Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Koronan pitkittyminen hidastaa talouden elpymistä Suomessa – talouskasvu jää tänä vuonna Pohjoismaiden matalimmaksi

Jaa

Korona näyttää aiheuttaneen pohjoismaisille talouksille samankokoisen iskun, vaikka maiden tilanne ja koronatoimet eroavat toisistaan paljon. Suomen toipumista uhkaa nyt koronatartuntojen viimeaikainen kasvu ja niitä seuranneet sulkutoimet.

Pohjoismaiden taloudet ovat selvinneet koronakriisistä poikkeuksellisen hyvin. Maiden taloudet supistuivat viime vuonna noin kolme prosenttia, kun euroalueella pudotus oli vajaat seitsemän prosenttia.

”Kriisi on osunut myös Pohjoismaiden talouksiin, mutta isku on ollut huomattavasti pienempi kuin muualla Euroopassa. Pohjoismaissa turismin merkitys talouksille on Tanskaa lukuun ottamatta pieni, jonka takia matkustusrajoitukset eivät ole vaikuttaneet Pohjoismaihin yhtä voimakkaasti kuin muihin maihin. Pohjoismaat eroavat yritysrakenteeltaan ja koronatoimiltaan, mutta talouksien selviäminen muistuttaa hämmästyttävän paljon toisiaan”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Olsenin mukaan tasaista suoriutumista selittää kuitenkin yksi tekijä.

”Yksi yhteinen osa koronatoimissa on ollut pyrkimys pitää sulun ulkopuolella olevat talouden osa-alueet, kuten tehtaat ja rakennustyömaat pyörimässä välttämällä liikkumisrajoituksia.”

Sulkutoimet hidastavat Suomen toipumista

Danske Bank arvioi nyt, että Pohjoismaiden taloudet kasvavat tänä vuonna, kun talouksia aletaan avata. Suomessa kasvuksi ennustetaan 2,3, Norjassa 3,7, Ruotsissa 3,4 ja Tanskassa 3,0 prosenttia. Danske Bank on nostanut ennusteitaan vuoden vaihteessa julkistetusta Nordic Outlook -katsauksesta kaikissa Pohjoismaissa.

Talouden toipumiseen liittyy kuitenkin epävarmuutta.

”On vielä epävarmaa, milloin taloudet alkavat toipua ja kuinka vahvaa toipuminen on. Olemme nyt tilanteessa, jota emme ole ennen nähneet. On riski, että toipuminen on samankaltaista kuin muiden talouskriisien jälkeen ja tapahtuu siten usean vuoden aikana. Emme vielä myöskään tiedä, milloin taloudet avautuvat kokonaan ja milloin matkailu ja turismi palaavat entiselle tasolleen”, Olsen sanoo.

Suomessa toipumista hidastaa muihin Pohjoismaihin verrattuna koronan toisen aallon vahvuus, joka on pakottanut hallituksen määräämään uusia sulkuja.

”Epidemian kiihtymisestä huolimatta Suomen talous kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kohtalaisen vauhdikkaasti. Korona aiheuttaa kuitenkin voimakasta vastatuulta vuoden 2021 alkupuolelle. Arvioimme silti edelleen, että rokotukset ja sulkutoimet pystyvät tukahduttamaan viruksen leviämisen keväällä ja talous voidaan suurelta osin avata kesäksi”, sanoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

POHJOISMAAT

   

ennuste

ennuste

 

BKT:n kehitys

2020

2021

2022

Suomi

-2,8

2,3

3,0

Tanska

-2,7

3,0

3,4

       

Ruotsi

-3,1

3,4

3,3

Norja

-2,5

3,7

3,4

       

Ennusteet: Danske Bank

     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ekonomisti Jukka Appelqvist, p. 044 2631051, jukka.appelqvist@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme