SDP Euroopassa

Demarimepit: Suomen lopetettava asevienti Saudi-Arabiaan

Jaa

Europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri ja Liisa Jaakonsaari vaativat Suomea lopettamaan aseiden viennin Saudi-Arabiaan.

– Aseiden ja sotilastarvikkeiden vienti raakaa sotaa Jemenissä käyvään maahan on lopetettava välittömästi, demarimepit painottavat.

– EU:n jäsenmaiden tulisi ryhdistäytyä ja sopia yhteisistä sitovista sotateknologian vientiä koskevista säädöksistä. Jäsenmailla on vientiä koskeva yhteinen kanta, mutta käytännössä jäsenmaat vievät aseita kriisialueille jatkuvasti. Suomen tulisi olla aloitteellinen vientirajoitteiden vahvistamisessa.

Saudi-Arabia ja sen toimet ovat nousseet keskiöön sen jälkeen, kun Saudi-Arabian Istanbulin suurlähetystössä kadonneen ja kuolleen toimittaja Jamal Khashoggin tapauksesta on saatu uutta tietoa. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on todennut, ettei Saksan pidä viedä aseita Saudi-Arabiaan ennen murhan selvittämistä. Asia on esillä tällä viikolla myös Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa. Tiistain täysistunnossa keskustellaan, miten Euroopan parlamentti ottaa kantaa tapaukseen.

Toimittajan kuoleman muistuttaa myös Saudi-Arabian osuudesta Jemenin sodassa. Maa johtaa liittoumaa, joka pommittaa myös siviilikohteita Jemenissä. Jemenin tilannetta on kuvattu humanitaariseksi katastrofiksi.

Suomi on viime vuosina jopa lisännyt sotilastarvikevientiä Saudi-Arabiaan ja esimerkiksi niin ikään Jemenin konfliktissa osallisena olevaan Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin. Saudi-Arabiaan Suomi on toimittanut esimerkiksi Patrian AMV-panssariajoneuvoja. Vientiluvat Suomessa myöntää puolustusministeriö. Ministeri Jussi Niinistö on korostanut, miten lupia on myönnetty ainoastaan miehistönkuljetusvaunuille, ei aseille.

– Esimerkiksi syyskuussa uutistoimiston julkaistussa videossa kuitenkin paljastui, miten patrian valmistamaan ajoneuvoon on liitetty tykkitorni ja miten sitä käytettiin Jemenissä, mepit korostavat.

– Kun sotilastarvikkeet on myyty ja luovutettu kaupan toiselle osapuolelle, esimerkiksi Saudi-Arabiaan, Suomella ei ole mahdollisuuksia valvoa missä, milloin ja miten myytyjä tarvikkeita käytetään. Tämän vuoksi jäljelle jää vain yksi ratkaisu: Kaikkien sotilastarvikkeiden vienti maahan on lopetettava.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Miapetra Kumpula-Natri +358 505113004
Liisa Jaakonsaari +358 505113036
Tekstissä mainittu EU-jäsenmaiden yhteinen kanta: (2008/944/YUTP)

Tietoja julkaisijasta

SDP EuroopassaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP Euroopassa

MEP Eero Heinäluoma parlamentin demariryhmän johtoon19.6.2019 17:39:53 EESTTiedote

Vastavalittu Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma (sd.) valittiin tänään yksimielisesti Sosialistien & Demokraattien -ryhmän taloudenhoitajaksi ja byroon jäseneksi. Heinäluoma nousee näin parlamentin toiseksi suurimman poliittisen ryhmän johtoryhmään ja yhdeksi parlamentin vaikutusvaltaisimmista suomalaisista. - Uutena meppinä olen iloinen, että minut on nimitetty tähän vastuulliseen tehtävään ja pääsen heti kiinni Euroopan parlamentin poliittisen toiminnan ytimeen, toteaa Heinäluoma. - Vastuullinen varainhoito on vastuullista EU-politiikkaa. On tärkeää, että EU:n resurssit tukevat kestävää kehitystä ja oikeudenmukaista ja solidaarista Eurooppaa. 156 jäsenisen S&D-ryhmän johtoryhmään kuuluu ryhmän puheenjohtajaksi eilen valittu espanjalainen Iratxe García Pérez, yhdeksän varapuheenjohtajaa sekä taloudenhoitaja. Johtoryhmä vastaa S&D-ryhmän politiikasta ja toiminnasta seuraavien vuosien aikana. Äänikuninkaaksi noussut Heinäluoma valittiin Euroopan parlamenttiin toukokuussa 2019. H

"Kellon viisarit kulkevat ajassa taaksepäin" – Europarlamentaarikko Kumpula-Natrilta ei ymmärrystä aborttioikeuden kyseenalaistamiselle20.5.2019 10:08:31 EESTTiedote

Aborttikeskustelu nousi jälleen otsikoihin myös Suomessa, kun Alabaman osavaltiossa hyväksyttiin Yhdysvaltojen tiukin aborttilaki. Poru ei syntynyt tyhjästä – onhan osavaltion hyväksymä laki viemässä lainsäädäntöä lähes 50 vuotta ajassa taaksepäin ja se on selkeässä ristiriidassa Yhdysvaltain liittovaltiolain kanssa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrilta ei heru ymmärrystä aborttioikeuden kyseenalaistamiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme