Suomen Punainen Risti SPR

Denna jul behöver ungas familjer speciellt stöd – De ungas skyddhus hjälper till på nätet och ansikte mot ansikte

Jaa

Coronatiden har ökat välfärdsskillnader hos ungdomar och familjer. Andra njuter av att ha mer tid med familjen, hos andra har den spänt relationerna. Då coronasituationen fortsätter över helgdagarna är det viktigt att familjerna får stöd snabbt och lätt. Röda korsets De ungas skyddshus dejourerar hela julen och man kan söka hjälp både personligen och på nätet.

Foto: Joonas Brandt
Foto: Joonas Brandt

Coronajulen förvärrar familjernas problem

Familj- och närrelationer och deras utmaningar är aktuella just nu, då man redan länge tillbringat mycket tid hemma på grund av coronabegränsningarna. Av Nuorisotutkimusverkostos undersökning framgår det att 40 procent av de ungdomarna som bor hemma har varit mer med sina föräldrar i år än tidigare. För en del ungdomar och deras nära har samvaron skänkt glädje, men för många har det betytt att konflikter har förvärrats.

– Oro gällande familjernas ekonomiska situation och arbete, samt konflikter föräldrar imellan har blivit synligare för ungdomar då man är hemma mera. Osäkerhet om familjens framtid orsakar otrygghet för ungdomar. Ungdomarnas situation försvåras av det att man kan inte ta distans från oron hemma på vanligt sätt med hobbyer eller genom att vara med vänner, berättar Kati Kyyrö, familj- och parpsykoterapeut som utvecklar digitalt familjearbete i De ungas skyddshus.

Tiden runt jul och nyår förknippas med många goda gemensamma upplevelser, mycket som saknas och mycket som tar ont. – I De ungas skyddshus har vi märkt att förväntningarna som inte har uppfyllts tar sig uttryck som illamående, men oftast först då det är dags att återvända till vardagen. Människorna kämpar under helgerna, många vill försöka upprätthålla traditioner, beskriver Kyyrö som har arbetat för familjearbetet i skyddshuset över tio år.

Skyddshusen dejourerar under julen

– Det är klart att då coronasituationen drar ut på tiden, så försvagas familjernas känslomässiga resurser. Det är viktigt att man lätt kan ge svar på stödbehovet för ungdomar och deras familjer också i jultiden, säger Kyyrö.

De Ungas skyddshus, som finns i huvudstadsregionen, i Tammerfors och Åbo, dejourerar också under julhelgerna dygnet runt. Dess tillfälliga inkvartering för ungdomar är öppen och erbjuder ett tryggt ställe att sova för ungdomarna som inte har några coronasymtom. Skyddshusen erbjuder samtalshjälp på nätet. Man kan söka stöd ensam eller tillsammans med närstående.

– Vi stöder ungdomar i Sekasin-chatten, och familjer samt nära på vår nya Suhteellista-plattform, för vars videomöte man kan boka tid på webbplatsen. Om man vill söka stöd för familjesituationen anonymt kan man starta diskussionen också i Suhteellista-chatten. Vid akutsituationer lönar det sig förstås att direkt ringa till det jourhavande huset och där funderar vi tillsammans på ett lämpligt sätt att träffas, berättar Kyyrö och uppmanar att söka hjälp i god tid.

Skyddshusen i huvudstadsregionen har centraliserat den gemensamma juljouren till De ungas skyddshus i Esbo (tfn 09 8195 5360). Juljouren för De ungas skyddshus startar på onsdagen 23.12. klockan 17 och jouren avslutas på söndagen 27.12. klockan 10.

Efter det är varje De ungas skyddshus i huvudstadsregionen normalt öppet enligt öppettiderna.

Skyddshuset i Tammerfors (tfn040 556 6661) är öppet kontinuerligt från torsdagen 24.12. klockan 15 till lördagen 26.12. klockan 10.

Skyddshuset i Åbo (tfn 02 253 9667) dejourerar hela julen dygnet runt.

Kontaktuppgifterna till skyddshusen

Den anonyma Suhteellista-chatten är öppen under mellandagarna med förlängda öppettider från måndag till onsdag klockan 15-20. Man kan boka tid för ett videomöte: https://vello.fi/suhteellista

I Sekasin-chatten erbjuder skyddshusen samtalshjälp för ungdomarna varje dag året runt.Vardagar klockan 9-24 och på veckosluten klockan 15-24.

Mer information:

Projektchef Kati Kyyrö, Ungas skyddshus Digifamiljearbete-projektet, kati.kyyro@redcross.fi, tfn 040 352 9201. Tillgänglig ända till 23.12. kl. 16.

Röda korsets De ungas skyddshus hjälper ungdomar och familjer med kriser och problem i vardagen. Skyddshus finns i Esbo, Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Vanda. Dessutom hjälper skyddshusen på nationell nivå på nätet. Man får till exempel samtalshjälp i skyddshusen och ungdomar kan övernatta i skyddshuset vid behov. Tjänsterna är avgiftsfria och man får hjälp utan remiss eller tidsbeställning.

Kuvat

Foto: Joonas Brandt
Foto: Joonas Brandt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Punainen Risti haastaa kaikki toimimaan rasismia vastaan 15.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Suomen Punainen Risti on julkaissut rasisminvastaiset toimintaohjeet, joiden avulla jokainen voi toimia rasismia vastaan. Järjestö toivoo, että ohjeita jaetaan rasisminvastaisella viikolla 15.–21. maaliskuuta. Punainen Risti myöntää viikon aikana Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia henkilöille, ryhmille tai yhteisöille, jotka edistävät toiminnallaan inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme