Taideyliopisto

Dana Hall jazzmusiikin vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan

Jaa
Yhdysvaltalainen jazzrumpali, säveltäjä, yhtyejohtaja ja etnomusikologi Dana Hall on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vierailevaksi professoriksi. Professuurin tarkoituksena on muun muassa vahvistaa afroamerikkalaisen kulttuuriperinteen ymmärrystä jazzmusiikin aineryhmässä ja kehittää yhteistyötä amerikkalaisten yliopistojen kanssa. Hall on aloittanut kaksi vuotta kestävän vierailukautensa elokuussa 2021.
Photo: Matthew Gilson
Photo: Matthew Gilson

Hall toimii professorina ja jazzmusiikin osaston johtajana Depaulin yliopistossa Chicagossa. Hänen osaamisessaan yhdistyvät korkean tason muusikkous, akateeminen tutkimus ja pedagogiset taidot. Hallin opetuskenttään kuuluu instrumenttiopetuksen lisäksi muun muassa yhtyesoittoa pedagogiikkaa, musiikkihistoriaa ja etnomusikologiaa. Väitöstutkimuksessaan hän käsitteli soul-musiikkia Philadelphiassa kansalaisoikeusliikkeen aikana.

Kulttuuritaustan tuntemus tuo uudenlaista ymmärrystä myös musiikin yksityiskohtiin

Viime vuosina Sibelius-Akatemian jazzkoulutuksessa on pyritty tuomaan esille jazzmusiikin yhteys afroamerikkalaiseen kulttuuriin. Jazzin opiskelijat ovat nostaneet esiin muun muassa Black Lives Matter -liikkeen huomioimiseen ja kulttuuriseen omimiseen liittyviä kysymyksiä.

Hallin kontaktit ja kokemukset afroamerikkalaisesta kulttuurista tarjoavat mahdollisuuden tarkastella musiikin kulttuurisia yhteyksiä tavalla, joka hyvin täydentää Sibelius-Akatemian opetusta.

"Tietoa jazzmusiikin sisältöön vaikuttaneista historiallisista tapahtumista löytyy toki kirjoista ja internetistä, mutta merkitykset heräävät eloon vasta ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Siksi olemme erittäin iloisia saadessamme Hallin täydentämään opetustamme asiantuntemuksellaan", toteaa jazzmusiikin aineryhmän toinen ainejohtaja Sami Linna.

Vierailijaprofessuuri on osa Sibelius-Akatemian vuonna 2019 käynnistynyttä kansainvälistä vierailijaohjelmaa. Se on Sibelius-Akatemian koulutusta täydentävä ohjelma, johon kutsutaan oman erityisalueensa johtavia taiteilijoita eri puolilta maailmaa. He työskentelevät Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien kanssa periodimuotoisesti, pääsääntöisesti vuoden tai kahden vuoden jaksoissa. Vieraileviksi professoreiksi valitaan aineryhmien ehdottamia henkilöitä, joiden taiteelliset tai tieteelliset sekä pedagogiset ansiot täyttävät professorin kelpoisuudelle asetettavat kriteerit. Ohjelman perustamista ovat tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän ainejohtaja Sami Linna
sami.linna@uniarts.fi


Taideyliopiston Sibelius-Akatemian varadekaani Tanja Johansson
tanja.johansson@uniarts.fi

Kuvat

Photo: Matthew Gilson
Photo: Matthew Gilson
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Kapellimestari Dalia Stasevskan johtama tukikonsertti rakentaa taiteen tulevaisuutta Ukrainaan21.3.2024 15:30:00 EET | Tiedote

Maailmanlaajuinen tuki Ukrainalle on edelleen äärimmäisen tärkeää. Stasevskan ajatuksesta syntynyt Let there be light -konsertti on konkreettinen teko sodasta pahoin kärsineen ukrainalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuuden puolesta. Se järjestetään Musiikkitalossa 6.4.2024. Median edustajilla on mahdollisuus tulla tapaamaan Stasevskaa ja seuraamaan harjoituksia 3.4.2024.

Tie­de- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri Sari Mul­ta­la Tai­dey­li­opis­tos­sa: ”Suu­rim­mat in­no­vaa­tiot syn­ty­vät pai­kois­sa, jois­sa eri­lai­sis­ta taus­tois­ta tu­le­vat osaa­jat koh­taa­vat”20.3.2024 13:49:50 EET | Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala vieraili Taideyliopistossa maanantaina 18.3. keskustelemassa yliopiston johtoryhmän, hallituksen sekä ylioppilaskunnan edustajien kanssa taide- ja kulttuurialojen tulevaisuudesta sekä kuulemassa toiveita ja ratkaisuehdotuksia valmisteilla olevaan kulttuuripoliittiseen selontekoon. Suomen hallituksen ohjelmaan kirjatun selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva kulttuuripolitiikan pitkäjänteisestä kehittämisestä. Myös Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén on mukana kulttuuripoliittista selontekoa valmistelevassa työryhmässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye