Diakin rehtorit: Ammattikorkeakoulujen sote-alan harjoittelumaksut poistettava
Sosiaali- ja terveysalalla on voimakas osaajapula, ja tulevaisuus työvoiman riittävyyden näkökulmasta näyttäytyy haastavana. Kevään 2022 yhteishaussa sekä sosiaali- että terveysaloille haki ennätyksellisen vähän ihmisiä. Alan vetovoima vähenee jatkuvasti.

Ammattikorkeakoulut tuottavat 10 000 osaajaa vuodessa sosiaali- ja terveysalan organisaatioihin. Harjoittelut ovat välttämätön ja pakollinen osa sote-alojen koulutusohjelmia. Ne tuottavat opiskelijoille monipuolista sisällöllistä ammatillista osaamista ja työelämävalmiutta. Onnistuneet harjoittelut tukevat siirtymistä työelämään ja vahvistavat sote-alan pitovoimaa.
Harjoitteluiden osalta eri koulutusasteet ovat kuitenkin epäoikeudenmukaisessa asemassa toisiinsa nähden. Ammattikorkeakoulut ovat ainoa koulutussektori, joka maksaa harjoittelupaikoille korvauksia siitä, että opiskelijat pääsevät niihin harjoittelemaan opintojensa aikana. Maksuista on luovuttu muilla koulutussektoreilla tai valtio korvaa ne.
Ammatillisen toisen asteen koulutuksessa harjoittelumaksut poistuvat koulutusreformin myötä. Lääkäriopiskelijoiden harjoittelumaksuista vastaa valtio. Ammattikorkeakoulut maksavat sotealan opiskelijoiden harjoitteluista korvauksia noin 8 miljoonaa euroa vuodessa.
Taakka on raskas etenkin ammattikorkeakouluille, joiden koulutustoiminta painottuu sote-alalle. Diak on Suomen suurin sosiaalialan kouluttaja. Diakista valmistuu vuosittain noin 350 sosiaalialan ja 250 terveysalan osaajaa. Harjoitteluistamme yli 90 % on maksullisia sote-harjoitteluja. Diakin kokonaisbudjetista menee harjoittelumaksuihin vuosittain yli puoli miljoonaa euroa. Summan lisäksi tulevat hallinnolliset kulut. Tälle rahalle olisi muutakin käyttöä sotekoulutuksen kehittämisessä.
Sote-sektorin haasteet ovat niin suuret, että opiskelijoiden harjoitteluista tulee tehdä maksuttomia. Raha tulee suunnata tulevien ammattilaisten koulutuksen kehittämiseen ja sen laadun varmistamiseen. Tulevilla hyvinvointialueilla haasteet vain kasvavat, kun peruspalvelut edellyttävät uusia taitoja työntekiöiltä. Palveluiden uudistamiseen tarvitaan osaava ja koulutettu henkilöstö.
Ammattikorkeakoulujen sote-alan harjoittelumaksujen poistaminen on osa hallituksen lainsäädäntösuunnitelmaa tälle vuodelle. Nyt on ehdottoman tärkeää varmistaa, että harjoittelumaksujen poistaminen etenee lainsäädäntöprosessissa. Ammattikorkeakouluja tulee kohdella tasavertaisesti suhteessa toisen asteen oppilaitoksiin ja yliopistoihin.
Elina Juntunen, toimitusjohtaja, rehtori
Pirjo Hakala, vararehtori, koulutusjohtaja
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina Juntunentoimitusjohtaja, rehtoriDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 766 1312elina.juntunen@diak.fiPirjo Hakalavararehtori, koulutusjohtajaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 869 6001pirjo.hakala@diak.fiAura VuorenrinneviestintäpäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak tarjoaa maksuttomia korkeakouluopintoja ukrainalaisille22.6.2022 08:25:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa ensi lukuvuoden aikana maksuttomia ammattikorkeakouluopintoja ukrainalaisille. Tarjonnassa on muun muassa Suomen kielen sekä sosiaali- ja terveysalan opintoja englanniksi.
Sote-ammattilaisten ohjausosaamista vahvistamassa15.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ohjausosaamisen on oltava vankkaa, jotta asiakkaat tavoittavat eri sote-alan toimijoiden tuottamat palvelut. Diakonia-ammattikorkeakoulun vuosikirja valottaa ohjauksen ja valmennuksen käyttöä ja kehittämistä.
Kohtaamistaitoja voi opiskella8.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote
Kohtaaminen on taito, jota voi hioa ja harjoitella. Inhimillisessä kohtaamisessa kieli- ja kulttuuriesteet ovat myös ylitettävissä. Diakin sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloilla kohtaamisosaamiseen panostetaan jo opetuksessa. Dialogin uusi teemanumero kertoo, miten kohtaamisen ammattilaisiksi koulutetaan ja kasvetaan.
Diak aloittaa ukrainan kielen asioimistulkkien kouluttamisen31.5.2022 09:10:24 EEST | Tiedote
Syksyllä 2023 aloittavassa asioimistulkkauksen ryhmässä on mahdollista opiskella ukrainan ja suomen kielten väliseksi asioimistulkiksi.
Erilaisia polkuja vammaisalalle-malli ohjaa uusille urapoluille30.5.2022 15:58:21 EEST | Tiedote
Diakin Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hankkeessa kehitelty Erilaisia polkuja vammaisalalle-malli ohjaa eri elämänvaiheissa olevia vammaisalalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme