Vaasan kaupunki - Vasa stad

Det är tillåtet att leka! Lektutorer inleder sitt arbete inom småbarnspedagogiken

Dela

Vid småbarnspedagogiken i Vasa utbildas personalen i att leka. Låter det tossigt? Och ändå inte, för leken är ett centralt arbetssätt inom småbarnspedagogiken, och det utvecklas nu bl.a. genom att lek- och lärmiljöerna dokumenteras samt genom att lektutorer utbildas för varje daghem.

Bilvärlden, Vindängens daghem
Bilvärlden, Vindängens daghem

Inom Vasa stads småbarnspedagogik har ett långtidsprojekt inletts, där lek- och lärmiljöer utvecklas i småbarnspedagogikplanens anda. Med är alla enheter inom Vasas småbarnspedagogik, dvs. daghemmen och familjedagvården.

-I varje daghem väljs en lektutor, som tillsammans med sin chef planerar konkreta steg för hur man ska börja utveckla, planera och genomföra leken i husen, berättar utvecklingschef Hanna Huhtakangas.

Efter det informeras varje grupp i huset, där lekar planeras utgående från de tankar och åsikter som barnen har.

Personalen utbildas av läraren i småbarnspedagogik, utbildare Hanne Nyman.

En rik lekmiljö gör också leken rikare

I våras åskådliggjordes daghemmens och familjedagvårdens lek- och lärmiljöer med barnens ögon, dvs. hur de för närvarande ser ut när man ser på dem på barnens nivå.

-De här lek- och lärmiljöerna börjar man under hösten utveckla med hjälp av lektutorer. I praktiken kan det innebära t.ex. att ett rum planeras enligt verksamheterna i det, att lekmaterialen finns på barnens nivå och är tillgängliga, och att det i rummet finns möjlighet att själv göra rekvisitan till en lek, säger Huhtakangas.

Enligt utbildare Hanne Nyman ger en rik lekmiljö och erfarenhetsvärld också en rik lek, och här utgör den vuxna en viktig möjliggörare.

-När olika lekmiljöer skapas beaktas barnens önskemål och idéer. Vi lyssnar också på vårdnadshavarna så att även de kan föra fram sina idéer och tankar om leken, säger Huhtakangas.

Pedagogen bär upp leken

Vid daghemmen och inom familjedagvården leks det naturligtvis också i dagens läge varje dag, eftersom leken är ett viktigt arbetssätt inom småbarnspedagogiken. Barnet lär sig bäst genom att leka.

Genom utbildningar och med hjälp av lektutorerna söks följaktligen nu förstärkning av en gemensam lekpedagogik samt nya verktyg för personalen.

-Vi hoppas att våra pedagoger med hjälp av utbildningarna och lektutorerna tar i bruk lekens hela styrka och bär upp leken.Den vuxna stöder barnens intresse genom att rikta in leken, möjliggöra nyfikenhet och utforskning, och forma miljön. Pedagogen bygger miljön tillsammans med barnen genom att lyssna på och beakta dem, beskriver direktören för småbarnspedagogiken Anne Savola-Vaaraniemi.

Kontakter

utvecklingschef Hanna Huhtakangas, tfn 040 559 3281, hanna.huhtakangas@edu.vaasa.fi

Bilder

Bilvärlden, Vindängens daghem
Bilvärlden, Vindängens daghem
Ladda ned bild
Dinosaurielek, Paakarin päiväkoti
Dinosaurielek, Paakarin päiväkoti
Ladda ned bild
Städpatrullen, Vindängens daghem
Städpatrullen, Vindängens daghem
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum