Vaasan kaupunki - Vasa stad

Cykelbron över Alskatvägen lyser grönt som en del av det globala evenemanget Light Up For Mito

Dela

Vasa stad deltar i det globala belysningsevenemanget Light Up For Mito 25–26.9.2021 genom att belysa gång- och cykelbron över Alskatvägen med grönt ljus, temafärgen för mitokondriella sjukdomar.

Bild: Ilari Rautiainen
Bild: Ilari Rautiainen

Under tidigare år har bland annat Colosseum i Rom, Niagarafallen i Nordamerika och Näsinneula i Tammerfors belysts med grönt ljus. I år är målet att belysa över 40 objekt enbart i Finland.

Mitokondrier är cellens energikraftverk och de mitokondriella sjukdomarna är ärftliga, sällsynta och progressiva tillstånd som yttrar sig på många olika sätt. De drabbade lider av bland annat problem med energiproduktionen och ämnesomsättningen, av muskelsjukdomar, diabetes, syn- och hörselskador, leverproblem, hjärtsjukdomar och epilepsi.

Mitokondriella sjukdomar är progressiva, de invalidiserar och förstör arbetsförmågan och saknar tills vidare en botande behandling. I Finland finns det cirka 1 000 patienter som diagnostiserats med en mitokondriell sjukdom.

De mitokondriella sjukdomarna är dåligt kända. Därför saknar många drabbade en diagnos men också hjälp och stöd. Mitokondrioföreningen rf är en riksomfattande patientförening som stöder de insjuknade och arbetar för att sprida kunskap om sjukdomarna.

Mer information finns på Mitokondrioföreningen rf:s kanaler i Facebook och Instagram samt på föreningens webbplats. Bilder på de belysta objekten delas i sociala medier med hashtaggen #lightupformito

Bilder

Bild: Ilari Rautiainen
Bild: Ilari Rautiainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum