Jyväskylän yliopisto

Demokratiakasvatus kohtaa ongelmia suomalaisessa peruskoulussa

Jaa

KM Perttu Männistö tarkasteli väitöskirjassaan demokratiakasvatuksen tilaa suomalaisessa peruskoulussa. Demokratiakasvatus auttaa yksilöitä ymmärtämään itseään ja toiseutta, tukee halua käydä dialogia, tekee ihmiset tietoiseksi politiikan ja vallan vaikutuksesta sekä kannustaa osallistumaan paikallisella, kansallisella ja globaalilla tasolla julkisten asioiden suunnitteluun ja toteutukseen.

Perttu Männistö
Perttu Männistö

– Perinteisesti suomalaiset nuoret ovat puheen tasolla sitoutuneet demokraattisen yhteiskunnan perusarvoihin ja ymmärtävät sen institutionaalista puolta, mutta eivät ole valmiita toimimaan syventääkseen ja laajentaakseen demokratian toteutumista käytännössä, Männistö toteaa demokratiakasvatuksen juurista perusopetuksessa.

Männistön tutkimus porautuukin tähän ristiriitaan ja osoittaa niitä ongelmakohtia, jotka vaikuttavat siihen, miksi lapset ja nuoret eivät saa peruskoulusta tarvittavia valmiuksia toimia demokraattisesti.

Tutkimuksessa selvisi, että suomalainen demokratiakasvatus perustuu vahvasti edustuksellisuudelle.

– Edustuksellisuus perustuu ajatukseen, että on olemassa tiettyjä ominaisuuksia ja taitoja, jotka ymmärretään muita tärkeämmäksi, kun puhutaan demokraattisesti toimijuudesta. Tämä näkemys sivuuttaa herkästi sen seikan, että demokraattinen yhteiskunta perustuu ihmisten moninaisuudelle, väittelijä kertoo.

Männistö havaitsi myös, että keskeisenä toimintamuotona luokassa on edelleen yksin, omien askareiden parissa työskentely.

– Ihmisiä pitäisi kannustaa enemmän jakamaan ideoita sekä toimimaan yhdessä. Tällöin solidaarisuus ja ajatus siitä, että yhteistoiminta on hedelmällinen tapa toimia ja vaikuttaa asioihin kiteytyisi jo nuorena, Männistö ehdottaa.

– Haluaisin tutkimuksellani nostaa pinnalle enemmän puhetta demokratian nykytilasta ja tulevaisuuden suunnasta sekä erityisesti siitä, miten tärkeä merkitys kasvatuksella on sen kannalta, että ihmisistä tulee demokraattisia toimijoita, Männistö lisää.

KM Perttu Männistön kasvatustieteen väitöskirjan, ”The State of Democracy Education in Primary School-Education”, tarkastustilaisuus pidetään 7.11.2020, klo 12. Tilaisuutta voi seurata etänä osoitteessa: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/kptk/okl/vaitosvideot/perttu-manniston-vaitostilaisuus-7-11.2020. Vastaväittäjänä toimii professori Katariina Holma (Oulun yliopisto) ja kustoksena dosentti Matti Rautiainen. Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

Yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358408053368.

Linkki väitösjulkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8359-8

Lisätietoja:

Perttu Männistö, +358408054729, Perttu.M.Mannisto@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Perttu Männistö
Perttu Männistö
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Verkkopalvelut tuntevat sinut jo ja ennakoivat halusi ja motivaatiosi – tutkimus selvitti, miten digimarkkinoinnin ajoitus voisi olla vieläkin tarkempaa10.5.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Verkkopersonointi on digitaalisen markkinoinnin keskeisimpiä työkaluja, mutta onnistuakseen se vaatii osuvaa ajoittamista. Toisin sanoen, mitä oikeammalla hetkellä mainos tavoittaa kuluttajan, sitä todennäköisemmin tällä on motivaatiota klikata tuote tai palvelu ostoskoriin. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen tutkimuksen mukaan käyttäjän psykologisen profiloinnin painottaminen motivaatioon voisi tarkentaa personoinnin ajastusta entisestään.

Tutkimushankkeessa luodaan kunnille ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli maankäytön suunnitteluun5.5.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Ekologisilla kompensaatioilla tarkoitetaan menetettyjen luontoarvojen kompensoimista toisilla luontoarvoja lisäävillä toimenpiteillä. Yhteistyöhankkeessa kehitetään ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli kuntien yhdyskuntasuunnitteluun. Mallia kehitetään ja testataan yhdessä Jyväskylän, Lahden ja Helsingin kaupunkien kanssa. Luontoarvojen lisäksi malli huomioi suunnittelussa alueiden virkistysarvot ja kompensoinnin sosiaalisen hyväksyttävyyden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme