ELY-keskukset

Det långsiktiga arbetet för Skärgårdshavets bästa får ny fart

Dela
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland har inlett ett projekt var man utreder möjligheterna att avlägsna diffus belastning av Skärgårdshavets avrinningsområde från Östersjökommissionen HELCOMs så kallade hot spot-lista.
Foto: Kaija Joki-Sipilä
Foto: Kaija Joki-Sipilä

Regeringen gjorde på torsdagen den 29.4.2021 ett beslut om Skärgårdshavet-programmet för åren 2021–2027 och om den uppföljningsgrupp som grundas för programmet. Skärgårdshavet är unikt och att få det i gott skick är viktigt, inte bara nationellt utan också med tanke på hela Östersjöområdet. Skärgårdshavet-programmets första steg är hot spot-projektet som koordineras av Egentliga Finlands NTM-central.

Kartläggning av nuvarande åtgärder och en vägkarta för att avlägsna hinder

Med tanke på att kunna avlägsna Finlands enda hot spot kartlägger man i hot spot-projektets första fas de åtgärder som redan gjorts för att minska näringsämnesbelastningen. I följande fas identifierar man de flaskhalsar i vattenskyddarbetet som gör det svårt att reducera näringsämnesbelastningen. I tredje fasen skapar man en vägkarta för att avlägsna flaskhalsarna och för att få den diffusa belastningen under kontroll. Vägkartan förverkligas sedan inom ramen för Skärgårdshavet-programmet ända till år 2027. Med hjälp av vägkartan och de identifierade flaskhalsarna strävar man till att inverka på de nationella planerna vid vattenskyddet som t.ex. vattenförvaltningsplanen och planen för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Samarbetet i nyckelroll

”På NTM-centralen har man redan länge oroat sig över Skärgårdshavet. Man har gjort ett stort arbete vid jordbrukets vattenskydd för att förbättra situationen inom området. Viljan att skydda vattnen finns där men man har inte hittat tillräckligt effektiva metoder. Det stöd som vi nu fått av regeringen är glädjande och av en stor betydelse”, säger enhetens chef Mirja Koskinen. Det arbete som vi nu gör för Skärgårdshavets bästa kräver insatser av alla. Hot spot-projektet förverkligas i samarbete med MTK-Egentliga Finland, SLC Åboland,Finlands miljöcentral, Naturresurscentralen och Operation Det Unika Skärgårdshavet, fortsätter Koskinen.

Jordbrukarna och det vattenskyddsarbete som görs av dem är avgörande. MTK-Egentliga Finland verkar i projektet som jordbrukarnas samarbetspartner. Man hoppas också på att områdets företagare, organisationer och jordbrukets samt vattenskyddets olika aktörer deltar i projektet. Finlands miljöcentral kommer att bidra till projektet med aktuella uppskattningar om Skärgårdshavets tillstånd och om den diffusa belastningen som den utsätts för. Naturresurscentralen i sin tur producerar information om områdets jordbruk och om de vattenskyddsåtgärder som jordbruket hittills har gjort.

Mer information

Projektchef Elina Laurila 
elina.laurila@ely-keskus.fi 
050 3128 577

Enhetens chef Mirja Koskinen 
mirja.koskinen@ely-keskus.fi 
0295 022 886

Nyckelord

Bilder

Foto: Kaija Joki-Sipilä
Foto: Kaija Joki-Sipilä
Ladda ned bild

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd. 

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye