Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelusta vaikuttavuustutkimus

Jaa

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla tutkii Diakonissalaitoksen Vamos-palvelun vaikuttavuutta.

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén

Yhä useampi nuori on jossain vaiheessa nuoruuttaan sekä työn että koulutuksen ulkopuolella. Satunnaisesti ja lyhyen aikaa tämä ei ole ongelma. Osalla nuorista kausi pitkittyy, toistuu usein tai heillä on kasaantuvia haasteita elämässään, kuten mielenterveysongelmia ja arjen hallinnan haasteita. Nuorten näkökulmasta apua on vaikea saada, koska palvelut ovat pirstaleisia. Erilaisia tukitoimia työn ja koulutuksen ulkopuolisille nuorille on kuitenkin rakennettu.

Yksi näistä nuoria tukevista toimista on Diakonissalaitoksen Vamos-palvelu, jonka tavoitteena on auttaa nuorta kiinnittymään työhön tai koulutukseen. 

Vamos työskentelee kaikkein heikoimmassa asemassa olevien nuorten kanssa. Vuonna 2019 palvelun päätti 1018 nuorta, joista lähes 40 % oli palveluun tullessa pelkän peruskoulun varassa. Joka kolmas oli saanut toisen asteen tutkinnon, muttei ollut työllistynyt sen jälkeen. Oppivelvollisuusiän ylittäneistä nuorista 14 % oli vailla peruskoulun päättötodistusta. Nuorista 12 % tuli palveluun tulottomana ilman viimesijaista etuutta, kuten toimeentulotuki. Lähes puolet sai pääasiallisen tulonsa toimeentulotuesta, kuntoutustuesta, sairauspäivärahasta tai eläkkeestä.

Vamos tarjoaa intensiivistä yksilö- ja ryhmävalmennusta 16–29-vuotiaille työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille yhdellätoista paikkakunnalla. Vamoksesta nuori saa oman työntekijän, tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Tavoitteena on, että nuoren hyvinvointi paranee ja usko tulevaisuuteen vahvistuu.Vähitellen etsitään nuorelle yhdessä polku työhön tai koulutukseen. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta.  

Tutkimusperusteista tietoa palvelun kehittämiseen

Vaikuttavuustutkimuksella halutaan selvittää, onko Vamos-palvelu ollut nuorten elämässä se tekijä, joka on saanut elämän suunnan kääntymään työhön ja koulutukseen liittyvissä asioissa vai ovatko taustalla vaikuttaneet muut syyt.

”Vamos haluaa kehittää nuorilähtöisiä palveluja tieto- ja tutkimusperustaisesti. Tämän vuoksi on tärkeää, että meillä on tutkimustietoa palvelun vaikutuksista ja vaikuttavuudesta”, Vamoksen johtaja Terhi Laine avaa tutkimuksen tarvetta.

”Haluamme tarjota tulevaisuudessa nuorille vaikuttavia palveluita, joilla on oikeasti merkitystä heidän elämässään.”

”Toiminnan vaikuttavuuden arviointi on tärkeää monesta syystä”, sanoo Itlan toimitusjohtaja, professori Petri Virtanen. ”Vaikuttavuuden arvioiminen on tärkeää sen vuoksi, että tiedetään, onko Vamos-toiminta tarkoituksenmukainen investointi taloudellisen panoksen ja hyödyn näkökulmasta, mutta se on erityisen merkityksellistä myös nuorten tilanteiden ymmärtämiseksi. On sekä yksilön että yhteiskunnan etu, että nuoret kiinnittyvät työhön ja koulutukseen. Meidän täytyy tietää, millaisia koulutuksen ja työllistymisen pullonkauloja nuorten elämässä on”.

Vamos on toiminut 12 vuoden ajan ja tavoittanut noin 13 000 nuorta. Vuosittain Vamos-palveluun osallistuu noin 2 000 työn ja koulutuksen ulkopuolella elävää nuorta. Nuoret hakeutuvat palveluun usein omatoimisesti tai jonkun läheisen pyynnöstä. Nuoria ohjataan palveluun esimerkiksi myös työvoima-, sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta.

Keväällä 2020 Helsingin Diakonissalaitos etsi tarjouspyynnön avulla toimijaa Vamos-palvelun vaikuttavuuden tutkimiseksi. Toimijaksi valittiin Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö, Itla. Vaikuttavuustutkimuksen tulokset tullaan raportoimaan kotimaisessa raportissa ja kansainvälisessä tieteellisessä artikkelissa. Tutkimushanke päättyy kesäkuun 2021 lopussa.

Yhteyshenkilöt

Terhi Laine, johtaja, VTT
Diakonissalaitos, Vamos-palvelu
terhi.laine@hdl.fi
0400 237 775

Marko Merikukka, tiedeasiantuntija
Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö
marko.merikukka@itla.fi
040 647 5565

Kuvat

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitos muistaa perustajaansa soolotanssiteoksella Auroran Karamzinin monet kengät9.3.2021 09:16:47 EET | Tiedote

Diakonissalaitos juhlistaa perustajaansa Ole Aurora-kampanjalla ja tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin soolotanssiteoksella Aurora Karamzinin monet kengät. Taiteilija tulkitsee suomalaisen hyväntekijän ja Diakonissalaitoksen perustajan Aurora Karamzinin (1808-1902) elämää yhden yön aikana, jolloin hänen kenkänsä kummittelevat. Alun perin ensi-illan piti olla Auroran nimipäivänä 10.3.

Sotatraumojen kuntoutus on ensiaskel onnistuneeseen kotoutumiseen16.2.2021 07:43:23 EET | Tiedote

Osa Suomeen tulevista kiintiöpakolaisista tarvitsee kuntoutusta sodasta ja pakolaisuudesta johtuviin fyysisiin ja psyykkisiin ongelmiin. Kuntoutus on moniammatillista ja monialaista erityisosaamista, jota Suomessa on tarjolla vähän. Kuntoutuksen onnistumisen edellytyksenä ovat yksilöllisyys, oikea-aikaisuus ja omalle paikkakunnalle saatava hoito, kuntoutus ja tuki. Suomessa suurimmat haasteet ovat yhteistyön johtamisessa sekä hankerahoituksen lyhytjänteisyydessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme