Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Taantuman uhka vaivaa taloutta – hyvä työmarkkinatilanne pehmentää iskua

Jaa

Taantuma uhkaa länsimaisia talouksia, myös Suomea, arvioivat Danske Bankin ekonomistit. Tänä vuonna kotitaloudet kärsivät erityisesti kiristyvästä inflaatiosta. Työvoiman hyvä kysyntä kuitenkin vakauttaa tilannetta, ja palkat nousevat hieman aiempaa nopeammin. Euriborien ennakoidaan nousevan syksyllä selvästi yli prosenttiin.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen seurausvaikutukset puskevat länsimaisia talouksia kohti taantumaa. Venäjän kaupan romahdus, globaalin talouskasvun hiipuminen, korkea inflaatio, nousevat korot ja yleinen epävarmuus painavat myös Suomen taloutta.

Danske Bankin ekonomistit uskovat 12 kuukauden euriborin nousevan yli prosenttiin kesän aikana ja syksyllä sen olevan jo selvästi yli prosentin. 3 kuukauden euribor tulee hieman perässä. 

”Bruttokansantuotteen odotamme kasvavan Suomessa tänä vuonna 1,5 prosenttia, kun ennuste maaliskuussa oli 1,7 prosenttia. Ensi vuoden kasvuksi ennustamme tällä hetkellä 1,6 prosenttia, ja tämän jälkeen arvioimme kasvun säilyvän hitaana.” sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kotitalouksien ostovoimaa heikentää aiempaa selvästi korkeampi inflaatio. Ensi vuonna Kuoppamäki odottaa ostovoiman hieman kohentuvan, jos inflaatio laskee ennustetun mukaisesti. Kotitalouksilla on korona-ajan jälkeen taloutta tukemassa keskimääräistä enemmän säästöjä.

Työvoimapula Suomen pelastusrengas

Kuoppamäen arvion mukaan työvoiman hyvä kysyntä pelastaa Suomen syvältä taantumalta. Työttömänä oli huhtikuussa 193 000 henkeä eli 69000 vähemmän kuin vuosi sitten.

”Avoimien työpaikkojen määrä on ennätyksellisen korkea. Koronarajoitusten purku parantaa etenkin palvelualojen työllisyystilannetta. Palkat nousevat tällä hetkellä hieman aiempaa nopeammin.”, Kuoppamäki sanoo.

Toisaalta Venäjän kaupan romahdus ja kansainvälisen talouden heikompi suhdanne heikentävät monien yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja lisäävät lomautuksia. Toistaiseksi nähdyt lomautusuutiset eivät kuitenkaan vielä muuta kuvaa elpyvästä työllisyydestä.

”Odotamme vientiyritysten löytävän vähitellen Venäjän tilalle uusia markkinoita. Teollisuudessa investointihankkeita saatetaan lykätä heikomman suhdannenäkymän ja kohoavien korkojen vuoksi.”, Kuoppamäki sanoo.

Kuoppamäki ennustaa työttömyysasteen laskevan 6,4 prosenttiin tänä vuonna, ja vuonna 2023 6,3 prosenttiin. 

Myös Yhdysvallat ja euroalue hiipuvat

Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen ennustaa Yhdysvaltojen ja euroalueen luisuvan lievään taantumaan vuonna 2023. Talouden aktiivisuus on toistaiseksi pysytellyt pelättyä vahvempana, mutta kiihtyvä inflaatiopaine ja kohoava korkotaso painavat näkymiä ensi vuotta kohden.

Ilvonen ennustaa ensi vuoden kasvun jäävän Yhdysvalloissa 0,1 prosenttiin, vaikka tänä vuonna talous kasvaa pandemiasta elpymisen myötä vielä 2,4 prosenttia. Kasvun odotetaan hidastuvan selvästi ensi vuotta kohden myös euroalueella. EKP:n koronnostojen myötä lainojen korkokustannukset ovat pitkän negatiivisten korkojen aikakauden jälkeen kääntyneet nousuun, ja riskejä on yhä odotettua voimakkaammista koronnostoista.

”Euroalueella yksityinen kulutus on toistaiseksi kannatellut talouskehitystä, vaikka inflaation kiihtyminen kurittaakin reaalista ostovoimaa historiallisen voimakkaasti. Näin ollen pidämme kuluvan vuoden kasvuennusteemme 2,5 prosentissa.” Ilvonen sanoo.

Euroalueen vientivetoinen talous kärsii kuitenkin yksityisen kulutuksen ohella globaalin kasvunäkymän heikentymisestä.

”Odotamme, että euroalue seuraa Yhdysvaltoja maltilliseen taantumaan 2023 jälkipuoliskolla. Olemme laskeneet ennustettamme vuoden 2023 kasvusta 1,8 prosenttiin. Emme kuitenkaan toistaiseksi odota taantumasta poikkeuksellisen syvää, emmekä usko esimerkiksi työttömyysasteen kohoavan selvästi nykytasoilta, Ilvonen sanoo.

 

SUOMI

 

Nykyinen ennuste

   2021           2022            2023

Edellinen ennuste

2022            2023

BKT, volyymi, %

 

3,5

1,5

1,6

1,7

2,0

Työttömyysaste, %

 

7,7

7,0

6,7

7,0

6,7

Inflaatio, %

 

2,2

5,7

2,5

4,4

2,0

Ansiotaso, %

 

2,3

3,0

3,0

2,8

2,6

Asuntojen hinnat, %

 

3,7

1,0

1,0

0,5

2,0

Vaihtotase / BKT, %

 

0,7

-0,6

-0,2

0,2

0,4

Julkinen velka / BKT, %

 

65,8

65,0

64,8

68,4

67,6

 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Danske Bank: Osakkeiden tuotto seuraavien 12 kuukauden aikana 0-5 prosenttia – valuuttakursseista tukea saava Yhdysvallat lupaavin markkina31.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Inflaatio, koronnostot ja uhkaava taantuma pitävät sijoitusmarkkinat jännitteisinä lähikuukaudet. Danske Bank pitää osakkeet neutraalissa painossa tuoreessa sijoitusnäkemyksessään. Pankki suosii osakkeissa tällä hetkellä Yhdysvaltojen markkinoita, jossa talouskasvu on vielä vahvaa ja jonka tuottoa voi lisätä dollarin vahvistuminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme