Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Näin suunniteltu velkakatto iskisi ensiasunnon ostajiin – uhkaa tuoda kitkaa työmarkkinoille

Jaa

Ensiasunnon ostajat kärsisivät suunnitellusta tuloperusteisesta velkakatosta merkittävästi, arvioi Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist. Katto heikentää myös työvoiman liikkuvuutta.

Valtiovarainministeriön valmistelemalla velkakatolla olisi merkittäviä vaikutuksia ensiasunnon ostajiin kasvukeskuksissa, arvioi Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist pankin datojen pohjalta. Vuonna 2020 ensiasuntoihin Helsingissä myönnetyistä lainoista 27 prosenttia ylitti valtiovarainministeriön esittämän tuloperusteisen velkakaton, joka on 450 prosenttia vuosituloista.

”Meidän datamme valossa tulosidonnaisella lainakatolla olisi merkittäviä vaikutuksia. On ongelmallista nostaa ensiasunnon ostajien kohdalla kynnystä päästä mukaan omistusasujien taikapiiriin. Tämä pätee, vaikka katto ei sinänsä kohdistuisi suhteellisesti enempää ensiasuntoihin”, Appelqvist sanoo.

Suomen Pankki suositteli tällä viikolla muun muassa ansiotuloihin kytketyn velkakaton käyttöönottamista kotitalouksien velkaantumisen hillitsemiseksi. Velkakattoa laskettaessa otetaan huomioon kaikki lainanhakijan aiemmat lainat haettavan lainan lisäksi. Pankeille on suunniteltu 15 prosentin joustovaraa katon soveltamiseen. Suomen Pankin laskelmassa lainakaton ylärajana käytettiin 500 prosenttia vuosituloista.

”Aineistomme osoittaa, että lainakaton rajalla on iso merkitys. Eli on tärkeää, että jos joku katto tulee, sen täytyy olla riittävän korkea. Pieneltä tuntuva ero valtionvarainministeriön ja Suomen Pankin käyttämissä velkakatoissa on vaikutukseltaan huomattava. Meidän datamme pohjalta viime vuonna Helsinkiin myönnetyistä ensiasuntolainoista 13 prosenttia ylittäisi Suomen Pankin laskelmissaan käyttämän 500 prosentin velkakaton, kun valtiovarainministeriön 450 prosentilla osuus on 27 prosenttia ”, Appelqvist sanoo.

Iskee erityisesti kasvukeskuksiin

Appelqvistin mukaan velkaantumisen hillitseminen on tärkeää, mutta velkakatto on kömpelö työkalu.

”Tulosidonnainen lainakatto on monella tapaa kömpelö. Se ei esimerkiksi huomioi tulevaa ansiokehitystä, eli henkilön elinkaarituloja, eikä muuta varallisuutta. Lainanmyöntöhetkeen sidottu tulosidonnainen lainakatto ei myöskään poista monia todellisia velanmaksukykyyn kohdistuvia riskejä, joita ovat esimerkiksi työttömyys, sairastuminen ja avioero.”

Velkaantumisen hillitsemisellä pyritään perustellusti rajoittamaan tulevia järjestelmäriskejä esimerkiksi taloustilanteen muuttumisen tai korkotason nousun varalta. Velkakatto uhkaa kuitenkin luoda kitkaa työmarkkinoille.

”Lainakatto iskee erityisesti kasvukeskuksiin, joissa hinnat ovat korkeat, ja kaupungit ovat Suomen kasvun moottori. Samalla tuodaan kitkaa työmarkkinoiden toimintaan ja työvoiman liikkuvuuteen. Tämä on ehkä Suomen Pankin analyysin heikko lenkki. Se ohittaa ongelman toteamalla, että tärkeämpää on riittävä rakentaminen. Niin se onkin, mutta ei ole realistista, etteivät asuntojen hinnat nouse kaupungissa silloin, kun talous kukoistaa. Eli kyllä lainakatto merkittävästi haittaa sitä, että ihmiset pystyisivät muuttamaan omiin asuntoihin kaupunkikeskuksissa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Appelqvist, ekonomisti, Danske Bank, +358 (0) 44 263 1051, jukka.appelqvist@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme