HUS

Den regionala samordningsgruppen i Nyland föreslår för Regionförvaltningsverket i Södra Finland att de nuvarande restriktionerna förlängs

Dela

Begränsningarna för utrymmen, offentliga tillställningar och allmänna möten anses fortfarande nödvändiga på grund av epidemiläget och hälso- och sjukvårdens bärkraft. Att fortsätta vaccinationerna är det viktigaste sättet att hejda epidemin och lindra begränsningarna.

I Nyland har alla offentliga tillställningar och allmänna möten som ordnas inomhus förbjudits fram till 17.1.2022. Dessutom har Nyland givits ett föreläggande enligt 58 g § i smittskyddslagen om stängning av vissa klient- och offentliga lokaler fram till 10.1.2022. Nylands regionala samordningsgrupp rekommenderar regionsförvaltningsverket i Södra Finland att båda dessa begränsningar förlängs med två veckor.

Gruppen rekommenderar att de nya begränsningarna inte ska gälla ledd hobbyverksamhet för dem som är födda 2003 eller senare. Gruppen rekommenderar också att simhallar får användas av innehavare av särskilda simkort.

”Den specialiserade sjukvårdens och primärvårdens bärkraft har äventyrats på grund av att epidemiläget försämrats, och det finns inga tecken på att situationen förbättras åtminstone under de närmaste veckorna. Smittspårningen i huvudstadsregionen håller inte längre jämna steg med sjukdomsfallen. Även coronatestningen har redan blivit kraftigt överbelastad. Den kraftiga ökningen av antalet smittfall medför nu en allvarlig utmaning inte bara inom hälso- och sjukvårdssektorn, utan också inom andra sektorer som är centrala med tanke på samhällets funktion. Därför är dessa begränsningsåtgärder nödvändiga i denna situation”, säger HUS tf chefsöverläkare Veli-Matti Ulander.

Samordningsgruppen betonar också att det är ytterst viktigt att höja vaccinationstäckningen för att minska antalet coronavirusinfektioner. Vacciner, munskydd och undvikande av kontakt är de enda sätten att i något skede mildra restriktionerna.

Mera information för media:
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Länkar

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum