Uudenmaan ELY-keskus

Den internationella cykelrutten EuroVelo 10 har märkts ut mellan Åbo och Kyrkslätt

Dela

Under våren har NTM-centralerna i Nyland och Egentliga Finland i samarbete med kommunerna märkt ut rutten EuroVelo 10 mellan Kyrkslätt och S:t Karins. Avsnittet mellan S:t Karins och Åbo märktes ut redan sommaren 2020. EuroVelo 10-rutten mellan Helsingfors och Åbo är en del av den internationella cykelturistleden som går runt Östersjön. Utöver NTM-centralerna har även kommunerna Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå, Raseborg, Salo, Pemar och S:t Karins medverkat i projektet.

Exempel på EuroVelo 10-vägskyltar.
Exempel på EuroVelo 10-vägskyltar.

Märkningen av rutten mellan Helsingfors och Åbo kompletteras under de kommande åren i och med märkningen av Helsingfors och Esbo stads egna cykelrutter. I Finland går EuroVelo 10-rutten längs kusten från Vaalimaa till Torneå. Planeringen av märkningen av rutten mellan Helsingfors och Vaalimaa har nyligen blivit färdig och planeringen av rutten mellan Åbo och Vasa pågår som bäst. Det finns ännu ingen information om när dessa vägavsnitt märks ut.

Rutten mellan Åbo och Kyrkslätt går till största delen på landsvägsnätet av lägre klass. Rutten går också längs gatunätet i kommunernas centrum och längs kortare vägavsnitt på enskilda vägar. Man har strävat efter att leda rutten via trivsamma vägar och gator som gör det lätt att nå lokala sevärdheter och viktiga rastställen. I nuläget är den märkta rutten i sin helhet över 200 kilometer lång. På de vägavsnitt som går längs landsväg eller enskilda vägar cyklar man huvudsakligen längs vägrenen. På rutten finns också vägavsnitt som har en separat gång- och cykelled. Sådana vägavsnitt finns främst i kommunernas centrum och i tätorter.

Märkningen gynnar cykelturismen som är på uppgång och lyfter samtidigt fram behovet av olika färdsätt i landsvägstrafiken.

Med hjälp av EuroVelo-projektet utvecklas ett europeiskt nät av cykelrutter. Rutterna kan användas för långfärder, men man har dessutom som mål att uppmuntra till att utföra den lokala vardagsmotionen med cykel. I rutterna ingår befintliga cykelvägar och rutter som man strävar efter att förena. Det finns sammanlagt 12 EuroVelo-rutter, men hur färdiga de är varierar mycket. De internationella rutterna utvecklas av lokala och statliga aktörer. Centret för cykelturism, som grundades 2020, fungerar som officiell koordinator för EuroVelo-ruttnätverket i Finland.

Mer information om EuroVelo-cykelrutterna och deras sträckningar finns på EuroVelos internationella webbplats: https://en.eurovelo.com/ev10

Rutterna har dessutom sammanställts på en karta för turister: https://eurovelo.travelmap.net/

Det är möjligt att de senaste ändringarna som gjorts i EuroVelo 10-märkningarna mellan S:t Karins och Kyrkslätt inte ännu har uppdaterats på EuroVelos internationella webbplats.

Nyckelord

Kontakter

NTM-centralen i Egentliga Finland, trafiksystemexpert Piritta Keto, tfn 050380 7760

NTM-centralen i Nyland, trafiksystemexpert Herkko Jokela, tfn 0295 021 367

Bilder

Exempel på EuroVelo 10-vägskyltar.
Exempel på EuroVelo 10-vägskyltar.
Ladda ned bild

Om

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Uudenmaan ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum