SDP EDUSKUNTA

Demariedustajat: Sotealan kriisi ratkotaan yhdessä

Jaa

Sotealan kriisi on ongelma, jonka ratkaisuun tarvitaan kaikkien panosta. Sosiaali- ja terveysalan haasteet kuten palkkaus, työolosuhteet ja jatkuva henkilöstöpula vaativat yhteistyötä ja ratkaisukeskeisyyttä kaikilta osapuolilta. Nyt on korkea aika ryhtyä toimeen ja esitämme tukemme STM:n perustamalle poikkihallinnolliselle työryhmälle jonka tehtävänä on löytää ratkaisuja työvoimatarpeisiin, toteavat kansanedustajat Kim Berg, Anneli Kiljunen, Aki Lindén ja Heidi Viljanen.

– Alan työntekijät tekevät äärimmäisen tärkeää työtä ja alan työvoimapulaan johtaneet ongelmat on sivuutettu liian pitkään. Alan ammattilaisilla on oltava mahdollisuus viihtyä työssään ja ennen kaikkea edellytykset tehdä työnsä hyvin ja käyttää työhön sen vaatima aika, toteavat kansanedustajat Berg, Kiljunen, Lindén ja Viljanen.

Syksyn budjettiriihessä päätettiin perustaa poikkihallinnollinen työryhmä, jonka tehtävänä on löytää ratkaisuja etenkin alan työvoimapulaan. Ryhmässä edustettuina tulevat olemaan niin työnantaja- kuin tekijäliittojen edustajat sekä ministeriön asiantuntijat. Sosiaali- ja terveyspalveluiden laadun ja saatavuuden varmistamisen vaatii kaikkien osapuolten vuoropuhelua ja ratkaisujen löytämiseksi tarvitaan vahva poliittinen tuki.

– Meidän tulee voida varmistaa osaavan työvoiman riittävyys ja saatavuus, tämän toteuttamiseksi tarvitaan laajaa valmistelua eri hallinnonalojen ja osapuolten kesken. Palkkaukseen liittyvät päätökset tehdään työmarkkinaosapuolten kesken, mutta valtiolla on myös keskeinen rooli riittävän koulutustarjonnan varmistamisessa, sd-edustajat muistuttavat.

Jokainen ansaitsee laadukasta hoitoa ja hoivaa, mutta jokainen työntekijä ansaitsee myös työolosuhteet joissa onnistuminen ja viihtyminen on mahdollista. Mikäli emme onnistu nyt ratkaisemaan alan työvoimapulaa, parantamaan palkkausta sekä työolosuhteita, muut ponnistelut esimerkiksi paremman vanhustenhoidon ja laadukkaampien sosiaali- ja terveyspalveluiden puolesta ovat mahdottomia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme