Jyväskylän yliopisto

Demokratiakasvatus on opettajankoulutuksen marginaalia Euroopassa

Jaa

Demokratia ja demokratiakasvatus ovat eurooppalaisen opettajankoulutuksen marginaalia. Tähän tulokseen tulivat kahdeksan eurooppalaisen maan demokratiakasvatuksen tutkijat teoksessa Teacher Education and the Development of Democratic Citizenship in Europe.

– Vaikka koulutuspoliittisesti demokratian kehittämistä koulutusjärjestelmän avulla pidetään kaikissa maissa keskeisenä tavoitteena, kauniit sanat eivät yllä käytäntöön, toteaa yksi kirja toimittajista lehtori Matti Rautiainen Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta.

Kirjassa opettajankoulutuksen tilaa tarkasteltiin paitsi maittain, myös suhteessa Euroopan neuvoston määrittelemiin demokratiakulttuurin kompetensseihin.

– Demokratian hidas juurtuminen opettajankoulutukseen herättää kysymyksen, kuinka hyvin opettajankoulutus reagoi demokratian uhkiin tai uuteen aktivismiin, jota ilmastonmuutoksen vastainen toiminta synnyttää. Vastaus on, todella huonosti, toteaa Rautiainen.

On tunnettua, että opettajankoulutukseen kohdistuvat toiveet ovat ylitse vuotava tynnyri, joka ei koskaan tyydytä kaikkia. Demokraattisten yhteiskuntien kehittämisen kannalta on elintärkeää, opettajankoulutus tukee sitä. Valonpilkkuja kirjassa luovatkin ruohonjuuritason kokeilut, jotka tosin ovat enemmän yksittäisten opettajankouluttajien toimintaa kuin instituutioiden omaksumaa kulttuuria.

Lue lisää:

Raiker, A. Rautiainen, M & Saqipi, B. 2020. Teacher Education and the Development of Democratic Citizenship in Europe. Routledge: Lontoo. https://www.routledge.com/Teacher-Education-and-the-Development-of-Democratic-Citizenship-in-Europe/Raiker-Rautiainen-Saqipi/p/book/9780367141493

Lisätietoja:

Matti Rautiainen, lehtori, opettajankoulutuslaitos, puh. 040-8053368, matti.a.rautiainen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme