Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin suhdannekatsaus: kriisi iskee kotitalouksiin kolmesta kulmasta

Jaa

Danske Bank on synkentänyt ensi vuoden talousennustettaan. Suomi on parhaillaan ajautumassa taantumaan, arvioi pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Danske Bank ennustaa, että ensi vuonna bruttokansantuote supistuu 0,2 prosenttia. Aiemmin ennuste ensi vuodelle oli 1,6 prosentin kasvu bruttokansantuotteeseen. Poikkeuksellinen ennusteen lasku perustuu inflaation pitkittymiseen ja kansainvälisen suhdannenäkymän heikkenemiseen. 

Kuluvan vuoden bruttokansantuotteen kasvuennustetta pankki päivitti 2,0 prosenttiin aiemmasta 1,5 prosentista, koska kansantalouden alkuvuosi sujui pelättyä paremmin. Kesällä ja syksyllä näkymät ovat kuitenkin synkistyneet nopeasti. 

Kotitalouksien ostovoima heikkenee tulevana talvena nopeasti, ja se vaikuttaa myös talouden isoon kuvaan. Syynä tähän ovat etenkin Venäjän energiakiristyksen ja korkojen nousun vaikutus läntisiin talouksiin. 

”Inflaatio syö kuluttajien ostovoimaa nyt historiallisen nopeasti. Myös ripeä korkojen nousu ja työllisyysnäkymien heikkeneminen tarkoittavat kylmää talvea moneen suomalaiskotiin. Voi puhua inflaation, korkojen ja työttömyyden kolmoisiskusta, joka laittaa monen kotitalouden ostovoiman koville ensi talvena”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. 

Tällä hetkellä korkomarkkina hinnoittelee, että 12 kuukauden euribor-korko kohoaa keväällä korkeimmillaan kolmen prosentin tuntumaan. 

”Odotamme, että energian ja ruoan hinnoista puhdistetun ja luonteeltaan pysyvämmän pohjainflaation kehitys ylittää Euroopan keskuspankin EKP:n kahden prosentin tavoitteen myös ensi vuonna. Se lisää painetta kiristää rahapolitiikkaa”, Kuoppamäki sanoo.  

Rahapolitiikan kiristämispainetta lisäävät valtioiden elvytystoimet, joilla valtiot yrittävät kompensoida inflaation vaikutuksia kuluttajille ja yrityksille veronkevennyksillä ja suorilla tuilla. Toimet lisäävät talouden kokonaiskysyntää ja kiihdyttävät inflaatiota. 

Euroalue painuu loppuvuonna taantumaan 

Näkymät ovat heikentyneet Suomen ohella myös muualla euroalueella. Euroalueen taloutta rasittavat kohonneet maakaasun ja sähkön hinnat, uhka energiapulasta sekä EKP:n koronnostot. Erityisesti Saksan tilanne on vaikea Venäjän kaasutuonnin laskettua nopeasti kesän aikana.  

”Pandemia-ajalta patoutunut kysyntä ja kotitalouksien säästöt tukivat kasvua vielä keväällä, mutta inflaatio puree nyt kuluttajien ostovoimaan ennätyksellisen nopeasti. Odotamme euroalueen talouden painuvan taantumaan vielä loppuvuoden aikana, ja kasvun pysyvän heikkona alkuvuotta 2023 kohden”, Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen sanoo. 

Yhdysvalloissa talouden tilanne on euroaluetta valoisampi, sillä energian nettoviejänä Yhdysvallat jopa hyötyy korkeana pysyttelevistä hintatasoista. Yksityinen kulutus pysyttelee maltillisessa kasvussa vielä loppuvuoden aikana, mutta laaja-alainen inflaatiopaine pakottaa keskuspankki Fedin jatkamaan nopeita koronnostoja. Danske Bank ennakoi myös Yhdysvaltojen talouden painuvan taantumaan alkuvuoden 2023 aikana.  

SUOMI Nykyinen ennuste

Edellinen ennuste

2021 2022 2023 2022 2023
BKT, volyymi, % 3,0 2,0 -0,2 1,5 1,6
Työttömyysaste, % 7,7 6,8 7,3 6,4 6,3

Inflaatio, %

2,2 6,6 3,7 6,0 2,5
Ansiotaso, % 2,3 2,6 3,5 3,0 3,0
Asuntojen hinnat, % 3,7 1,5 -1,0 1,0 1,0
Vaihtotase / BKT, % 0,9 -2,6 -1,4 -0,6 -0,2
Julkinen velka / BKT, % 72,3 70,6 71,3 65,0 64,8

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki

050 424 0025

Danske Bankin analyytikko Antti Ilvonen

044 518 0297

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin sijoitusnäkemys: Osakemarkkinoilla syytä olla yhä varovainen – hyviä mahdollisuuksia joukkovelkakirjoissa1.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote

Danske Bankin tuore sijoitusnäkemys suosittelee edelleen varovaista suhtautumista osakemarkkinoihin ja näkee hyviä mahdollisuuksia joukkovelkakirjoissa. Sekä osakkeissa että joukkovelkakirjoissa Danske Bank kehottaa pitämään etäisyyttä markkinoiden riskialtteimpiin osiin. Suositus jatkaa ylipainotusta yhdysvaltalaisiin osakkeisiin, alipainotusta eurooppalaisiin sekä neutraalia painotusta kehittyviin markkinoihin ja Japaniin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme