Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Korkojen nousu näyttää entistä todennäköisemmältä ja nopeammalta – lisäämme kiinteän koron tarjontaa

Jaa

Korkojen nousu on selvästi nopeampaa kuin on pitkään oletettu, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Danske Bank arvioi Euroopan keskuspankin nostavan ohjauskorkoa tänä vuonna kolmesti kiihtyvän inflaation takia. Danske Bank tarjoaa nyt aiempaa enemmän kiinteää korkoa korkojen nousun varalle. Toukokuussa 10 vuoden kiinteän koron saa poikkeushintaan.

Korkojen nousu näyttää nyt vääjäämättömältä. Korkotaso pysyi pitkään poikkeuksellisen matalana Euroopassa, kun keskuspankki pyrki pitämään taloudellista toimeliaisuutta yllä.

Suomalaiset asuntolainat on pääasiassa sidottu euribor-korkoihin, jotka painuivat negatiivisiksi vuonna 2016. Inflaation noustua Euroopan keskuspankin rahapolitiikan odotetaan kiristyvän tänä vuonna, ja 12 kuukauden euribor nousi positiiviseksi huhtikuussa.

”Riski liiallisen inflaation muuttumisesta pidempiaikaiseksi ilmiöksi pakottaa keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa. Odotamme EKP:n nostavan ohjauskorkoja ensimmäisen kerran jo heinäkuussa, ja yhteensä kolmesti tänä vuonna. Tämä näkyy jo sekä pitkien korkojen että euriborien nousuna”, Kuoppamäki sanoo.

Inflaatiota nostaa nyt usea tekijä. Maailmantalouden kysynnän elpyminen koronapandemian aiheuttamasta taantumasta, häiriöt tuotantoketjuissa, tuotannon pullonkaulat ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan jälkiseurauksineen ovat nostaneet inflaation huomattavasti keskuspankin tavoitetta nopeammaksi.

”Etenkin energia on kallistunut, mutta nyt nousevat myös elintarvikkeiden ja monien muiden hyödykkeiden hinnat. Odotamme inflaation laskevan vuonna 2023 ja samalla korkojen nousun hidastuvan. Inflaatio on kuitenkin osoittautunut yllättävän voimakkaaksi ja riski korkojen nousun jatkumisesta täytyy ottaa vakavasti”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kuoppamäen mukaan korkojen kehitystä ennakoivan kuluttajan kannattaa nyt seurata inflaatiota ja muita merkkejä talouden ylikuumenemisesta, kuten palkkakehitystä. Työvoimakustannusten nopea nousu lisäisi inflaatiopaineita.

Lisää kiinteää korkoa

Suomalaiset ovat alkaneet suojautua korkojen nousulta jo viime vuonna. Tällä hetkellä Danske Bankin asiakkaiden ottamista uusista asuntolainoista kolmannes suojataan korkojen nousulta.

”Olemme tutkineet osana Taloudellinen mielenrauha –tutkimuksia suomalaisten huolia asumiseen liittyen. Yksi huoli on juuri korkojen nousu. Monessa tilanteessa koron enimmäistason lukitseminen kasvattaa taloudellista mielenrauhaa, kun oman lainan kuukausierä on etukäteen tiedossa”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Tällä hetkellä suomalaiset asiakkaamme suosivat korkoputkea. Kiinteän koron osuus Danske Bankin uusissa lainoissa on 1-2 prosenttia lainoista.

”Ohjaamme asiakkaitamme nyt lisäämään kiinteää korkoa, koska sen avulla voi vakioida yhden alueen taloudessaan. Toukokuussa tarjoamme 10 vuoden kiinteää korkoa normaalia matalammalla hinnalla.”

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Danske Bankin viestinnän mediapuhelin +358 50 422 6644

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme