Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin ennuste: Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttaminen vaikeaa – kasvun hyytyminen ja rakenteellinen työttömyys esteenä

Jaa

Suomen talous kehittyy nyt heikommin kolmen kasvuvuoden jälkeen, arvioivat Danske Bankin ekonomistit suhdannekatsauksessaan. Talouskehitys vaikeuttaa uuden hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamista ja johtaa lisävelkaantumiseen. Maailmatalouden näkymät ovat kauppasodan sumentamat ja markkinakorot pysyvät matalalla.

Suhdannekuva on kolmen kasvuvuoden jälkeen selvästi heikentynyt, mutta uutta taantumaa ei ole vielä syytä odottaa, arvioi Danske Bank tuoreessa suhdannekatsauksessaan. Maailmantalouden vaisummat näkymät vaikuttavat Suomeen, mikä näkyy teollisuuden luottamuksen laskuna ja tilauskantojen painumisena vientiteollisuudessa.

Pankki alentaa ennustettaan talouskasvusta sekä kuluvan vuoden että ensi vuoden osalta. Danske Bank ennustaa nyt tälle vuodelle 1,3 prosentin ja ensi vuodelle 1,0 prosentin kasvua. Aiemmassa ennusteessa nämä luvut olivat 1,7 ja 1,2 prosenttia.

”Olemme laskeneet ennustetta bruttokansantuotteen kasvusta, koska kuluva vuosi alkoi yksityisen kulutuksen osalta ennakoitua vaisummin, eivätkä maailmantalouden heikommat näkymät voi olla vaikuttamatta suomalaisiin vientiyrityksiin. Teollisuuden luottamus on heikentynyt, ja aiemmin vahva tilauskanta on vajonnut lähemmäs keskimääräistä tasoa”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Suomen uusi hallitus on asettanut työllisyystavoitteekseen työllisyysasteen nostamisen 75 prosenttiin. Työikäisen väestön määrä supistuu ilman kasvavaa maahanmuuttoa.

”Työllisyysasteen nousu viime vuonna nähtyyn tahtiin ei ole itsestäänselvyys. Vaikka talouskasvu jatkuisi, suuri osa työttömyydestä on rakenteellista eikä avoimiin työpaikkoihin löydy riittävästi osaajia. Työmarkkinoilla on myös maantieteellistä kohtaanto-ongelmaa. Toisaalta harva ekonomisti olisi ennustanut neljä vuotta aiemmin työllisyystilanteen paranevan viime vuosina nähtyyn tahtiin.”

Hallituksen politiikka edistää talouskasvua ainakin aluksi.

”Uuden hallituksen pienituloisia tukeva politiikka auttaa pitämään kotimaista ostovoimaa vakaana ja investoinnit infrastruktuuriin ja koulutukseen tukevat talouskasvua, mutta ikääntymiseen liittyvät ongelmat ovat yhä ratkaisematta ja työllisyysasteen nousu uhkaa hyytyä ennen 75 prosentin saavuttamista. Hallitusohjelma tulee myös kalliiksi ja uhkaa paisuttaa pysyviä menoja juuri ennen ikääntymisen aiheuttamien kustannuspaineiden jyrkkää nousua.”

Asuntomarkkinoilla runsas uusien asuntojen tarjonta kasvukeskuksissa ja useiden paikkakuntien väestön supistuminen pitävät hintatason aloillaan. Asuntojen uudistuotanto hidastuu vuoden 2019 kuluessa.

Maailmantalous hidastaa

Maailmantalouden kasvu hidastuu tänä vuonna. Myönteistä on, että syksyllä alkanut suhdanteen heikkeneminen on ainakin toistaiseksi pysähtynyt.

”Jarrutuksesta huolimatta maailmantalous kasvaa yhä laaja-alaisesti kaikilla keskeisillä markkina-alueilla. Keskimääräiseksi kasvuksi ennustamme 3,2 prosenttia. Samaan aikaan epävarmuus ei kuitenkaan ole poistunut, vaan pikemminkin lisääntynyt. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluiden kriisiytyminen ja brexit pitävät yllä epävarmuutta”, sanoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Maailmantalouden heikentyneet näkymät vaikuttavat nyt myös keskuspankkeihin ja sitä kautta suomalaisiin asuntovelallisiin.

”Heikot uutiset poistivat koronnousupaineet, mikä on jossain määrin tukenut osakemarkkinoita kauppaneuvottelujen takkuamisesta huolimatta. Tilanne on kuitenkin pidemmän päälle ongelmallinen, jos tautalla on taloudellisen aktiviteetein heikkeneminen. Matalien korkojen jatkuminen ei siis ole yksiselitteisen hyvä uutinen suomalaiselle asuntovelallisellekaan.”

Koko katsaus löytyy täältä

SUOMI

       

ennuste

ennuste

 

Kysyntä ja tarjonta

2016

2017

2018

2019

2020

Määrän muutos, %

         

Bkt

2,8

2,7

2,4

1,3

1,0

Tuonti

5,4

3,8

3,8

2,0

2,5

           

Vienti

3,5

7,7

1,4

3,0

2,0

Kulutus

1,9

0,8

1,4

0,7

1,3

-yksityinen

2,2

1,5

1,4

0,8

1,2

-julkinen

1,8

-0,4

1,4

0,5

1,5

Investoinnit

8,6

4,3

3,2

0,0

1,0

           

Indikaattoreita

2016

2017

2018

2019

2020

Työttömyysaste, %

8,8

8,6

7,4

6.5

6,4

Ansiotaso, %

0,9

0,2

1,8

2,5

2,5

Inflaatio, %

0,4

0,7

1,1

1,3

1,5

Asuntojen hinnat, %

0,4

1,6

0,6

0,0

0,5

Vaihtotase, mrd. eur

-1,6

-1,5

-4,4

-4,0

-3,5

Vaihtotase / bkt, %

-0,7

-0,7

-1,9

-1,7

-1,4

Julkinen alijäämä / bkt, %

-1,7

-0,8

-0,7

-0,3

-0,2

Julkinen velka / bkt, %

63,0

61,3

58,9

58,3

57,3

   

Ennusteet: Danske Bank/Ekonomistit  

 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme