HUS

De flesta kommunerna inom Nyland är i spridningsfasen

Dela

Den regionala samordningsgruppen i Nyland konstaterade på sitt möte 17.8 att epidemiläget i Nyland inte blivit bättre och att de flesta kommunerna i Nyland uppfyller kriterierna för fasen för samhällsspridning. Nya beslut om begränsningar fattas i kommunerna utifrån regional bedömning.

Under mötet som hölls i går (17.8.2021) övergick Borgnäs, Borgå, Hyvinge, Högfors, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända, Tusby och Vichtis till fasen för samhällsspridning. Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda befinner sig sedan tidigare i fasen för samhällsspridning. Kommunerna Askola, Hangö, Ingå, Lappträsk, Lojo, Lovisa, Raseborg och Sjundeå befinner sig fortfarande i accelerationsfasen.


Regionförvaltningsverket fattar det grundläggande beslutet, kommunerna de nödvändiga tilläggsbesluten

Den regionala samordningsgruppen enades om att rekommendera att regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger sitt ”beslut enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar som gäller inom kommunerna i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt” till 12.9.2021. I beslutet begränsas sammankomster i enlighet med spridningsfasen. Samordningsgruppen beslöt också att de kommuner utanför huvudstadsregionen som övergått till spridningsfasen fattar nödvändiga tilläggsbeslut utifrån regional bedömning.

Kommunerna i huvudstadsregionen följer under perioden 20.8.–12.9 regionförvaltningsverkets beslut enligt 58 och 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar för kommunerna Grankulla, Esbo, Helsingfors och Vanda” där begränsningarna för sammankomster och användning av kundutrymmen är striktare än i övriga Nyland. Samordningsgruppen rekommenderar inte att det här beslutet utvidgas till att omfatta alla kommuner inom Nyland som befinner sig i spridningsfasen.

”Vi fastnade för den här lösningen eftersom det mellan de nyländska kommuner som befinner sig i spridningsfasen finns skillnader med avseende på hantering och belastning. Epidemiläget i huvudstadsregionen är klart det sämsta och därför är regionförvaltningsverkets beslut enligt lagen om smittsamma sjukdomar 58 och 58 d § motiverat. För de andra kommunerna ger den här lösningen möjlighet att rikta begränsningar lokalt och enligt regional bedömning med avseende på 58 d §”, säger mötets ordförande, HUS ställföreträdande chefsöverläkare Jari Petäjä.

Nyckelord

Länkar

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum