Demarinaiset

Demarinaiset: Tyttöjen hyvinvointiin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota

Jaa

Viime perjantaina julkaistun THL:n kouluterveyskyselyn mukaan nuorten ja etenkin tyttöjen hyvinvointi on heikentynyt huomattavasti kuluneen kahden vuoden aikana. Kysely teetettiin peruskoulun yläluokilla ja toisen asteen opinnoissa opiskeleville nuorille kevään 2021 aikana. Vastauksista kävi ilmi että 30 prosenttia tytöistä kokee ahdistuneisuutta elämässään, tämä on kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Tämän lisäksi joka neljäs tytöistä kokee itsensä melko usein tai jatkuvasti yksinäiseksi.

“Kouluterveyskyselyn tulokset ovat todella huolestuttavia ja tilanne on otettava vakavasti. On selvää, että korona-ajalla on ollut huomattavia vaikutuksia nuoriin. Nyt meidän on otettava vastuu siitä, että nuorten hyvinvointi paranee. Etenkin tyttöjen kohdalta luvut ovat erityisen hälyttäviä”, painottaa Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen. 

Ahdistuneisuuden ja yksinäisyyden tunteen lisäksi vastauksista nousi esiin tyttöjen kohtaaman seksuaalisen häirinnän huolestuttavasti kasvanut osuus. Lukioikäisistä tytöistä noin puolet on kokenut eri muotoista seksuaalista häirintää. Häirintää kokeneiden tyttöjen osuus on noussut 20 prosenttia vuodesta 2019. 

“Tätä ei yksinkertaisesti voida hyväksyä. Jokainen tyttö ja nuori nainen ansaitsee turvallisen lapsuuden ja nuoruuden. Tarvitsemme konkreettisia panostuksia, jotta yksikään nuori ei kokisi olevansa avun ulkopuolella. Meidän on myös oltava vahvempia toimiessamme seksuaalista väkivaltaa vastaan. #MeToo-kampanja on opettanut meille, että seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat aivan liian usein läsnä nuorten elämässä myös verkossa. On tärkeää, että ongelmat tehdään näkyväksi, vain silloin siihen voidaan puuttua.

Kysely paljastaa myös stereotyyppisten sukupuoliroolien negatiiviset vaikutukset nuorten oloon. Näistä haitallisista malleista on päästävä eroon kouluttamalla nuorten parissa työskenteleviä ja korostamalla sukupuolisensitiivistä ja -tietoista kasvatusta. Nuorten hyvinvointiin panostaminen on tulevaisuusinvestointi ja tästä meidän aikuisten on kannettava vastuu.” Tuppurainen päättää.  

  

Toimenpiteitä tyttöjen hyvinvoinnin parantamiseksi: 

  

  • Seitsemän päivän hoitotakuu tulee koskemaan myös mielenterveyspalveluita. Panostetaan ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin.  
  • Tuetaan sukupuolisensitiivistä ja -tietoista kasvatusta ja annetaan kaikille mahdollisuus rakentaa identiteettinsä ilman sukupuoleen sidottuja olettamuksia. 
  • Häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä on uskallettava puhua ja jokaiseen tapaukseen on puututtava. 
  • Kolmannen sektorin tuottamien palveluiden resurssit on turvattava. Suuri osa näistä tahoista järjestää vertaistuki- sekä vapaa-ajan toimintaa nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. 
  • Nuorille on taattava mahdollisuus maksuttomaan harrastustoimintaan koulupäivien yhteydessä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Demarinaiset
Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs. 00530 HELSINKI


https://www.demarinaiset.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Demarinaiset: Hoitovelka on maksettava takaisin - budjettiriihessä on löydettävä ratkaisuja sosiaali- ja terveydenhuollon tukemiseen6.9.2021 10:29:36 EEST | Tiedote

Marinin hallitus kokoontuu tällä viikolla budjettiriiheen neuvottelemaan vuoden 2022 budjetista. On keskeistä, että sosiaali- ja terveydenhuollon resurssit turvataan, jotta koronan aiheuttama hoitovelka pystytään maksamaan takaisin. Hyvinvointivaltion on turvattava ihmisille hoitoon pääsy ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut poikkeusajasta huolimatta.

Translain uudistuksessa ei tule unohtaa nuoria17.5.2021 10:26:10 EEST | Tiedote

Kouluterveyskyselyssä on selvitetty nuorten sukupuolen kokemuksia, ja ne kertovat huolestuttavia tuloksia trans- ja muunsukupuolisten nuorten pahoinvoinnista. Transnuoret voivat psyykkisesti heikommin kuin enemmistöön kuuluvat. He ovat myös yksi haavoittuvimmista ryhmistä, johon kohdistuu vihamielistä suhtautumista. Sukupuolen vahvistaminen tukee nuorten hyvinvointia, se helpottaa transnuorten elämää ja vähentää syrjintää.

Neuvolapalvelut ovat keskeisiä perhepalveluita15.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Marinin hallituksen esitys perhevapaauudistuksesta on askel kohti tasa-arvoista vanhemmuutta ja se edistää huomattavasti erilaisten perheiden yhdenvertaisuutta. Uudistuksessa on otettu aiempaa paremmin huomioon myös isien asema ja isän mahdollisuus hoitaa lasta kotona. Tämä vahvistaa myös lapsen etua. On myös kiitettävää, miten uudistuksessa on nostettu esille perheiden monimuotoisuus, sekä erilaiset vanhemmaksi tulemisen muodot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme