Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Lainakaton kiristyminen odotettu paluu koronaa edeltäneeseen aikaan

Jaa

Lainan suuruutta suhteessa tarjottujen vakuuksien arvoon määrittävän lainakaton kiristyminen on Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin arvion mukaan odotettu paluu aiempaan. Viime vuonna tehty katon löysentäminen osoittautui jälkeenpäin tarpeettomaksi.

Finanssivalvonnan päätös palauttaa enimmäisluototussuhde eli niin sanottu lainakatto koronaa edeltäneelle tasolle on järkevää, arvioi Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist. Finanssivalvonta kertoi tänään palauttavansa lainakaton 85 prosenttiin. Päätös tulee voimaan 1.10.2021. Ensiasunnon ostajien katto pysyy 95 prosentissa.

”Asuntomarkkinoiden tilanne alkaa olla paikoin jopa ylikuumentunut. Kysyntä on niin kovaa, että yhä useampi on valmis maksamaan yli pyyntihinnan saadakseen asunnon varmasti. Nyt tehtävä muutos voi hillitä osaltaan hintojen nousua. Viime kuukausina nähty hintojen nousu johtuu osittain koronan aluksi aiheuttamasta asuntokaupan hiljentymisestä, mutta myös asumismieltymysten muuttumisesta ja alhaisesta korkotasosta”, Appelqvist sanoo.

Lainakattoa nostettiin vuoden 2020 kesäkuussa 90 prosenttiin aiemmasta 85 prosentista.

”Jälkeenpäin arvioituna on nähtävissä, että viime kesän muutos oli rajan tarpeetonta hienosäätöä. Lainakattoa yritettiin käyttää suhdannepolitiikkaan, kun asuntomarkkinoiden pelättiin jäätyvän koronan takia. Nyt näemme, että koronan vaikutus on ollut päinvastainen”, Appelqvist sanoo.

Hintojen nousu taittuu

Asuntomarkkinoiden kiihtyminen on vaikuttanut myös asuntojen hintoihin. Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat toukokuussa eniten Helsingissä. Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Helsingissä lähes 28 prosenttia.

Danske Bankin juuri julkaisemassa Pohjoismaiden asuntomarkkinoiden vertailussa hintojen nähtiin nousseen kaikissa Pohjoismaissa, mutta erityisen voimakkaasti Tanskassa ja Ruotsissa.

”Ennusteemme mukaan asuntomarkkinat tulevat rauhoittumaan ja hintojen nousu taittumaan, kun taloudet alkavat avautua. Silloin ihmiset alkavat kohdistaa kuluttamistaan muualle ja toisaalta kodin merkitys palautuu aiemmalle tasolle. Sääntelyllä on roolinsa tilanteen rauhoittamisessa. On silti tärkeää, että sääntely ei vaikeuta asuntomarkkinoiden toimintaa, estä ensiasunnon ostajien pääsyä markkinoille tai luo kitkaa muuttoliikkeeseen, joka voi vaikeuttaa työmarkkinoiden toimintaa. Jos sääntelyä halutaan kiristää, miettisin jatkossa taloyhtiölainojen lyhennysvapaiden rajoittamista mieluummin kuin tulosidonnaisia rajoja tai lainakaton uusia tiukennuksia.”

Yhteyshenkilöt

Ekonomisti Jukka Appelqvist, jukka.appelqvist@danskebank.fi, 044 263 1051

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme