Taideyliopisto

Dana Hall jazzmusiikin vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan

Jaa

Yhdysvaltalainen jazzrumpali, säveltäjä, yhtyejohtaja ja etnomusikologi Dana Hall on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vierailevaksi professoriksi. Professuurin tarkoituksena on muun muassa vahvistaa afroamerikkalaisen kulttuuriperinteen ymmärrystä jazzmusiikin aineryhmässä ja kehittää yhteistyötä amerikkalaisten yliopistojen kanssa. Hall on aloittanut kaksi vuotta kestävän vierailukautensa elokuussa 2021.

Photo: Matthew Gilson
Photo: Matthew Gilson

Hall toimii professorina ja jazzmusiikin osaston johtajana Depaulin yliopistossa Chicagossa. Hänen osaamisessaan yhdistyvät korkean tason muusikkous, akateeminen tutkimus ja pedagogiset taidot. Hallin opetuskenttään kuuluu instrumenttiopetuksen lisäksi muun muassa yhtyesoittoa pedagogiikkaa, musiikkihistoriaa ja etnomusikologiaa. Väitöstutkimuksessaan hän käsitteli soul-musiikkia Philadelphiassa kansalaisoikeusliikkeen aikana.

Kulttuuritaustan tuntemus tuo uudenlaista ymmärrystä myös musiikin yksityiskohtiin

Viime vuosina Sibelius-Akatemian jazzkoulutuksessa on pyritty tuomaan esille jazzmusiikin yhteys afroamerikkalaiseen kulttuuriin. Jazzin opiskelijat ovat nostaneet esiin muun muassa Black Lives Matter -liikkeen huomioimiseen ja kulttuuriseen omimiseen liittyviä kysymyksiä.

Hallin kontaktit ja kokemukset afroamerikkalaisesta kulttuurista tarjoavat mahdollisuuden tarkastella musiikin kulttuurisia yhteyksiä tavalla, joka hyvin täydentää Sibelius-Akatemian opetusta.

"Tietoa jazzmusiikin sisältöön vaikuttaneista historiallisista tapahtumista löytyy toki kirjoista ja internetistä, mutta merkitykset heräävät eloon vasta ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Siksi olemme erittäin iloisia saadessamme Hallin täydentämään opetustamme asiantuntemuksellaan", toteaa jazzmusiikin aineryhmän toinen ainejohtaja Sami Linna.

Vierailijaprofessuuri on osa Sibelius-Akatemian vuonna 2019 käynnistynyttä kansainvälistä vierailijaohjelmaa. Se on Sibelius-Akatemian koulutusta täydentävä ohjelma, johon kutsutaan oman erityisalueensa johtavia taiteilijoita eri puolilta maailmaa. He työskentelevät Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien kanssa periodimuotoisesti, pääsääntöisesti vuoden tai kahden vuoden jaksoissa. Vieraileviksi professoreiksi valitaan aineryhmien ehdottamia henkilöitä, joiden taiteelliset tai tieteelliset sekä pedagogiset ansiot täyttävät professorin kelpoisuudelle asetettavat kriteerit. Ohjelman perustamista ovat tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän ainejohtaja Sami Linna
sami.linna@uniarts.fi

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian varadekaani Tanja Johansson
tanja.johansson@uniarts.fi

Kuvat

Photo: Matthew Gilson
Photo: Matthew Gilson
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tuore tapahtuma-alan selvitys paljastaa ihmisten ikävän elävän musiikin pariin18.1.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Sibelius-Akatemian tutkimusjulkaisusarjassa ilmestynyt Festivaali- ja venuebarometri 2020 esittelee yleisön kokemuksia ja käsityksiä festivaaleista ja konserttipaikoista koronarajoitusten keskellä. Selvitys kertoo, että elävällä musiikilla on suuri merkitys suomalaisten hyvinvoinnille. Festivaaliyleisö suhtautuu koronapandemian mukanaan tuomiin rajoituksiin kahtiajakoisesti; osa noudattaa niitä tarkkaan, osa ei. Korona-aikana on korostunut se, että tapahtumayleisö haluaa tapahtumiin osallistumalla myös tukea esiintyjiä.

Sibafest – Recovery Tour tuo livemusiikkia pandemia-aikaan kahdenkymmenen opiskelijakonsertin voimin5.1.2022 07:57:49 EET | Uutinen

Sibafest – Recovery Tour on mukana rakentamassa koronapandemian kanssa elävää musiikkialaa uudelleen, konsertti kerrallaan. Kahdenkymmenen konsertin kiertue tuo livemusiikkia yleisöille monessa genressä. Lavoille nousevat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat ja opettajat. Joka toinen vuosi järjestettävä Sibafest alkaa Helsingin Musiikkitalolta 17.1.2022 ja jatkuu kevään ajan Helsingissä, Järvenpäässä, Seinäjoella ja Kuopiossa 5.5.2022 asti.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia mukana Sir Elton Johnin rahoittamassa uudessa globaalissa opiskelijavaihto-ohjelmassa11.12.2021 04:00:00 EET | Tiedote

Laulaja, säveltäjä ja pianisti Sir Elton John käynnistää uuden globaalin opiskelijavaihto-ohjelman entisessä opinahjossaan, maineikkaassa lontoolaisessa Royal Academy of Musicissa. Akatemia on kutsunut ohjelmaan 12 eturivin musiikkikorkeakoulua ympäri maailman – yksi niistä on Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Kymmenvuotinen ohjelma käynnistyy syyskuussa 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme