Vaasan kaupunki - Vasa stad

Cykelvägarna i Vasa kartläggs med invånarna med hjälp av ett mobilspel

Dela

I Vasa testar man först i världen på att kartlägga cykelvägarnas skick med invånarnas hjälp. Med hjälp av mobilspelet Crowdchupa startas kartläggningen lördagen 10 juli och pågår tills alla cykelvägar har kartlagts.

Kartläggningen görs samtidigt i sex kommuner. Helsingfors och Tammerfors är med för första gången, då däremot bilisterna  i Vasa, Kuopio, Vichtis och Pemar tidigare har gjort en motsvarande kartläggning.

I Vasa finns det sammanlagt över 220 km cykelvägar. I evenemanget kan man delta genom att fästa smarttelefonen på cykelstången och ladda ner den avgiftsfria mobilapplikationen Crowdchupa.

Användarna plockar då de cyklar virtuella mynt och bär på applikationens karta genom att spela in videon och artificiell intelligens identifierar skadorna på cykelvägarna. I kartläggningen kan vem som helst delta och tjäna pengar direkt till sitt bankkonto.

– Alla insamlade objekt är värda pengar och användarna förtjänar i genomsnitt över två euro per kilometer. De flitigaste cyklisternas arvoden kan alltså röra sig i relativt stora summor, säger Crowdchupas verkställande direktör Toni Paju.

Städerna använder den insamlade informationen för att klarlägga reparationsskulden och för planeringen av cykelvägarnas underhåll. Intresset för gemensamma konditionsgranskningar har ökat hela tiden och startup-företaget Crowdchupa från Tammerfors, som genomför jippot, har sedan förra hösten samlat in mycket data om bilvägarnas skador i Finland och Estland.

– Vi har med den här metoden kartlagt trafikmärken och gatornas skick i Vasa. För trafikmärkenas del har erfarenheterna varit mycket bra och beräkningen av gatureparationerna pågår som bäst. En kombination av mobilspel och artificiell syn verkar vara ett fungerande och kostnadseffektivt sätt att utveckla hanteringen av stadens infraegendom, konstaterar chefen för kommuntekniken Jukka Talvi.

Ytterligare information om Vasas kartläggningsjippo får du genom att anmäla dig till Crowdchupas e-postlista eller genom att följa dem på Facebook.

Vad är Crowdchupa?

  • Crowdchupa är ett startup-företag från Tammerfors som samlar in data med hjälp av invånarna och ett mobilspel.
  • Med hjälp av crowdchupa-applikationen kan kostnaderna för vägarnas konditionskartläggning t.o.m. halveras från det nuvarande.
  • Genom att kartläggningarna görs av invånarna, kan de göras på några timmar då det tidigare tog t.o.m. flera veckor.

Kontakter

Toni Paju, verkställande direktör, Crowdchuba
050 322 6263
toni.paju@crowdchupa.com

Jukka Talvi, Chef för kommuntekniken, Vasa stad
040 831 1550
jukka.talvi@vaasa.fi

Bilder

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa får ett musikhus och ett nytt landmärke – starkt stöd av stadsfullmäktige för genomförandet27.7.2021 08:10:49 EEST | Tiedote

Stadsfullmäktige i Vasa beslöt vid sitt extra sammanträde 26.7 om beviljande av borgen för projektet Wasa Stations lån samt om bildande av ett nytt fastighetsbolag. Det av staden ägda bolaget tar sammanlagt 52 miljoner euro i lån och med det finansieras det framtida musikhusets andel av multifunktionskvarteret. Det är meningen att byggandet av Wasa Station på den gamla busstationens plats inleds redan i år.

Vaasa saa musiikkitalon ja uuden maamerkin – kaupunginvaltuustolta vahva tuki Wasa Stationin toteutumisen puolesta27.7.2021 08:08:12 EEST | Tiedote

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan 26.7. Wasa Station -hankkeen lainatakauksen myöntämisen puolesta ja uuden kiinteistöyhtiön perustamisesta. Kaupungin omistama yhtiö ottaa lainaa yhteensä 52 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan monitoimikortteliin tulevan musiikkitalon osuus. Vanhan linja-autoaseman paikalle nousevan Wasa Stationin rakentaminen on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum