Aluehallintovirasto

Den regionala beredskapskommittén 5.11.2020: Förberedelser för coronavaccinationer pågår(Västra och Inre Finland)

Jaa

Regionala beredskapskommitténs ordförande, regionförvaltningsverkets överdirektör Marko Pukkinen öppnade mötet den 5 november 2020 med en översikt av coronaläget i regionen. Fredagen den 6 november träder lindringen av sammankomstbegränsningen som gäller Vasa sjukvårdsdistrikts område i kraft. Han varnade för att det fortsättningsvis finns en stor risk för att epidemikluster ploppar upp här och var.

För att lyckas med sjukdomsbekämpningen krävs det gott samarbete mellan medborgare, sammanslutningar, kommuner, sjukvårdsdistriktet, regionförvaltningsverket och övriga myndigheter. Var och en har sin egen roll. Tillsammans har vi lyckats utmärkt i Vasa, tackade Pukkinen.

I de organisationsspecifika anförandena i beredskapskommittén tog man upp kriståligheten hos personalen och medborgarna när pandemiläget drar ut på tiden. Varje individ ansvarar för, liksom också arbetsgivaren, att vi tillsammans klarar oss igenom det här utdragna och speciella läget.

Tillställningar får ordnas, men enligt anvisningarna

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har uppdaterat begränsningsbeslutet för november i Vasa sjukvårdsdistrikts område. Begränsningsbeslutet gäller nu tillställningar med över 20 personer medan totalförbudet mot evenemang med över 50 personer upphävs. Beslutet är i kraft under perioden 6.11–31.11.2020.

För de övriga sjukvårdsdistrikten i regionen gäller bestämmelserna om sammankomster med 50 personer då tillställningar ordnas.

Mårddjuren kan sprida coronaviruset

Den aktuella nyheten från minkfarmarna i Danmark är mycket oroande och medför försiktighetsåtgärder också i Finland. Danmark har meddelat att alla minkar i landet ska avlivas. Orsaken är spridningen av coronavirussmittor som lätt överförs på mårddjuren.

I Finland har jord- och skogsbruksministeriet, Livsmedelsverket och branschens producentorganisation informerat om snabba försiktighetsåtgärder. Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, Fifur har publicerat ett pressmeddelande om ärendet.

Cirka 90 procent av Finlands pälsfarmar finns i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område.

Coronaviruset har utöver på minkfarmarna i Danmark upptäckts också i Holland, Spanien, USA och Sverige.Man har konstaterat att coronaviruset kan smitta från mink till människa och tvärt om.

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, Livsmedelsverket, jord- och skogsbruksministeriet och regionförvaltningsverket har tillsammans med kommunernas veterinärer och hälso- och sjukvårdsmyndigheterna startat utredningar och förebyggande åtgärder för att utreda läget och bekämpa hotet, berättar Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands enhetschef, länsveterinär Matti Nyberg.

Det första vaccinet nära godkännande

Överläkare Hanna Nohynek vid enheten för smittskydd och vaccinationer vid Institutet för hälsa och välfärd berättade om vaccinationer och coronavaccin som utvecklas som bäst. Man känner till sammanlagt över 250 vaccinkandidater av vilka 52 är i klinisk prövning. Ett vaccin kunde förhindra sjukdomen på tre olika sätt: det kan hindra coronaviruset från att smitta, det kan hindra en smittad från att smitta viruset vidare och det kan minska risken för allvarlig sjukdom om man trots allt blir smittad.

Två av vaccinkandidaterna har kommit mycket långt i den sista fasen där effekten prövas. Dessa är BioNTech/Pfizers mRNA vaccin och ett adenovirusvektorvaccin som utvecklas av universitetet i Oxford och Astra Zeneca. Båda förväntas lämna resultaten från coronavaccinets sista fas till läkemedelsmyndigheterna för utvärdering redan innan året är slut. Enligt universitetet i Oxford är det emellertid osäkert om vaccinet får försäljningstillstånd före julen.

En nationell grupp vaccinationssakkunniga har rekommenderat att coronavaccinet ska ges till alla som vill ha det och att Finland borde köpa in tre olika vaccin så att det räcker till cirka 80 procent av behovet på befolkningsnivå. Världshälsoorganisationen WHO har gjort en lista över etiska principer som man hoppas att länderna följer vid utdelningen och prioriteringen av vaccinerna.

I Finland har man beslutat att vaccinationerna bara ges frivilligt och enligt försäljningstillståndet. EU-kommissionen sköter förhandlingarna gällande vaccinupphandlingen för medlemsländernas del. Varje land har rätt att om det vill köpa in ett antal vaccindoser som motsvarar den egna befolkningsmängden. Finlands andel enligt befolkningsmängden är 1,23 procent av vaccinerna som EU har förhandlat.

Tillsvidare har kommissionen ingått de tre första avtalen; med producenterna AstraZeneca, Johnson & Johnson och Sanofi-GSK. Kommissionen fortsätter förhandlingarna om motsvarande avtal med andra vaccinproducenter.

Stegen i Finlands coronavaccinationsplan

  • Värdediskussioner om målsättningen
  • Medborgarenkät och intressegruppssamtal
  • Sakkunnigbehandling och matematisk modellering av vaccinationsordningen och allokeringen
  • Inköp och distribution av vaccinerna
  • Planering av vaccinationsrutinerna
  • Stöd i arbetet för yrkespersoner
  • Medborgarkommunikation
  • Uppföljning av genomslagskraften: effekt och säkerhet

Mer information

Regionförvaltningsverket:

Överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582 fornamn.efternamn@rfv.fi

regionförvaltningsöverläkare Laura Blåfield, tfn 0295 018 587, laura.blafield@rfv.fi

Länkar:

Pressmeddelande 5.11.2020:

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland lindrade begränsningsbeslutet för november en aning - fortsatt coronadisciplin krävs

Beslut 5.11.2020

Det 5.11.2020 uppdaterade begränsningsbeslutet för Vasa sjukvårdsdistrikt

Livsmedelsverket:

https://www.ruokavirasto.fi/sv/odlare/djurhallning/djurhalsa-och-sjukdomar/djursjukdomar/aktuellt-om-djursjukdomar/livsmedelsverket-inleder-effektiviserade-coronavirustestningar-pa-palsdjursfarmer/

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, Fifur:

https://fifur.fi/ajankohtaista/uutiset-ja-artikkelit

Coronainfo ger råd i frågor som gäller restauranger och evenemang:

E-postadress: koronainfo@avi.fi och tfn 0295 016 666, mån-fre klockan 8– 11.30 och 12.30– 16

Svar på vanliga frågor:  http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

THL:https://thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/lagesoversikt-om-coronaviruset/coronaepidemin-regionernas-situation-rekommendationer-och-begransningar

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kommunikatio

Regionförvaltningsverkets kommunikation besvarar journalisternas frågor vardagar kl. 9–16. Numret till växeln är:

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Den regionala beredskapskommittén påminner om att coronavirussituationen är oroväckande i hela landet (Västra och Inre Finland)4.12.2020 15:36:35 EETTiedote

Beredskapskommittén för Västra och Inre Finland sammanträdde 2.12.2020 under ledning av ordföranden, regionförvaltningsverkets överdirektör Marko Pukkinen för att samordna och koordinera coronasituationen i regionen. Alla sjukvårdsdistrikt i regionen, med undantag av Vasa, befinner sig i en allt värre trend. Det finns för närvarande inga regioner som är fria från pandemin. Alla sjukvårdsdistrikt i Västra och Inre Finland befinner sig i accelerationsfasen, och man strävar efter att åtminstone få ner pandemin på basnivå i alla distrikt.

Alueellinen valmiustoimikunta muistuttaa, että koronavirustilanne on koko maassa huolestuttava (Länsi- ja Sisä-Suomi)4.12.2020 15:35:00 EETTiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 2.12.2020 puheenjohtajan, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla yhteensovittaakseen ja koordinoidakseen koronatilannetta alueella. Kaikki alueen sairaanhoitopiirit Vaasaa lukuun ottamatta ovat pahenevassa trendissä. Pandemiasta vapaita seutuja ei tällä hetkellä ole. Länsi- ja Sisä-Suomen kaikki sairaanhoitopiirit ovat kiihtymisvaiheessa, josta ne pyritään nyt painamaan takaisin alas vähintään pandemian perustasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme