Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Det mobila sjukhuset LiiSa för jourtjänsterna till vårdhemmen för äldre i Esbo

Jaa

Det mobila sjukhuset (LiiSa på finska) förbättrar vården av boende på vårdhem genom att föra jourtjänsterna till den boende när en sjukskötare som fått specialutbildning i jourbedömning av patienter besöker vårdhemmet för att bedöma den boendes hälsotillstånd och genomföra vårdåtgärder. Det mobila sjukhusets verksamhet inleds 4.3.2019. Tjänsten är ett samarbete mellan Esbo stads social- och hälsovårdssektor och sjukvårdsdistriktet HUS.

Det mobila sjukhuset är en enhet vid Esbo hemsjukhus som betjänar de boende inom långtidsvården och vårdhemmen i Esbo dygnet runt. Det mobila sjukhusets verksamhet baserar sig på undersökning och bedömning som sker hos den som bor i ett vårdhem. På enheten arbetar sjukskötare som fått specialutbildning i bedömning av patienter på jouren.

Det mobila sjukhuset är avsett för situationer som kan skötas hos den boende i vårdhemmet. ”Tack vare det mobila sjukhuset kan vi ge nödvändig vård i hemmet och patienten undviker ansträngande transport och väntande på jouren”, säger ledande överläkare Roope Leppänen vid Esbo sjukhus.

Det mobila sjukhuset behandlar till exempel sår, magsymtom, utslag, urineringsproblem och intravenös rehydrering. Det mobila sjukhusets sjukskötare har undersökningsutrustning och läkemedel med sig. Med hjälp av den snabbdiagnostiska utrustningen kan sjukskötaren bland annat mäta infektionsvärde och blodsockernivå. Sjukskötaren konsulterar vid behov på distans läkare vid hemsjukhuset eller jourpolikliniken. Med hjälp av distansförbindelsen kan sjukskötaren till exempel starta dropp av antibiotika hos den boende. Den boende förs alltid vid behov till sjukhus.

”Vi vill erbjuda våra seniorer en så bra vård som möjligt på det sätt som är lättast för dem. Genom att betjäna den boende på vårdhemmet får den boende vård utan dröjsmål”, säger verksamhetschefen för sjukvårdsdistriktets enhet HUS Akut Maaret Castrén.

Det mobila sjukhusets tjänster ersätter inte läkaren som besöker vårdhemmet, utan vårdhemmets ansvariga läkare svarar fortfarande för den helhetsmässiga vården av de boende. Det mobila sjukhuset ersätter inte heller 112: i livshotande situationer ringer vårdhemmen till nödcentralen, som hittills.

Det mobila sjukhuset är ett samarbete mellan Esbo stads social- och hälsovårdssektor och sjukvårdsdistriktet HUS. Tjänsten utvidgas senare till Esbos hemvård.

Yhteyshenkilöt

Roope Leppänen, ledande överläkare vid Esbo sjukhus, tfn 046 877 2628 fornamn.efternamn@esbo.fi

Minna Konttinen, avdelningsläkare, tfn 09 4711 (växel) minna.konttinen@hus.fi.

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Konsernijaoston päätöksiä 20.5.201920.5.2019 09:50:55 EESTTiedote

Konsernijaosto merkitsi tiedoksi tammi - maaliskuun 2019 konserniraportin. Merkittävimpien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta kaikilla muilla paitsi Omnialla, jolla se pysyi samalla tasolla. Espoon Asuntojen tuloksen ennustetaan olevan talousarviota parempi. Länsimetrolla ja Espoon Sairaalalla tuloksen ennustetaan olevan talousarvion mukainen ja Cateringilla sekä Omnialla hieman talousarviota heikompi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme