Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Meemiosakeilmiö on kuollut – Yhdysvaltojen osuus suomalaissijoittajien kaupoista puolittunut

Jaa

Venäjän hyökkäyksen aiheuttama markkinamyllerrys näkyi suomalaisten yksityissijoittajien osakekaupassa maaliskuussa. Yhdysvaltojen osuutta osakekaupasta painaa meemiosakeilmiön kuolema.

Yhdysvaltojen osuus suomalaisten osakekaupoista on ainakin väliaikaisesti laskussa, kertoo Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupoista tehty vertailu. Vuosi sitten maaliskuussa Yhdysvaltojen osuus osakekaupan vaihdosta oli 22 prosenttia, mutta osuus laski nyt reiluun 10 prosenttiin. Yhdysvallat on silti edelleen toiseksi suosituin markkina.

Taustalla on osittain Yhdysvaltojen markkinoilla viime vuonna nähty meemiosakeilmiö, joka nosti uusia osakkeita myös suomalaisten osakesalkkuihin.

”Game Stop ja AMC olivat eniten meemiosakeilmiöstä hyötyneitä osakkeita. Nyt kumpikaan osake ei löydy vaihdetuimpien osakkeiden listojen kärjestä. Toinen Yhdysvaltojen osuutta pienentävä tekijä voi olla korkojen nousu, joka tekee kasvuyhtiöistä vähemmän houkuttelevia”, sanoo Danske Bankin seniorianalyytikko Kaisa Kivipelto.

Yhdysvaltojen markkinoiden ostetuin osake oli Aerovironment, jonka kurssi nousi voimakkaasti maaliskuussa, kun Yhdysvaltojen hallinto kertoi tukevansa Ukrainaa yrityksen droneilla.

Osakekauppa ostopainotteista

Ukrainan sota sysäsi osakemarkkinat laskuun helmikuussa, mutta kurssit ovat palautuneet tämän jälkeen. Suomalaiset ovat käyttäneet kurssilaskua hyödykseen, sillä Danske Bankin suomalaisasiakkaat ovat ostaneet osakkeita enemmän kuin myyneet sekä helmi- että maaliskuussa.

”Pitkäjänteisen sijoittajan on hyvä pitää silmät auki kriiseissä, koska epävarmuuden aikana myyntipaine saattaa heikentää myös sellaisten yhtiöiden kursseja, joiden näkymiin kriisi ei vaikuta. Salkun hajautus kuitenkin korostuu nyt, koska epävarmuus saattaa yhä jatkua.”

Ukrainan sota näkyy kuitenkin osakevalinnoissa. Suomessa Venäjä-liiketoiminnastaan kärsivä Fortum nousi myydyimpien kärkeen. Sen sijaan Nokian renkaiden toipumiseen usko moni sijoittaja, sillä osake oli netto-ostetuimpien kärjessä Sammon ja Nordean jälkeen.

”Osakemarkkinoiden näkymät ovat edelleen epävarmat, vaikka emme taantumaa odotakaan. Danske Bankin suositus tällä hetkellä on neutraali painotus osakkeissa. Osakkeiden sisällä suosimme teollisuusyhtiöitä hyvän tuloskasvuodotuksen vuoksi, kun taas päivittäistavarasektori on alipainossa heikon hinnoitteluvoiman ja haastavan arvostustason vuoksi.”

Maaliskuu 2022

Markkina

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Suomi

84,9 %

89,9 %

86,6 %

87,2 %

66,7 %

81,4 %

Yhdysvallat

2,4 %

2,0 %

3,7 %

6,1 %

21,5 %

10,2 %

Ruotsi

5,1 %

2,5 %

2,8 %

1,7 %

2,8 %

2,6 %

Saksa

1,8 %

1,4 %

1,9 %

1,7 %

3,8 %

2,1 %

Norja

1,4 %

0,6 %

1,2 %

1,0 %

1,3 %

1,0 %

Maalisku 2022

Vaihdetuimmat

Osuus vaihdosta

Netto-ostetuimmat

Nettomyydyimmät

Nordea Bank Abp (FI) EUR

11,0 %

Sampo Oyj A

Nokia Oyj (FI)

Nokia Oyj (FI)

8,9 %

Nordea Bank Abp (FI) EUR

Fortum Oyj

Sampo Oyj A

8,8 %

Nokian Renkaat Oyj

Elisa Oyj A

Fortum Oyj

6,7 %

Outokumpu Oyj

Qt Group Oyj

Nokian Renkaat Oyj

6,0 %

Konecranes Oyj

Telia Company AB(FI)

Yhdysvallat

Vaihdetuimmat

Osuus vaihdosta

Netto-ostetuimmat

Nettomyydyimmät

NIO Inc. ADR A

5,8 %

Aerovironment Inc

Nikola Corp

Tesla Inc (US)

4,7 %

United Natural Foods Inc.

Tesla Inc (US)

Ranger Oil Corp

2,3 %

Apple Inc.

Guggenheim Strategic Opportunities Fund

Spirit Aerosystems Holding Class A

2,1 %

Vale SA (ADR)

Hyzon Motors Inc A

Apple Inc.

1,8 %

QUALTRICS INTERNATIONAL INC A (US)

Cloudflare Inc A

Saksa

Vaihdetuimmat

Osuus vaihdosta

Netto-ostetuimmat

Nettomyydyimmät

Rheinmetall

26,2 %

Volkswagen AG (Pref)

Alphabet Inc A (DE)

Airbus SE (DE)

9,0 %

Tesla Inc (DE)

Microsoft Corp (DE)

Tesla Inc (DE)

4,4 %

Continental AG

Zalando SE

Volkswagen AG (Pref)

4,2 %

Micron Technology (DE)

SNOWFLAKE INC-CLASS A (DE)

Microsoft Corp (DE)

2,9 %

adidas AG Reg.

TUI AG (DE)

Tietoa vertailusta

  • Osakkeiden ostomaat perustuvat Danske Bankin suomalaisten asiakkaiden tekemiin kauppoihin maaliskuussa 2022.

Tietoa Danske Bankin sijoituspalveluista

  • Danske Bankin kautta voi ostaa osakkeita seuraavista maista samalla välityspalkkiolla: Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, USA, Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Italia, Sveitsi, Kanada, Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Portugali, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Unkari, Meksiko.
  • Välityspalkkiot ovat minimissään 2-8 euroa kaupankäyntiaktiivisuudesta riippuen.
  • Kattavat markkinainformaatio, uutis- ja analyysipalvelut sekä analyysityökalut saatavilla. Monipuolisilla Sijoittajan lisäpalveluilla asiakas voi räätälöidä kaupankäyntipalvelut juuri omia tarpeitaan vastaavaksi sijoituspäätösten tekemiseksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Senioristrategi Kaisa Kivipelto, 050 434 6230, kaisa.kivipelto@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme