Diakonissalaitos

Diakonissalaitos muistaa perustajaansa soolotanssiteoksella Auroran Karamzinin monet kengät

Jaa

Diakonissalaitos juhlistaa perustajaansa Ole Aurora-kampanjalla ja tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin soolotanssiteoksella Aurora Karamzinin monet kengät. Taiteilija tulkitsee suomalaisen hyväntekijän ja Diakonissalaitoksen perustajan Aurora Karamzinin (1808-1902) elämää yhden yön aikana, jolloin hänen kenkänsä kummittelevat. Alun perin ensi-illan piti olla Auroran nimipäivänä 10.3.

Aurora Karamzinin monet kengät -teos esitetään Diakonissalaitoksen kirkossa.
Aurora Karamzinin monet kengät -teos esitetään Diakonissalaitoksen kirkossa.

Teos Aurora Karamzinin monet kengät on rakkauslaulu naisena olemisesta, rakkauden kaipuusta, Auroran kohtaamisesta hänen elämänsä monissa sävyissä. Se on yhtä aikaa iloinen, surullinen, kaipaava, riitelevä, haikea ja toiveikas. Louhensalo-Lindström tuo näyttämölle Auroran sellaisena, kun hän olisi saattanut olla eräänä kesäisenä yönä melkein kaksisataa vuotta sitten; ihmisenä, naisena, kokijana ja ennen kaikkea tekijänä. Ja siinä ollaan, nimensä mukaisesti Auroran monissa kengissä. Hänen useissa rooleissaan.

”Aurora on sanonut: Rakasta ja tee mitä haluat”, Louhensalo-Lindström toteaa. ”Tämä tarkoitti hänen kohdallaan rakkautta toista ihmistä kohtaan, hyväntekeväisyyttä, auttamistyötä sekä hänen elämänsä kääntyessä kohti loppua, yhteiskunnallista rakkautta ja vastuunkantoa. Yksityinen rakkaus jäi yksityiseksi ja yhteiskunnallinen rakkaus koitui useiden hyväksi.”

Aurora Karamzinin monet kengät on jatkoa Louhensalo-Lindströmin viime vuosina tulkitsemille vahvoille poikkeusnaisille. Näistä rooleista mainittakoon kirjailija Aino Kallas, Judith, Gustav Klimtin muusa ja pyhimys ja poliitikon Pyhä Birgitta.

"Esitys Pyhästä Birgitasta kosketti minua syvästi ja ehdotin, että Tuuli-Maaria tutustuisi aiheeksi Diakonissalaitoksen perustajaan Aurora Karamziniin. Onneksemme hän innostui aiheesta ja on nyt luonut vivahteikkaan naistarinan", kertoo Diakonissalaitoksen Ystävät ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Rinta-Panttila. Yhdistys on yksi teoksen tuottajista koska se on halunnut Diakonissalaitoksen kanssa olla mukana tukemassa kulttuurituotantoa viruspandemian kurittamana aikana. Rinta-Panttila toivoo tautitilanteen helpottavan syksyyn mennessä, niin että yleisöensi-ilta voidaan järjestää. 

Teos on rakennettu ja esitetään Diakonissalaitoksen kirkossa. Kirkko on osa Diakonissalaitoksen 1897 valmistunutta rakennuskokonaisuutta. Aurora Karamzin kuului aikoinaan rakennustoimikuntaan.

Solistitanssija ja tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström on tehnyt kansainvälisen uran tanssijana sekä koreografina. Tämän sooloteoksen koreografia on syntynyt Louhensalo-Lindströmin ja brittiläisen ohjaaja-koreografi Janet Spiegalin yhteistyönä. Louhensalo-Lindström ja Spiegal ovat aiemmin tehneet yhteistyötä teoksessa (2017-2018) Kööpenhaminassa Spiegalin tanssiteoksessa sekä -elokuvassa Voluptuous Trap - tanssiteos Gustav Klimtin elämästä, missä Louhensalo-Lindström esitti taiteilijan muusan Judithin roolin. Sittemmin yhteistyö jatkui Louhensalo-Lindströmin edellisen sooloteoksen Minä Birgitta? -kohtauksia erään naisen pyhästä elämästä (2019).

Teos on klassista balettia sekä tanssi- ja puheteatteria yhdistävä hybriditeos. Teoksen musiikkina on kooste, jossa kuullaan musiikkia sekä Auroran ajalta että nykysäveltäjiltä, mm. Jean Sibelius, Pjotr Tsaikovski, Arvo Pärt.

Teoksen kantaesitys on syksyllä 2021. Auroran nimipäivänä 10.3. teoksesta esitetään katkelmia Diakonissalaitoksen henkilökunnalle. 

TEOSTIEDOT:

Aurora: Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström
Koreografia ja dramaturgia: Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström
Ohjaus: Janet Spiegal
Musiikki: kooste
Tuottaja: Diakonissalaitos, Diakonissalaitoksen ystävät ry ja Diakonissalaitoksen museo
Tuotanto: Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström, Imago Films, Janet Spiegal
Valokuvat: Magnus Scharmanoff
Teoksen kesto: tunti.

Katsoaksesi videon lähteestä dreambroker.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kaksi lyhyttä kohtausta teoksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana af Hällström, viestinnän asiantuntija, Diakonissalaitos
puh., 040 485 3545, viestinta@hdl.fi

Tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin julkinen SoMe:
FB: Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström
IG: @tmaarial

Kuvat

Aurora Karamzinin monet kengät -teos esitetään Diakonissalaitoksen kirkossa.
Aurora Karamzinin monet kengät -teos esitetään Diakonissalaitoksen kirkossa.
Lataa
Tanssitaiteilija Aurora Karamzinin muotokuvan vieressä.
Tanssitaiteilija Aurora Karamzinin muotokuvan vieressä.
Lataa
Tanssitaitelija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström.
Tanssitaitelija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme