Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank asettaa ilmastotavoitteet lainanannolle

Jaa

Danske Bank asettaa ensimmäisenä pohjoismaisena pankkina lainasalkulleen konkreettisia toimialakohtaisia hiilidioksidipäästöjen vähennystavoitteita vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteenamme on saavuttaa lainasalkun nettonollataso vuoteen 2050 mennessä tai aikaisemmin.

Uudet ilmastotavoitteet ovat jatkumoa Danske Bankin viime vuosien aikana tekemälle pitkäjänteiselle työlle vihreän siirtymän edistämiseksi. Näiden tavoitteiden myötä pankki ottaa aktiivisemman vastuun hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi yhteiskunnissa, joissa toimii ja helpottaa asiakkaidensa siirtymistä kohti kestävämpää ja vihreämpää liiketoimintaa.

Danske Bank on nyt asettanut vuoden 2030 päästötavoitteet niille kolmelle sektorille, jotka aiheuttavat pankin antolainaussalkussa suurimmat hiilidioksidipäästöt. Öljyn ja kaasun tuotannossa tavoitteena on 50 prosentin päästövähennys, kun taas merenkulun osalta tavoitteena on vähentää päästöjä 20-30 prosenttia kutakin kuljetettua yksikköä kohden. Energiayhtiöissä pyritään 30 prosentin päästövähennyksiin tuotettua sähkön ja lämmön kilowattituntia kohden. Kaikki tavoitteet on määritetty vuoden 2020 tasoon nähden.

”Meillä on yli 3,3 miljoonaa asiakasta ja osa asiakkaistamme toimii sektoreilla, joilla on merkittävä hiilijalanjälki. Meillä on siksi tärkeä rooli ilmastohaasteen ratkaisemisessa. Yleisesti ottaen asiakkaamme panostavat vahvasti vihreään siirtymään. Suurena pohjoismaisena pankkina, jolla on käytössään mittavat resurssit, meillä on velvollisuus tukea asiakkaitamme, ja sitä että toimintamaamme voivat saavuttaa päästövähennystavoitteensa vuoteen 2030 mennessä”, toteaa Danske Bank -konsernin kestävästä rahoituksesta vastaava johtaja Samu Slotte.

Pankin tarkoituksena on asettaa vuoteen 2030 mennessä saavutettavia tavoitteita myös muille sektoreille. Lisää sektorikohtaisia tavoitteita on tarkoitus julkistaa vielä tämän vuoden aikana.

Vihreän siirtymän edistäminen keskiössä
Tavoitteiden myötä Danske Bank sitoutuu, ja sitouttaa myös asiakkaansa, edistämään yhteiskunnan kestävää siirtymää. Pankki tarjoaa asiakkailleen myös jatkossa taloudellista neuvontaa ja sopivia lainamahdollisuuksia vihreän siirtymän tukemiseksi.

”Tavoitteemme on auttaa kaikkia asiakkaitamme heidän vihreässä siirtymässään - joilla on siihen halua ja kykyä. Näemme vahvaa kasvua asiakkaiden omaa vihreää siirtymää tukevien neuvontapalveluiden ja tuotteiden kysynnässä. Sijoittajana ja lainanantajana meille ei ainoastaan ole olennaista mitkä yritykset ovat tällä hetkellä vihreimpiä, vaan myös se millä yrityksillä on parhaat mahdollisuudet kehittyä vihreämmiksi tulevaisuudessa. Tärkein tavoitteemme on auttaa asiakkaitamme onnistumaan siirtymässä. Tästä syystä matka voi osoittautua pidemmäksi. Mutta kaiken kaikkiaan vaikutus, jonka saamme aikaan yhteiskunnissa, tulee olemaan paljon suurempi.”

Uudet vuoden 2030 tavoitteet ovat osa Danske Bankin pyrkimystä olla mukana luomassa kestävämpää taloutta. Pankin tavoitteena on olla Pohjoismaiden johtava kestävän rahoituksen tarjoaja.

”Heinäkuussa 2021 nostimme kestävän rahoituksen tavoitteemme vuodelle 2023 asetetusta 13,4 miljardista eurosta 40 miljardiin euroon. Korotimme myös Danica Pensionista vihreään siirtymään tehtäville sijoituksille asetettua vuoden 2023 tavoitetta 4 miljardista eurosta 6,7 miljardiin euroon.

Vuoden 2021 aikana pääsimme lähemmäs molempia tavoitteitamme. Kasvatimme kestävän rahoituksen määrää 13,7 miljardista eurosta 25,8 miljardiin euroon, ja vihreään siirtymään tehtyjen sijoitusten määrä kasvoi 3,6 miljardista eurosta 4,5 miljardiin euroon”, Slotte päättää.

 

Vuoden 2030 toimialakohtaiset päästötavoitteet

  • Merenkulku
    Tulemme vähentämään lainasalkkumme hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2030 mennessä merenkulun osalta 20-30 prosenttia kuljetettua yksikköä kohden vuoden 2020 tasoon verrattuna. Päästöjä mitataan ”Poseidon Principles” -standardin mukaisesti. Näin varmistetaan samalla, että asiakkaiden edistymisestä raportoidaan ja että sitä seurataan jatkuvasti. Tarjoamme merenkulkusektorin asiakkaille siirtymäkauden rahoitusta varmistaaksemme, että he tekevät tehokkuusparannuksia ja mahdollistaaksemme vanhojen alusten korvaamisen uusilla ja entistä tehokkaammilla aluksilla, jotka usein käyttävät vaihtoehtoisia polttoaineita.
  • Energiayhtiöt
    Tulemme vähentämään lainasalkkumme hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2030 mennessä energiayhtiöiden osalta 30 prosenttia tuotettua sähkön ja lämmön kilowattituntia kohden vuoden 2020 tasoon verrattuna. Energiayhtiösektorilla toimivat Danske Bankin asiakkaat ovat jo pitkällä hiilidioksidipäästöjensä vähentämisessä, sillä sektorilla on tehty jo varhain kestäviä sijoituksia vesivoimaan, tuulienergiaan ja biomassaan.
  • Öljyn ja kaasun tuotanto (tuotantoketjun alkupää)
    Tulemme vähentämään lainasalkkumme hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2030 mennessä öljyä ja kaasua tuottavien asiakkaiden osalta 50 prosenttia vuoden 2020 tasoon nähden. Tällä hetkellä ei ole olemassa selkeää standardia öljyntuottajayritysten siirtymän mittaamiseksi. Sen sijaan, että asettaisimme toimintokohtaisen tavoitteen siirtymälle, tulemme pienentämään lainasalkkuamme. Asetettu taso heijastaa pohjoismaisten öljyn- ja kaasuntuotantoyhtiöiden investointitarpeiden laskua keskeisissä nollaskenaarioissa ja mahdollistaa samalla tuen tarjoamisen tehokkaimmille tuottajille myös vuoden 2030 jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Josi Tikkanen, lehdistöpäällikkö, Danske Bank, josi.tikkanen@danskebank.fi, 050 326 9701

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme