Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Vienti nousee ensi vuonna 6 prosenttia elpymisen ja heikkenevän euron nostamana – tämän jälkeen edessä hidastuminen

Jaa

Maailmantalouden elpyminen koronakriisistä nostaa myös suomalaisten yritysten näkymiä, arvioi Danske Bank Yritysten suhdannekatsauksessa. Yksityinen kulutus sekä teollisuuden ja rakennusalan investoinnit nousevat keväällä 2022.

Suomen talous kääntyi keväällä 2021 vahvaan kasvuun vaisun talvikauden jälkeen. Vuoden kolmannen neljänneksen kasvu nosti Suomen bruttokansantuotteen yli koronaa edeltäneen tason. Danske Bank ennustaa talouden kasvavan ensi vuonna

”Talven 2021-2022 aikana koronan aiheuttamat rajoitustoimet Suomessa ja vientimarkkinoilla jarruttavat kasvua, mutta odotamme tilanteen helpottavan 2022 keväällä. Danske Bankin tuorein ennuste on, että talous kasvaa ensi vuonna 2,8 prosenttia, mutta hidastuu tämän jälkeen”, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Suomen vienti laski koronavuonna 2020 lähes 7 prosenttia. Tälle vuodelle Danske Bank ennustaa 4 ja ensi vuodelle 6 prosentin kasvua vientiin. Vuonna 2023 viennin kasvu puolittuu 3 prosenttiin.

”Keskeisten vientimarkkinoiden talouksien odotetaan kasvavan, joskin hieman aiemmin arvioitua hitaammin, ja teollisuuden tilauskanta on Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyn mukaan tavanomaista suurempi. Palveluvientikin kääntyi selvään nousuun tammi-syyskuussa, joskin matkailun täysi elpyminen vie aikaa.”

Yhdysvaltojen keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkoa 3 kertaa vuonna 2022, jotta kohonnut inflaatio saadaan pidettyä aisoissa.

”Danske Bank ei odota Euroopan keskuspankin seuraavan perässä vielä vuonna 2022, eli lyhyet korot pysyvät alhaalla Suomessa. Näkymä suhdanteissa ja rahapolitiikassa heikentää euron valuuttakurssia suhteessa dollariin, mikä omalta osaltaan vauhdittaa Suomen vientiä.”

Investoinnit virkoamassa

Investoinnit ovat kehittyneet kehnosti viime vuosina. Luisu alaspäin alkoi jo ennen koronakriisiä vuonna 2019.

”Lähitulevaisuus näyttää investointien osalta valoisammalta. Teollisuuden käyttöaste on noussut lähelle historiallista maksimitasoa, joten ennustamme teollisten investointien kasvavan, kun sekä vienti- että kotimainen kysyntä pysyvät vahvoina”, Kuoppamäki sanoo.

Yrityksen mahdollisuuksia laajentaa liiketoimintaa heikentää se, että talouden vapaat resurssit alkavat vähitellen olla kuitenkin täyskäytössä: esimerkiksi osaavasta työvoimasta on pulaa, ja vuonna 2023 Suomen talouden kasvuvauhti hidastuu keskimääräisen pidemmän aikavälin kasvuvauhdin mukaiseksi.

”Työn tuottavuuskehityksen ennakoidaan seuraavan koronaa edeltänyttä vaatimatonta trendiä ja työikäisen väestön ennustetaan supistuvan. Yritysten kannalta kysyntää riittää ja kannattavuus voi pysyä hyvällä tasolla, mutta kasvumahdollisuudet vähenevät Suomessa. Talouden kasvukattoa voidaan nostaa hieman korkeammalle investoinneilla tuotannon automaatioon, talouden digitalisaatioon ja infrastruktuuriin sekä vauhdittamalla työperäistä maahanmuuttoa.”

SUOMI

 

Nykyinen ennuste

   2020     2021   2022

Edellinen ennuste

2021   2022

BKT, volyymi, %

 

-2,9

3,5

2,8

3,3

3,0

Työttömyysaste, %

 

7,8

7,6

6,9

7,7

7,1

Inflaatio, %

 

0,3

2,1

2,3

2,0

1,8

Ansiotaso, %

 

1,8

2,4

2,7

2,5

2,7

Asuntojen hinnat, %

 

1,5

4,0

2,0

3,8

1,8

Vaihtotase / BKT, %

 

0,8

1,0

0,8

0,6

0,6

Julkinen velka / BKT, %

 

69,6

67,4

66,8

70,5

70,5

 

Yhteyshenkilöt

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki, p. 010 5467715, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme