Tampereen yliopisto

Datan tarkkuuden vähentäminen säästää sähköä – nuoret tutkijat kehittävät approksimaatiolaskentaa eurooppalaishankkeessa

Jaa

Nuoret tutkijat kehittävät approksimaatiolaskennan ratkaisuja Tampereen yliopiston koordinoimassa ja EU:n rahoittamassa APROPOS-hankkeessa. Tavoitteena on löytää optimaalinen tasapaino datan tarkkuuden ja energiankulutuksen välillä ja säästää sähköä jopa 50-kertaisesti täyden tarkkuuden laskentaan verrattuna.

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay

Tampereen yliopiston koordinoimassa APROPOS-hankkeessa (Approximate Computing for Power and Energy Optimisation) koulutetaan 15 uuden sukupolven tutkijaa kehittämään uraauurtavia energiansäästöratkaisuja uusien teknologioiden avulla.

Tietokoneet käyttävät niin paljon energiaa, että niiden sähkönkulutus uhkaa ylittää sähköntuotannon vuonna 2040. Mobiililaajakaistojen sähkönkulutus on verrattavissa datakeskuksiin. Esineiden internetiin (IoT) kuuluu pian jopa 50 miljardia verkkoon yhteydessä olevaa laitetta. APROPOS-hanke pyrkii vähentämään sähkönkulutusta kehittämällä uusia energiansäästöratkaisuja hajautetuille tietojenkäsittelyjärjestelmille ja pilviperusteisille kyberfyysisisille järjestelmille.

– Monissa tiedonhankinta-, tiedonsiirto, laskenta- ja tietovarastojärjestelmissä on mahdollista tehdä kompromissi ja säästää aikaa ja energiaa datan tarkkuutta vähentämällä. Datan optimointi voi säästää sähköä jopa 50-kertaisesti täyden tarkkuuden laskentaan verrattuna, kertoo tietotekniikan professori Jari Nurmi Tampereen yliopiston sähkötekniikan yksiköstä.

Nurmi huomauttaa, että lukuisat anturit mittaavat epätarkkoja suureita ja niiden tuottamaa dataa käsittelevät algoritmit saattavat perustua todennäköisyyksien laskentaan.

– Sopiva tarkkuuden taso riippuu tilanteesta. Dataa hyödyntävät sovellukset eivät välttämättä edellytä ehdottoman tarkkoja tuloksia, joten satunnaiset virheet eivät haittaa. Esimerkiksi tiedonlouhintajärjestelmä saattaa toimia karkeallakin jaottelulla.

Uusia ratkaisuja tarvitaan hillitsemään sähkönkulutuksen nousua

APROPOS-hankkeeseen osallistuvat nuoret tutkijat toimivat monialaisessa ja kansainvälisessä ympäristössä. Heidän tehtävänään on kehittää uusia energiansäästöratkaisuja tietojenkäsittely- ja tietoliikennejärjestelmille ja esineiden internetille. Jari Nurmen mukaan niiden sähkönkulutus on nopeassa kasvussa puolijohdeteknologiassa ja energiatehokkuudessa saavutetuista edistysaskeleista huolimatta.

– Koulutuksessa huomioidaan tutkijauran lisäksi myös yrittäjyyden näkökulma, jotta uudet osaajat kykenevät arvioimaan tutkimuksensa kaupallista potentiaalia ja kehittämään innovatiivisia tuotteita ja palveluita, Nurmi sanoo.

Tutkijat kehittävät virtapiiri-, arkkitehtuuri-, ohjelmisto- ja järjestelmätason energiansäästöratkaisuja Tampereen yliopiston professorien ja yliopistotutkijoiden sekä kumppaniyliopistojen ja -yritysten ohjauksessa. APROPOS-hankkeeseen osallistuu nuoria tutkijoita kaikkialta maailmasta. He tulevat työskentelemään Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa, Itävallassa, Italiassa, Espanjassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.

Nelivuotista APROPOS-tutkimushanketta rahoittaa arvostettu Marie Skłodowska-Curie -liikkuvuusrahoitusohjelma.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jari Nurmi
puh. 040 506 4460
jari.nurmi@tuni.fi

Kuvat

Kuvituskuva: Pixabay
Kuvituskuva: Pixabay
Lataa
Jari Nurmi. Kuva: Sari Laapotti
Jari Nurmi. Kuva: Sari Laapotti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Lasten psykoosilääkehoidon seurantakäytäntöjen yhtenäistäminen kannattaa7.12.2021 09:01:00 EET | Tiedote

Psykoosilääkkeiden käyttö lasten mielenterveyshäiriöiden hoidossa on lisääntynyt. Lastenpsykiatrisen hoidon osana toteutettu oikea-aikainen lääkehoito voi helpottaa lapsen oireilua. Lääkehoidon aloituksen ja seurannan käytäntöihin tulisi kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. LL Kirsi Kakon väitöskirjatutkimus osoittaa, että psykoosilääkehoidon haittavaikutukset, kuten painonnousu ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan epäedulliset muutokset, ovat varsin yleisiä myös suomalaisilla lapsilla. Lääkehoidon turvallisuutta voidaan kuitenkin edistää yhtenäisillä seurantakäytännöillä.

Väitös: Tietojärjestelmämuistutus ja tulospalkkakannuste parantavat lääkäreiden diagnoosien kirjaustasoa perusterveydenhuollossa1.12.2021 10:28:13 EET | Tiedote

Perusterveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmissä diagnoosien kirjaustaso on ollut vuosikausia riittämättömällä tasolla, mikä on rajoittanut tietojärjestelmien hyödyntämistä palvelujen laadun ja vaikuttavuuden arvioinnissa. Lääketieteen lisensiaatti Tuomo Lehtovuori keskittyy väitöstutkimuksessaan arvioimaan tietojärjestelmämuistutuksen ja ryhmätulospalkkauksen vaikutusta diagnoosien kirjaustasoon. Tutkimus osoitti molemmat menetelmät toimiviksi.

Väitös: Retriittimäinen työskentely rauhoittaa tietotyön sykettä ja tukee reflektiivistä työotetta30.11.2021 09:46:15 EET | Tiedote

Tietotyön pirstaleisuus ja rajojen hämärtyminen aiheuttavat haasteita työn ja uran hallinnalle. VTM Hanne Vesala tutki väitöskirjassaan, miten väliaikainen työympäristön vaihdos luonnonläheiseen ja maaseutumaiseen saaristoympäristöön yksin tai yhdessä kollegojen kanssa vaikutti tietotyöläisten työskentelyyn ja koettuun hyvinvointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että epätavallinen työympäristö voi synnyttää luovan liminaalitilan, jossa työn ja uran kehittäminen saavat sysäyksen eteenpäin yhteisöllisessä ilmapiirissä.

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja muutoskeskustelut käynnistyvät29.11.2021 13:08:24 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston keskitettyjä tukipalveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 16.11. Työnantaja on 29.11. antanut työntekijöiden edustajille selvityksen päätöksistä ja jatkavasta organisaatiosta. Työsuhteen päättämistä, uusien tehtävien tarjoamista tai eläkkeelle siirtymistä koskevien muutoskeskustelujen kutsut lähetetään 29.-30.11. niille työntekijöille, joita muutos koskee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme