Demarinaiset

Demarinaiset: Kriisialueiden naiset ja tytöt eivät ole turvassa

Jaa

Jo yli kaksi kuukautta kestänyt sotatila Ukrainassa on saanut aikaan humanitaarisen katastrofin. Yli neljä miljoonaa siviiliä on paennut kotimaastaan ja lisäksi heihin sekä Ukrainaan jääneisiin siviileihin on kohdistunut julmia sotarikoksia, kuten seksuaaliväkivaltaa, seksuaalissävytteistä kidutusta ja väkivallalla uhkailua. Rikokset ovat kohdistuneet erityisesti naisiin ja tyttöihin ikään katsomatta.

YK:n hätäaputoimisto OCHA on julkaissut useiden lähteiden keräämää tietoa ukrainalaisiin siviileihin kohdistuneista rikoksista. Seksuaalinen väkivalta vaikuttaa olevan järjestelmällinen osa Venäjän tämänhetkistä sotastrategiaa.  

”Siviileihin kohdistuvat loukkaukset ja väkivalta ovat julmimpia sodankäynnin muotoja ja se on saatava loppumaan. Suomen ja EU:n on tehtävä kaikkensa, jotta Ukrainaan saadaan rauha”, Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja Emmi Lintonen vaatii.  

Jo ennen sotatilaa Itä-Ukrainan jäätynyt konflikti on vaikuttanut naisten ja tyttöjen asemaan sekä heihin kohdistuvaan väkivaltaan huomattavasti. Amnestyn tekemän selvityksen mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana lähisuhdeväkivalta on lisääntynyt Itä-Ukrainan separatistialueilla Donetskissa 76 % ja Luhanskissa 158 %.  

”Tarvitsemme koordinoitua apua, joka ottaa huomioon seksuaali- ja lisääntymisterveystarpeet. Globaalisti joka päivä 500 naista ja tyttöä kuolee synnytykseen kriisialueilla ja apua tarvitaan pikaisesti myös Ukrainaan. On myös selvää, että Suomeen saapuneille pakolaisille on myös tarjottava heidän tarvitsemiaan tukipalveluita, joissa otetaan huomioon seksuaalinen väkivalta ja ihmiskauppa”, Lintonen päättää.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Demarinaiset
Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs. 00530 HELSINKI


https://www.demarinaiset.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Demarinaiset: Sotaa pakenevia on suojeltava järjestäytyneeltä rikollisuudelta2.4.2022 14:23:05 EEST | Tiedote

Ukrainan sota on aiheuttanut suurimman Euroopan sisäisen pakolaisliikkeen sitten toisen maailmansodan. Noin 3,8 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotimaansa ja pakenemaan muualle Eurooppaan. Euroopan Unioni on tehnyt näkyviä toimia pakolaisten auttamiseksi ja helpotuksia on tehty esimerkiksi oleskeluluvan saamiseen. On ensi arvoisen tärkeää, että EU-maat tukevat Ukrainan kansaa ja heitä, jotka ovat joutuneet pakenemaan maasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme