Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Design, digitaalisuus ja dialogi ihmisten kanssa rakentavat arjen Helsinkiä

Jaa

Vuoteen 2021 asti ulottuvan Maailman toimivin kaupunki -strategiaesityksen kunnianhimoinen päätavoite on nimensä mukaisesti kehittää Helsingistä maailman toimivin kaupunki. Tähän pyritään muun muassa palvelumuotoilun keinoin, yhdistämällä designia, digitaalisuutta ja dialogia.

”Kaupunkilainen ja rohkeus kokeilla uusia toimintamalleja ovat etusijalla, kun Helsinki kehittää digitaalisia palveluitaan. Palvelujen käyttäjät halutaan mahdollisimman aikaisin mukaan ideoimaan ja kertomaan mikä toimii ja mikä ei. Yhteiskehittämistä tuetaan myös yhteisillä tiloilla, joista kaupungintalolla sijaitseva Helsinki Lab on hyvä esimerkki”, kertoo Digitaalinen Helsinki -ohjelman ohjelmapäällikkö Ville Meloni.
 
Rakentaakseen toimivampaa kaupunkia Helsinki on muodostanut uuden kaupunkitasoisen osallisuus- ja vuorovaikutusmallin, jonka perustana on kaupunkilaisten tieto ja osaaminen. Yhteissuunnittelun avuksi on toteutettu myös uusi työkalu, osallisuutta kehittävä muotoilupeli, joka auttaa kaupungin toimijoita ottamaan asukkaat paremmin mukaan palveluiden kehittämiseen.

Helsinki Design Weekin aikana esillä Ihmisen muotoinen kaupunki

Helsinki Design Weekin aikana 7.–17. syyskuuta Helsingin kaupungin kehittämistoiminta tehdään näkyväksi ja koettavaksi kaupungintalon aulan avoimessa näyttelytilassa.
 
Ihmisen muotoinen kaupunki -näyttelyyn on koottu esimerkkejä siitä, miten Helsinkiä ja sen tarjoamia palveluja on kehitetty asukkaiden kanssa jatkuvassa dialogissa. Näyttelyssä voi tutustua myös Helsingin ainutlaatuisen laajoihin 3D-kaupunkitietomalleihin, robottibussiin ja jättää jälkensä kaupungin digitaaliseen vieraskirjaan.
 
Yksi näyttelyssä esillä olevista kehittämishankkeista on My Helsinki -palvelu, joka kokoaa yhteen osoitteeseen sekä kaupungin elämyksellisen että elinkeinopuolesta kertovan sisällön.
 
”Meille oli äärimmäisen tärkeää saada asukkaat, vierailijat ja yritykset mukaan palvelun kehitystyöhön. Suunnittelumme perustui käyttäjien tarpeisiin ja keräsimme palautetta jo työn varhaisessa vaiheessa. Kesällä julkaistu Myhelsinki.fi-palvelun beta-versio on otettu hyvin vastaan ja palvelua kehitetään edelleen käyttäjien kokemuksia kuunnellen”, markkinointiviestintäpäällikkö Tia Hallanoro Helsinki Marketingista kertoo.

Uudet kaupunginosat yhteissuunnittelun kärkiesimerkkejä

Asukkaiden tietoja ja kokemuksia on haluttu aktiivisesti hyödyntää myös kaupungin historian suurimpiin kuuluvissa rakennushankkeissa Kalasatamassa, Pasilassa, Jätkäsaaressa ja Kruunuvuoressa. Lisäksi Helsingin 3D-kaupunkitietomallit ovat hyödynnettävissä erilaisissa kaupunkisuunnitteluprojekteissa, niin Helsingin omissa kuin muiden toimijoiden projekteissa.

”Tavoitteena on tehdä parempaa ja toimivampaa kaupunkia yhdessä asukkaidemme kanssa. Suunnittelun ja teknologian ohella olennaisia ratkaisuja tarjoavat usein käyttäjät itse”, apulaispormestari Anni Sinnemäki toteaa.


Taustatietoa

Helsingin kaupunki on toteuttanut muotoiluajattelua kehittämistyössään jo yli kymmenen vuoden ajan. Helsingin muotoilupääkaupunkivuodesta 2012 asti muotoiluajattelu on ulotettu koskemaan kaikkia kaupunkilaisia ja käyttäjälähtöistä palvelumuotoilua on sovellettu jo yli 200 hankkeessa. Helsinki hyödyntää muotoilua strategisella tasolla, ja siitä yksi esimerkki on muotoilujohtaja Anne Stenrosin palkkaaminen vuonna 2016.
 

Aiheesta sosiaalisessa mediassa

#digihelsinki
#myhelsinki
#HDW2017


Lisätietoja

Helsingin kaupunki,
apulaispormestari Anni Sinnemäki, puh. 050 511 3166, anni.sinnemaki@hel.fi
ohjelmapäällikkö Ville Meloni, puh. 0400 260 000, ville.meloni@hel.fi

Helsinki Marketing,
markkinointiviestintäpäällikkö Tia Hallanoro, 040 826 3130, tia.hallanoro@hel.fi

Laura Itävaara
viestintäkoordinaattori
Helsingin kaupunginkanslia
Talous- ja elinkeinoviestintä
Puh. +358 (0)50 547 5706
laura.itavaara@hel.fi
 

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin uusille asuinalueille tulee muovinkeräysjärjestelmät21.6.2018 10:05Tiedote

Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa alkaa alueellinen kiinteistökohtainen muovinkeräys ensi syksynä. Muovipakkausten keräysmahdollisuus on ollut erityisesti toivottua alueen asukaspalautteessa. Alueiden jätteenkeräysjärjestelmiin tehdään muutoksia, jotka mahdollistavat muovinkeräyksen etupainotteisesti velvoittavaan lainsäädäntöön nähden. Muovipakkausten erilliskeräys ei ole vielä velvoitteena HSY:n jätehuoltomääräyksissä eikä EU:n jätedirektiivissä, mutta esimerkiksi EU tullee edellyttämään muovipakkausten kierrätysasteen nostoa lähivuosina.

Asuntotuotantoa mahdollistava asemakaavavaranto on kasvanut pääkaupunkiseudulla20.6.2018 14:09Tiedote

Asemakaavavaranto, joka mahdollistaa asuntotuotannon, on kasvanut pääkaupunkiseudulla 2010-luvulla. Vuoden 2018 alussa voimassa olleissa seudun asemakaavoissa oli käyttämätöntä rakennusoikeutta hieman yli 7,7 miljoonaa kerrosneliömetriä. Määrä oli 1,2 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2011. Vuoden 2017 aikana varannon kasvua kertyi pääkaupunkiseudulla yli 200 000 kerrosneliömetriä. Pääkaupunkiseudun reipas asuntotuotantovauhti ei siis ainakaan vielä ole kääntänyt asuntovarannon määrää laskuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme