antton Nissinen, Omar Albajare, Carl Lindgren, Sergio Castrillon (sello, laulu), Natalia Castrillon (harppu, laulu), Saana Pohjonen (rummut), Tarmo Anttila (kontrabasso), Beatriz Gijon Gijon (piano), Roy Boswell (ääni-improvisaatio, äänisuunnittelu)

Kuvat: Paola Guzman Figueroa

Tuotanto: Chekhov Machine ja Kanneltalo
Liput 15/12 €, varaukset 09 310 12000 sekä lippu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Kanneltalo, tiedottaja Anne Euramaa
09 3103 2411
anne euramaa@hel.fi

Kuvat

Chekhov Machine_Love and Disaster_photo_ Paola Guzman Figueroa, Harjoituskuvaa
Chekhov Machine_Love and Disaster_photo_ Paola Guzman Figueroa, Harjoituskuvaa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

School Action Day liikuttaa jälleen tuhansia oppilaita19.9.2018 09:00Tiedote

School Action Day 2018 on osa Euroopan urheiluviikkoa (European Week of Sport, EWoS), joka on Euroopan komission aloite liikunnan lisäämiseksi. Suomessa urheiluviikkoa vietetään lasten ja nuorten liikkumisen merkeissä. Viikon päätapahtuma School Action Day on yksi Euroopan suurimmista koululaisten liikuntatapahtumista. Tapahtuma järjestetään tiistaina 25.9.2018 Töölön Kisahallin ympäristössä ja se liikuttaa yli 7000 pääkaupunkiseudun koululaista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme