HUS

Den som smittats av coronaviruset kan nu själv meddela om eventuella exponerade personer

Dela

HUS har öppnat en tjänst på webbplatsen Mincoronainfo.fi där den som smittats av coronaviruset själv kan registrera eventuella exponerade personer och på så sätt påskynda smittspårarnas arbete.

Till den som smittats av coronaviruset skickas ett textmeddelande om ett positivt coronaprovsvar, där han eller hon anvisas att meddela personer som kan ha exponerats i tjänsten MinCoronainfo. Tjänsten används inom HUS område i alla kommuner utom Helsingfors. Helsingfors har ett eget system för anmälan av exponering.

"De uppgifter som ges i tjänsten är nyttiga förhandsuppgifter för smittspårare och de påskyndar smittspårningen. Via tjänsten kan man fylla i de platser där man har varit och anteckna de exponerade personernas namn och telefonnummer samt andra uppgifter om exponeringen", berättar biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

När uppgifterna har matats in redan innan smittspåraren ringer kan de gås igenom tillsammans och kompletteras vid behov. Smittspåraren bekräftar exponeringen.

Användningen av tjänsten förutsätter stark autentisering med bankkoder eller mobilcertifikat. I tjänsten är det också möjligt att uträtta ärenden för en annan persons räkning.

Tjänsten har öppnats på finska. De svenska och engelska versionerna av tjänsten öppnas snart. Utöver kommunerna i HUS område kan tjänsten tas i bruk i Kymsote, Eksote och Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Tjänstens adress är Mincoronainfo.fi.

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum