VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Det nationella materialeffektivitetsprogrammet lyckades effektivisera materialanvändningen

Jaa

Statens revisionsverk utredde hur det nationella materialeffektivitetsprogrammet hade genomförts. Målet för programmet var att minska de negativa miljökonsekvenserna av den industriella produktionen och att förbättra företagens konkurrenskraft. Företagens konkurrenskraft, produktivitet och sysselsättningsförmåga utvecklades inte på ett tydligt sätt positivt till följd av programmet. Programmet effektiviserade dock materialanvändningen och skapade möjligheter för företag att bilda nätverk.

Det nationella materialeffektivitetsprogrammet publicerades i december 2013 och uppdatering av programmet i slutet av 2017 ingår i handlingsplanen för Sipiläs regering. Statens revisionsverk utredde hur effektiv statens verksamhet var och vilka delfaktorer bedömningen av effektiviteten byggde på vid genomförandet av det nationella materialeffektivitetsprogrammet. Som exempel användes åtgärden för att främja företagens materialeffektivitet, industriell symbios.

Alla av programåtgärderna har inte helt genomförts enligt de mål som satts upp vid beredningen av programmet. Företagens konkurrenskraft, produktivitet och sysselsättningsförmåga utvecklades inte på ett tydligt sätt positivt till följd av programmet. Programmet effektiviserade dock materialanvändningen. Företag har bildat nya samarbetsnätverk och gynnats av nätverkandet till följd av det nationella materialeffektivitetsprogrammet, särskilt genom verksamheten för att främja industriell symbios. Programmet konstaterades också ha förbättrat materialeffektiviteten inom industrin i någon mån.

Med materialeffektivitet avses sparsamt utnyttjande av naturresurser inom industrin, effektiv hantering av biflöden och minskning av avfallet från produktionen. Med industriell symbios avses ett nära samarbete mellan företag i affärsnätverk, där företag byter material, biprodukter från produktionsprocesser och kunskap i syfte att minimera mängden material som går till spillo.

Meddelande och revisionsberättelse finns på webbplatsen vtv.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina Vihtonen, överinspektör
040 734 0532
tiina.vihtonen@vtv.fi

Markku Turtiainen, effektivitetsrevisionsråd
040 7354 865
markku.turtiainen@vtv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme