HUS

Den jourmässiga operationsverksamheten på Tölö sjukhus är kraftigt överbelastad

Dela

Vården av patienter som väntar på jourmässiga operationer vid Tölö sjukhus har försenats märkbart. För närvarande väntar omkring 70 patienter på operation.

Under förmiddagens förhandlingar om skyddsarbete föreslog HUS att en extra operationssal skulle öppnas för att avveckla vårdkön. Svaret som gavs i förhandlingarna blev att det inte öppnas fler operationssalar på Tölö sjukhus, utan man minskar med en från och med morgonskiftet i morgon. ”Med den här resursen kan vi operera 10–15 patienter per dag. De sista patienterna som nu är i kö kommer att opereras om en dryg vecka, eftersom de allra mest brådskande patienterna måste vårdas genast, varvid andra traumapatienters väntan återigen förlängs,” säger Jarkko Pajarinen, direktör för resultatenheten Muskuloskeletal och plastikkirurgi. ”Det hade varit oerhört viktigt att kunna avveckla vårdkön före påsk, då antalet operationssalar är ännu mindre. Situationen är tråkig ur patienternas synvinkel, men också vårdresultatet äventyras”, säger Pajarinen.

”Som ett resultat av dagens förhandlingar är vi i morgon tvungna att stänga de provtagningsställen inom laboratorietjänsterna som öppnats idag. På Pejas sjukhus måste man inhibera två canceroperationer för i morgon som redan flyttats en gång”, berättar förvaltningsöverläkare Veli-Matti Ulander.

HUS förslag vid förhandlingarna om skyddsarbetet baserar sig på de medicinska experternas bedömning av personalbehovet för nödvändig jourvård och brådskande vård. Förslagen är inte ställningsantaganden till strejkrätten eller löneuppgörelsen, utan de baserar sig endast på tryggandet av jourmässig och brådskande vård av patienterna. HUS är inte en förhandlingspart i förhandlingarna om arbetsmarknadsavtal.

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum