DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Diakonissalaitos on saanut hyviä tuloksia Itä-Euroopan liikkuvan väestön työllistämisessä

Jaa

Lähes 30 romania on löytänyt uutta toimeentuloa kerjäämisen tilalle Diakonissalaitoksen ja sen kumppaneiden Emmaus Helsingin ja Työtä ja Toivoa -osuuskunnan avulla. ”Monille työsopimus on ollut ensimmäinen elämässä, ja sen merkitys on valtava monessa mielessä.”

Diakonissalaitos on puolentoista vuoden ajan kehittänyt keinoja, joilla Itä-Euroopan romanit voisivat löytää kerjäämisen tilalle muuta toimeentuloa Suomessa. Työ on osoittanut, että romanit työllistyvät Suomen työmarkkinoille, kunhan heidän saamansa tuki on riittävää ja oikeanlaista. Lähes 30 romania on jo päässyt kiinni työelämän syrjään Työtä ja toivoa -hankkeen avulla.

”Suurin osa tekee keikkatyötä siivoojana Keikkapooli-palvelun kautta. Mutta muutama heistä on löytänyt työpaikan myös vapailta markkinoilta”, kertoo Työtä ja toivoa -hankkeen projektipäällikkö Maria Dorofte Diakonissalaitokselta.

Itä-Euroopan romanit ovat tulleet Suomeen etsimään toimeentuloa. Tähän saakka heidän mahdollisuutensa ovat rajoittuneet kerjäämisen lisäksi pullojen keräämiseen ja Iso Numero -lehden myymiseen. Monet liikkuvasta väestöstä ovat luku- ja kirjoitustaidottomia, eivätkä he puhu montaakaan sanaa suomea. Diakonissalaitoksella haastetta ei säikähdetty, vaan romaneille ryhdyttiin järjestämään räätälöityjä kursseja, joilla he ovat muun muassa saaneet ammatillista koulutusta siivoustyöhön, suorittaneet hygieniapasseja ja opetelleet suomalaisen työelämän käytäntöjä.

Tärkeää työllistymisen varmistamisessa on ollut myös tiivis, kokonaisvaltainen tuki työsuhteen alkuvaiheessa.

”Alussa on tärkeää perehdyttää sekä uusi työntekijä että työnantaja, tunnistaa molempien tarpeita ja työntekijän vahvuuksia. Tuore työntekijä saattaa tarvita myös asunnon, sillä monet romaneista elävät Suomessa edelleen talvisin hätämajoituksessa ja kesäisin hylätyissä taloissa tai metsän telttakylissä. On selvää, että työssäkäynti on vaikeaa, jos joutuu lähtemään töihin epäsiistinä”, Maria Dorofte toteaa.

Työ auttaa pääsemään osaksi yhteiskuntaa

Diakonissalaitoksen asiantuntijoiden arvioiden mukaan romaneja on ollut Suomessa 10 viime vuoden aikana yhteensä noin 2000. Vähintäänkin 300–500 heistä on ollut mukana suomalaisessa työelämässä.

”Varsinkin pidempään täällä olleet ovat jo päässeet elämässään eteenpäin, löytäneet asunnon ja töitä, ja heidän lapsensa käyvät täällä koulua”, Diakonissalaitoksella romanityötä tekevä kehittämispäällikkö Anca Enache sanoo.

Monet romaneista ovat saaneet täällä Suomessa elämänsä ensimmäisen työsopimuksen, ja sen merkitys on heille valtava monessa mielessä.

”Monet suomalaiset ajattelevat, että romanit eivät halua tehdä työtä. Se on myytti. He ovat tehneet kotimaassaan monenlaisia töitä kommunismin aikana, ja myös sen jälkeen, vaikka heidän asemansa huononikin kommunismin romahdettua. Eli kyse on sitä, että nämä ihmiset haluaisivat jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle. Työ mahdollistaa osallistumisen yhteiskuntaan. Sillä on iso merkitys, että pystyy tarjoamaan paremman elämän ja tulevaisuuden myös omille lapsilleen”, Anca Enache sanoo. 

Nyt Diakonissalaitos kehittää uusia palveluita myös heille, jotka ovat jo asettuneet Suomeen. Kokonaisvaltainen tuki ja apu arjen asioissa                       ovat tärkeitä, jotta liikkuvan väestön oikeudet toteutuisivat. Tärkeää on myös luoda vuorovaikutusta viranomaisten, järjestöjen ja romanien välille.

Työtä ja toivoa -hanke loppuu tämän vuoden lopussa, mutta Diakonissalaitoksella on jo suunnitelmia siitä, mitä romanien työllistämiseksi pitäisi tehdä seuraavaksi.

”Nyt olemme keskittyneet työllistämistoimissa lähinnä siivousalaan, mutta tarvetta olisi laajentaa samanlaisia tukitoimia muillekin aloille. Haluaisimme myös rakentaa siltoja työvoimaviranomaisten ja romaniväestön välille. Tällä hetkellä viranomaisilla ei ole tarjota juuri liikkuvan väestön tarvitsemaa tukea”, Maria Dorofte sanoo.

 TAUSTAA

- Työtä ja toivoa -hanke on Diakonissalaitoksen, Emmaus Helsingin ja Työtä ja toivoa -osuuskunnan yhteishanke. Sitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
- Työtä ja toivoa -hanke alkoi alkuvuodesta 2018 ja se jatkuu tämän vuoden loppuun.
- Pääkaupunkiseudulla toimii myös Keikkapooli-palvelu, jonka kautta organisaatiot ja yksittäiset ihmiset voivat tilata esimerkiksi siivousta, muuttoapua, catering-palveluita ja pihatöitä. Sen historia on hiukan pidempi kuin Työtä ja toivoa -hankkeella, mutta nyt hanke ja Keikkapooli toimivat yhteistyössä romaneja työllistäen.
- Keikkapoolilla on 25 pysyvää asiakasta (yhteensä yli 120 tahoa on tilannut sen kautta romanien työtä) ja 8 romania tekee sen kautta töitä, osa täysipäiväisesti, osa muutaman tunnin viikossa. Keikkoja tarvitaan lisää, ja niitä voi tilata osoitteesta

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Maria Dorofte
projektipäällikkö
Diakonissalaitos
p. 050 401 1212

Anca Enache
kehittämispäällikkö
Diakonissalaitos
p. 050 578 1301

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos palaa lähivalmennukseen – etätyössä opittiin uusia toimintatapoja1.6.2020 08:46:16 EESTTiedote

Koronakevään jälkeen Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus palaa lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Myös Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus toteutuu parin kuukauden etäjakson jälkeen lähivalmennuksena. Tarvittaessa järjestetään myös etävalmennusta. Etätyöjaksolla otettiin haltuun myös uusi työväline, joka korvasi nuorten kanssa tehtävän lähityön kiitettävästi.

”Löysin mahdollisuuksia, joita en olisi koskaan tullut yksin ajatelleeksi” – Nuoria tuetaan läpi poikkeusaikojen Rovaniemellä22.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

”Kun muutin paikkakunnalle, josta en tuntenut ketään – ilman töitä, harrastuksia tai opiskelupaikkaa tunsin olevani hukassa, eksyksissä ja niin yksin. Koronan aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut yhteiskuntaan vähän samanlaisen tilanteen kuin minulla oli muuttaessani – eristäytymistä ja epävarmuutta”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen nuori nimimerkillä Perillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme