Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa

Jaa

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Maailmanlaajuisesti hyödykkeiden kysyntä on kasvanut tarjontaa nopeammin. Pohjoismaissa, erityisesti Tanskassa on ollut merkkejä talouden ylikuumentumisesta. Pulaa on esiintynyt niin tuotantomateriaaleista kuin työvoimasta. Inflaatio on. noussut kaikkialla nopeasti poikkeuksellisen korkealle. Keskuspankit hillitsevät nyt kysyntää nostamalla korkoja. Yhdysvaltojen ja EKP:n ohella myös Ruotsin ja Norjan keskuspankeilta odotetaan koronnostoja kesän ja syksyn aikana. 

“Arvioimme Ruotsin Riksbankin nostavan ohjauskorkoaan 50 korkopisteellä kesäkuun, syyskuun ja marraskuun kokouksissa ja palaavan sitten 25 korkopisteen nostoon ensi vuoden alussa. Myös Norjan keskuspankin rahapolitiikkaa seurataan kiinnostuneena. Norja aloitti ohjauskorkojen nostosarjan ensimmäisenä Pohjoismaissa ja odotamme ohjauskoron nousevan 2,5 prosenttiin ensi vuoden lopulla, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen. 

Nousevat korot, globaalin talouden synkkenevät näkymät ja jyrkästi nousseen inflaation heikentämä kuluttajien ostovoima painavat Pohjoismaiden talousnäkymiä. Jyrkimmin talouskasvun ennustetaan hidastuvan Tanskassa, missä talous käy jo korkeilla kierroksilla. 

”Tanskassa hyvin alhainen luottamus talouteen, nousevat korot sekä laskevat reaalitulot painavat tanskalaisten kulutusta. Toisaalta autojen myynnin ennustetaan lisääntyvän, kunhan autoja saadaan markkinoille lisää.”, Olsen sanoo. 

Suomeen ennustetaan nyt noin 1,5 prosentin talouskasvua, Ruotsiin reilun prosentin nousua, Norjaan 3,6 prosentin kasvua, ja Tanskaan 3,5 prosentin nousua. Ensi vuonna talouskasvu hidastuu etenkin Tanskassa ja Norjassa, mihin vaikuttaa pula työvoimasta ja kapasiteetista.  

Nykytilanteen ennustettavuus on heikko 

Inflaatio on kiihtynyt merkittävästi energian ja hyödykkeiden hintojen nousun myötä. Inflaation raju nousu heikentää kotitalouksien ostovoimaa. Danske Bank ennustaa inflaation olevan Suomessa 6,0 prosenttia, kun Ruotsissa ennuste on 6,4, Tanskassa 6,4 ja Norjassa 4,6 prosenttia tänä vuonna.  

Viime kuukausien nopeat muutokset inflaatioluvuissa ja rahapolitiikassa kertovat ekonomisten mukaan siitä, että nykytilanteen ennustettavuus on heikko ja että näkymiin liittyy suuria riskejä.  

”Kaiken kaikkiaan maailmanlaajuinen taloustilanne on hyvin epävarma. Sota jatkuu ainakin toistaiseksi Ukrainassa ja Yhdysvaltoihin odotetaan ensi vuodeksi taantumaa. Myös kuluttajien luottamus talouteen on tällä hetkellä alhaisella tasolla länsimaissa.”, Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.  

Maakohtaiset näkyvät:

Tanska: Talous ylikuumenee, mutta suunta on hidastumassa

Ruotsi: Inflaatio ottaa veronsa - kotitalouksien tilanne heikkenee ja näkymät synkentyvät

Norja: Nousukausi lähenee loppuaan - kasvu on hidastumassa, kun kapasiteettirajoitteet purevat ja näkymät heikkenevät

Suomi: Työvoimapulasta pelastusrengas? Venäjän kaupan pysähtyminen hidastaa talouskasvua, mutta työttömyys ei välttämättä lisäänny

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Danske Bank: Osakkeiden tuotto seuraavien 12 kuukauden aikana 0-5 prosenttia – valuuttakursseista tukea saava Yhdysvallat lupaavin markkina31.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Inflaatio, koronnostot ja uhkaava taantuma pitävät sijoitusmarkkinat jännitteisinä lähikuukaudet. Danske Bank pitää osakkeet neutraalissa painossa tuoreessa sijoitusnäkemyksessään. Pankki suosii osakkeissa tällä hetkellä Yhdysvaltojen markkinoita, jossa talouskasvu on vielä vahvaa ja jonka tuottoa voi lisätä dollarin vahvistuminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme