Danske Bank Oyj

Danske Bankin suhdannekatsaus syyskuu 2017: Investointibuumi siivittää Suomen taloutta kasvuun, työllisyysaste ja palkat hiipivät perässä

Jaa

Suomessa talouskasvua vauhdittaa nyt lisääntyneiden investointien ohella erityisesti vienti. Maailmantalouden kasvu jatkuu kohtalaisena – vuoden 2017 pahimpina pidetyt riskit eivät toteutuneet. Erityisesti euroalue on yllättänyt positiivisesti vakauden lisäksi kasvulla. Myös Venäjän ja Brasilian piristyminen ovat valopilkkuja.

Suomessa keväällä julkistetut ennakkotiedot kokonaistuotannon kehityksestä käänsivät suhdanne-ennusteet voimakkaaseen nousuun. Lisätarvetta ennusteen nostolle ei nyt ole, vaan bruttokansantuotteen kasvuennuste on kuluvan vuoden osalta säilytetty 2,8 prosentissa. Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist muistuttaa, että positiivinen kehitys koskee laaja-alaisesti eri toimialoja.  

- Yritykset uskaltavat vihdoin panostaa tulevaisuuteen: suuri osa kasvusta on tullut teollisista investoinneista ja teollisuusyritysten kiihtyneestä viennistä, Appelqvist kuvailee.

Talouskasvu luo kysyntää myös työvoimalle. Avoimia työpaikkoja on tänä vuonna tarjolla entistä enemmän, mutta työttömyysaste laskee oletettua hitaammin. Tilastot antavat kehityksestä hieman ristiriitaisen kuvan, mutta Tilastokeskuksen mittaama virallinen työttömyysaste on kesän aikana laskenut vain vähän. 

- Työllisyys on piilotyöttömyyden vähentymisen ansiosta kehittynyt hieman työttömyyttä paremmin, mutta suuri osa työttömyydestä on luonteeltaan rakenteellista, toteaa Jukka Appelqvist.

Talouskasvusta huolimatta palkansaajien ansiotason nousu raahautuu kaukana perässä. Palkkojen kehitys on historiallisen hitaissa pohjalukemissa. Reaalisesti laskevat palkat ja vahvasti nouseva talous synnyttävätkin Jukka Appelqvistin mukaan jännitteitä syksyn työmarkkinapöytiin.

- Työmarkkinaneuvotteluissa joudutaan tasapainoilemaan hankalien valintojen edessä. Työntekijäjärjestöjen jäsenistössä elää epäilemättä toiveita ostovoimaa parantavista korotuksista, mutta neuvottelupöydissä pelätään aiheellisesti talouden orastavan nousun rapauttamista. Hieman kärjistäen vastakkain ovat nykyiset palkansaajat ja työllisiksi haluavat, arvioi Appelqvist.

- Ennusteessa lähdetään oletuksesta, että tiukan väännön jälkeen päädytään sopimuskorotusten osalta maltillisiin kompromisseihin, jotka eivät vaaranna kilpailukykyä. Käytännössä siis ennustamme, että valtaosalla palkansaajista ei ostovoima nouse ensi vuonna lainkaan, vaan jäädään hädin tuskin inflaation tasolle. Varmaa ei ole, että tähän suostutaan, vaan riitaisampikin lakkosyksy on täysin mahdollinen, Appelqvist jatkaa.

Julkistalouteen odotuksia parempi talouskehitys on tuonut pientä helpotusta. Julkisen sektorin velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on kääntynyt laskuun odotettua aiemmin.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että kansainvälisesti talouskasvu jatkuu edelleen vankkana vuonna 2018, mutta valtavaa lisäkiihdytystä ei todennäköisesti ole luvassa.

- Yhdysvalloissa kasvu on kestänyt jo yli seitsemän vuotta. Presidentti Trump ei kuitenkaan toimillaan ole onnistunut lisäämään luottamusta kykyynsä toteuttaa rakentavaa politiikkaa.  Yhdysvaltojen talouskasvun odotetaan jatkuvan lähes 2 prosentin tasolla myös vuonna 2018, Kuoppamäki kuvailee.

Euroalueen poliittisen epävarmuuden vähentyminen on Kuoppamäen mukaan lisännyt alueen vakautta ja kiinnostavuutta sijoituskohteena. Vuoden 2017 toisella neljänneksellä alueen talouskasvu on viimein kiihtynyt 2,3 prosentin vauhtiin.

- Ranskan uudistusmielinen presidentti Macron ja Saksan liittokansleri Merkel ovat paljon vartijoita. Heidän politiikkansa vaikuttaa myös euroalueen rakenteiden uudistamiseen ja potentiaaliseen kasvuun, kuvailee Kuoppamäki.  

- Euroopan keskuspankki EKP pitää kuitenkin kärsivällistä ja maltillista linjaa, eikä kiirehdi vielä nostamaan asuntovelallisten korkoja vuonna 2018, Kuoppamäki jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Kuoppamäki, pääekonomisti, Danske Bank, puh. 010 546 7715, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi
Jukka Appelqvist, ekonomisti, Danske Bank, puh. 044 263 1051, jukka.appelqvist@danskebank.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank Oyj
Danske Bank Oyj
Televisiokatu 1, PL 1275
00075 DANSKE BANK

https://www.danskebank.fi/

 

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, ja haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme. Danske Bank Oyj on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank Oyj

Sijoittajan personal trainer hyppäsi mobiiliin16.1.2018 15:00Tiedote

Sijoittajat ovat jo pitkään käyneet kauppaa mobiililaitteillaan, ja varainhoitoakin on automatisoitu. Kuitenkaan ratkaisuja, jotka tarjoaisivat sijoittajalle aidosti digitaalisesti neuvoja omien sijoituspäätösten tekemiseen, ei ole ollut. Danske Bank tuo nyt sijoitusneuvojan suomalaisten älypuhelimiin. Sijoittaja saa reaaliaikaisesti ja omaan sijoitusprofiiliinsa perustuen neuvoja, kun tapahtuu hänen salkkuunsa vaikuttavia muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme