Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Korona-aika lisäsi korkosuojauksien määrää – lyhennysvapaat laskeneet lähes normaalitasolle

Jaa

Danske Bank selvitti, miten koronakriisi on vaikuttanut suomalaisten tapaan käyttää asuntolainaa. Koronakriisi nosti lyhennysvapaat ja korkosuojaukset nopeasti ennätystasolle, mutta lyhennysvapaiden määrä on palautunut lähelle normaalia.

Koronakriisi on lisännyt suomalaisten halua suojautua asuntolainojen korkojen nousulta. Kun vuonna 2018 vain noin 15 prosenttia Danske Bankin asiakkaista otti uuteen lainaansa kiinteän koron tai korkoputken, heti koronan alkamisen jälkeen osuus nousi yli 40 prosenttiin. Nyt suojauksen ottaa reilu kolmannes uusien lainojen ottajista.

”Viime aikoina puheet inflaation noususta ovat saaneet monet miettimään korkojen nousun mahdollisuutta. Suurempi syy löytyy kuitenkin koronakriisistä, joka on saanut suomalaiset hakemaan taloudellista mielenrauhaa asumismenoja vakiinnuttamalla”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Koronakriisi lisäsi myös asuntolainojen lyhennysvapaita. Lyhennysvapaiden ottaminen nousi voimakkaasti keväällä 2020, kun koronan leviäminen aiheutti epävarmuutta, ja Danske Bank halusi tukea asiakkaitaan epävarmassa tilanteessa. Maaliskuun alussa 2020 noin 3 prosenttia Danske Bankin asiakkaista oli lyhennysvapaiden piirissä. Osuus nousi nopeasti moninkertaiseksi, sillä kesäkuussa se oli 14 prosenttia.

”Kotitaloudet eivät elä sellaisessa epävarmuudessa kuin keväällä 2020, jolloin moni haki lyhennysvapaata varmuuden vuoksi. Tämä näkyy lyhennysvapaalla olevien asiakkaiden määrän laskussa. Tämä ei ole kuitenkaan koko kuva, sillä on pieni joukko suomalaisia, joilla on esimerkiksi pitkittyneen työttömyyden takia hankaluuksia maksaa lainaansa.”

Asuntokaupassa kova kysyntä

Koronakriisi hidasti aluksi asuntokauppaa, mutta on alun jälkeen jopa lisännyt halua vaihtaa asunto. Tämä näkyy myös Danske Bankissa, jossa myönnettyjen lainojen määrä nousi erityisesti loppuvuodesta.

”Tämän lisäksi asiakkaiden käyttäytymisestä voi nähdä asuntomarkkinoiden olevan nyt tilanteessa, jossa ostettavaa ei välttämättä löydy. Olemme huomanneet, että on joukko asiakkaitamme, jotka ovat myyneet asuntonsa, mutta eivät ole vielä löytäneet uutta.”

Koronakriisi ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat vauhdittaneet asuntokaupan siirtymistä digitaaliseksi.

”Digitaalisesti tehdyt asuntokaupat ovat kymmenkertaistuneet koronan aikana kuukausitasolla. Vaikka valtaosa kaupoista tehdään edelleen perinteisesti, digitaalinen asuntokauppa on osaltaan auttanut kontaktien vähentämisessä, kun kauppa ei vaadi käyntiä konttorissa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, 050 32 69 701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: EU-taksonomia ei estä rahoitusta yrityksille, mutta voi laskea vihreiden hankkeiden lainakustannuksia21.4.2021 14:33:28 EEST | Tiedote

EU-komissio hyväksyi keskiviikkona EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän liittyvän lakiesityksen, joka määrittelee kriteerit sille, mitkä taloudelliset toimet vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Danske Bankin arvion mukaan EU-komission kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma tulee ohjaamaan pääomavirtoja entistä suuremmassa määrin kestävään taloudelliseen toimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme