Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelusta vaikuttavuustutkimus

Jaa
Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla tutkii Diakonissalaitoksen Vamos-palvelun vaikuttavuutta.
Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén

Yhä useampi nuori on jossain vaiheessa nuoruuttaan sekä työn että koulutuksen ulkopuolella. Satunnaisesti ja lyhyen aikaa tämä ei ole ongelma. Osalla nuorista kausi pitkittyy, toistuu usein tai heillä on kasaantuvia haasteita elämässään, kuten mielenterveysongelmia ja arjen hallinnan haasteita. Nuorten näkökulmasta apua on vaikea saada, koska palvelut ovat pirstaleisia. Erilaisia tukitoimia työn ja koulutuksen ulkopuolisille nuorille on kuitenkin rakennettu.

Yksi näistä nuoria tukevista toimista on Diakonissalaitoksen Vamos-palvelu, jonka tavoitteena on auttaa nuorta kiinnittymään työhön tai koulutukseen. 

Vamos työskentelee kaikkein heikoimmassa asemassa olevien nuorten kanssa. Vuonna 2019 palvelun päätti 1018 nuorta, joista lähes 40 % oli palveluun tullessa pelkän peruskoulun varassa. Joka kolmas oli saanut toisen asteen tutkinnon, muttei ollut työllistynyt sen jälkeen. Oppivelvollisuusiän ylittäneistä nuorista 14 % oli vailla peruskoulun päättötodistusta. Nuorista 12 % tuli palveluun tulottomana ilman viimesijaista etuutta, kuten toimeentulotuki. Lähes puolet sai pääasiallisen tulonsa toimeentulotuesta, kuntoutustuesta, sairauspäivärahasta tai eläkkeestä.

Vamos tarjoaa intensiivistä yksilö- ja ryhmävalmennusta 16–29-vuotiaille työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille yhdellätoista paikkakunnalla. Vamoksesta nuori saa oman työntekijän, tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Tavoitteena on, että nuoren hyvinvointi paranee ja usko tulevaisuuteen vahvistuu.Vähitellen etsitään nuorelle yhdessä polku työhön tai koulutukseen. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta.  

Tutkimusperusteista tietoa palvelun kehittämiseen

Vaikuttavuustutkimuksella halutaan selvittää, onko Vamos-palvelu ollut nuorten elämässä se tekijä, joka on saanut elämän suunnan kääntymään työhön ja koulutukseen liittyvissä asioissa vai ovatko taustalla vaikuttaneet muut syyt.

”Vamos haluaa kehittää nuorilähtöisiä palveluja tieto- ja tutkimusperustaisesti. Tämän vuoksi on tärkeää, että meillä on tutkimustietoa palvelun vaikutuksista ja vaikuttavuudesta”, Vamoksen johtaja Terhi Laine avaa tutkimuksen tarvetta.

”Haluamme tarjota tulevaisuudessa nuorille vaikuttavia palveluita, joilla on oikeasti merkitystä heidän elämässään.”

”Toiminnan vaikuttavuuden arviointi on tärkeää monesta syystä”, sanoo Itlan toimitusjohtaja, professori Petri Virtanen. ”Vaikuttavuuden arvioiminen on tärkeää sen vuoksi, että tiedetään, onko Vamos-toiminta tarkoituksenmukainen investointi taloudellisen panoksen ja hyödyn näkökulmasta, mutta se on erityisen merkityksellistä myös nuorten tilanteiden ymmärtämiseksi. On sekä yksilön että yhteiskunnan etu, että nuoret kiinnittyvät työhön ja koulutukseen. Meidän täytyy tietää, millaisia koulutuksen ja työllistymisen pullonkauloja nuorten elämässä on”.

Vamos on toiminut 12 vuoden ajan ja tavoittanut noin 13 000 nuorta. Vuosittain Vamos-palveluun osallistuu noin 2 000 työn ja koulutuksen ulkopuolella elävää nuorta. Nuoret hakeutuvat palveluun usein omatoimisesti tai jonkun läheisen pyynnöstä. Nuoria ohjataan palveluun esimerkiksi myös työvoima-, sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta.

Keväällä 2020 Helsingin Diakonissalaitos etsi tarjouspyynnön avulla toimijaa Vamos-palvelun vaikuttavuuden tutkimiseksi. Toimijaksi valittiin Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö, Itla. Vaikuttavuustutkimuksen tulokset tullaan raportoimaan kotimaisessa raportissa ja kansainvälisessä tieteellisessä artikkelissa. Tutkimushanke päättyy kesäkuun 2021 lopussa.

Yhteyshenkilöt

Terhi Laine, johtaja, VTT
Diakonissalaitos, Vamos-palvelu
terhi.laine@hdl.fi
0400 237 775


Marko Merikukka, tiedeasiantuntija
Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö
marko.merikukka@itla.fi
040 647 5565

Kuvat

Kuva: Teemu Ullgrén
Kuva: Teemu Ullgrén
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. 155-vuotias säätiömme tarjoaa yhdessä sen Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille Yhteiskunnallisena säätiökonsernina rakennamme oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Toiminnasta syntyvä tuotto käytetään tehtäväämme tukea kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Mediainfo 25.4.2024 klo 9: Maahanmuuttopolitiikka tiukentuu – mitä hallituksen esitykset tarkoittavat?19.4.2024 12:57:53 EEST | Kutsu

Hallitus kiristää merkittävästi turvapaikkapolitiikkaa ja maahantulijoiden asemaa. Esityksiä on käsittelyssä juuri nyt paljon, aikataulu on tiukka ja muutosten vaikutuksia on arvioitu ohuelti. Diakonissalaitos on kiristyksistä äärimmäisen huolissaan, ja siksi olemme pyrkineet tekemään esityksistä kokonaisanalyysin ja parhaimmillaan 5 vuoden päähän yltävät taloudelliset laskelmat. Kutsumme mediaa kuulemaan analyysin tuloksista tarkemmin torstaina 25.4. klo 9-10.

CoImpact rakentaa parempaa huomista yhdessä - ensimmäiset kumppanit Helsingin kaupunki ja S-Pankki15.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitoksen ja Gesund Partnersin yhdessä fasilitoima, vaikuttavia tekoja ja yhteiskunnallista muutosta vauhdittava alusta CoImpact on nyt virallisesti käynnistetty. Mukaan on lähtenyt jo kaksi edelläkävijäorganisaatiota: Helsingin kaupunki ja S-Pankki. CoImpactissa uskotaan, että vain yhdessä voimme kohdata ja ratkaista yhteiskuntamme suurimmat haasteet, kuten esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ja mielenterveyskriisin.

Kivikon K-kauppiaat Maaret ja Tomi Pilkevaara saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon: ”Suuri yllätys – ja todella suuri ilo!"8.3.2024 13:01:00 EET | Artikkeli

Kun Maaret ja Tomi Pilkevaaran kaupan naapurustoon perustettiin Rinnekodit Silta -asumisyksikkö, he päättivät tutustua Asunto ensin -periaatteella toimivaan yksikköön ja sen asukkaisiin ennakkoluulottomasti. Tästä alkoi molemmille osapuolille paljon iloa tuottanut yhteistyö, josta Pilkevaarat saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon.

K-market Kivikon kauppiaspariskunnalle Aurora-kumppanipalkinto arjen ihmisarvotyöstä asunnottomien parissa8.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitos on tänään luovuttanut Aurora-kumppanipalkinnon helsinkiläisen K-market Kivikon kauppiaille Maaret ja Tomi Pilkevaaralle. Kauppiaspariskunnan ennakkoluuloton ja tiivis yhteistyö naapurustoon reilu vuosi sitten avatun entisten asunnottomien Rinnekodit Silta -yksikön kanssa on esimerkki arjen ihmisarvotyöstä ja ihmisten kohtaamisen tärkeydestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye