Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Det västra alternativet väljs för lokalisering av stamväg 63 på avsnittet Ena-Kaustby

Jaa

I lokaliseringsutredningen för förbättring av stamväg 63 på avsnittet Ena-Kaustby har det fattats beslut om vilket alternativ som väljs för den fortsatta planeringen. NTM-centralen i Södra Österbotten beslöt tillsammans med projektgruppen att välja alternativ 2, dvs. det så kallade västra alternativet som det primära alternativet för den fortsatta planeringen.

Karta över vägsträckningsalternativet för stamväg 63 Ena-Kaustby som väljs för den fortsatta planeringen.
Karta över vägsträckningsalternativet för stamväg 63 Ena-Kaustby som väljs för den fortsatta planeringen.

Lokaliseringsplanen för stamväg 63 inklusive sträckningsalternativ presenterades vid ett tvåspråkigt Teams-möte för allmänheten 1.9.2021.Under mötets livliga fråge- och diskussionsavsnitt framgick tydligt hur viktigt invånarna och företagarna i området anser att förbättringen av det multiproblematiska vägavsnittet är.För många var det viktigast att förbättringen görs så snabbt som möjligt och det är sekundärt om det västra eller östra vägsträckningsalternativet vid Kortjärvi väljs.

Under mötet ställdes flest frågor och gavs mest kommentarer om det västra alternativet 2, vilket å ena sidan ansågs vara det bästa alternativet och å andra sidan problematiskt på grund av att naturstigen i Kortjärvi korsas.I den inofficiella omröstningen i slutet av infomötet fick det västra alternativet uppenbart större understöd.I responsen som gavs efter infomötet jämnades understödet ut.

Av responsen fick planerarna också bra förslag på hur anslutande vägar kan arrangeras så att de betjänar lokalinvånarna på bästa sätt.Förslagen undersöks noggrannare i följande planeringsskeden.Konstaterades också att i den fortsatta planeringen preciseras vägsträckningen bland annat med en bullerutredning, naturutredning och en mera detaljerad planering av väganslutningar.

Projektgruppen som styr planeringen har hållit möte för att besluta om val av alternativ på basis av responsen från infomötet för allmänheten och resultaten av projektbedömningen.Till projektgruppen hör utöver NTM-centralen i Södra Österbotten även kommunerna Kaustby, Kronoby och Evijärvi samt Södra Österbottens förbund, Österbottens förbund och Mellersta Österbottens förbund.Projektgruppen beslöt enhälligt att föreslå alternativ 2 västra för den fortsatta planeringen, eftersom det på basis av projektbedömningen är bättre än alternativ 3 östra med avsikt på nyttokostnader och genomslagskraft.Av dessa orsaker uppskattades också att det västra alternativet har klart bättre möjligheter att avancera till verkställande.Korsningen av naturstigen, som är den mest betydande olägenheten av det västra alternativet, ansågs kunna ordnas med en underfart och genom att precisera sträckningen i den fortsatta planeringen så att bullerolägenheterna och olägenheterna för rekreationsanvändningen minimeras.

De viktigaste grunderna för att det östra alternativet förkastades ansågs vara uppenbart sämre nyttokostnadsförhållande och trafikservicenivå samt att vägsträckningen dras genom ett smalt område mellan Djupsjöbacka och Långvekasjön.

Lokaliseringsplanen finslipas under slutet av år 2021.Projektets följande skede är antingen att göra upp en översikts- eller vägplan, men tidtabellen är ännu inte fastslagen.NTM-centralen i Södra Österbotten anser att det är viktigt att förbättra avsnittet på stamväg 63 som har den sämsta servicenivån och försöker ordna finansiering för den fortsatta planeringen av projektet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mer information:
Arbetets beställare NTM-centralen i Södra Österbottens ledande trafiksystemexpert Timo Liljamo: 029 502 7796, e-post: fornamn.efternamn@ntm-centralen.fi
Planeringskonsultens A-insinöörit Civil Oy:s projektchef Juha Vehmas: 0400 178 926 fornamn.efternamn@ains.fi

Kuvat

Karta över vägsträckningsalternativet för stamväg 63 Ena-Kaustby som väljs för den fortsatta planeringen.
Karta över vägsträckningsalternativet för stamväg 63 Ena-Kaustby som väljs för den fortsatta planeringen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Möten för allmänheten ordnas om ett nytt alternativ i projektet för förbättring av riksväg 3 mellan Helsingby och Laihela (Österbotten)19.10.2021 13:31:53 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten arbetar med en utredningsplan för förbättring av riksväg 3 på avsnittet Helsingby–Laihela. Under våren gav invånare och kommuner respons om utkastet till utredningsplan och på basis av responsen har det gjorts tilläggsutredningar. Utgående från dem bedöms ett nytt alternativ ALT3 för sträckningen av riksvägen. Utkasten över alternativet presenteras vid möten för allmänheten som hålls i Laihela 1.11.2021 och i Helsingby 2.11.2021.

Yleisötilaisuudet uudesta vaihtoehdosta valtatien 3 parantamishankkeessa Helsingbyn ja Laihian välillä (Pohjanmaa)19.10.2021 13:31:52 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus laatii yleissuunnitelmaa valtatien 3 parantamisesta Mustasaaren Helsingbyn ja Laihian välillä. Kevään aikana yleissuunnitelmaluonnokseen asukkailta ja kunnilta tulleen palautteen perusteella on tehty lisäselvityksiä, joiden perusteella arvioidaan valtatien linjaukselle uusi vaihtoehto VE3. Luonnoksia vaihtoehdosta esitellään yleisötilaisuuksissa 1.11.2021 Laihialla ja 2.11.2021 Helsingbyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme