Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto toteuttaa EU-koronatodistusten tarkistuspalvelun Suomeen

Jaa

EU:n koronarokotustodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Todistuksen tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista.

Todistuksella kansalainen voi osoittaa saaneensa koronarokotuksen, sairastaneensa koronan tai saaneensa ennen matkaa negatiivisen koronatestituloksen. Henkilön on kuitenkin ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii. EU-maat ottavat EU:n koronatodistukset (EU digital COVID certificate) ja niiden lukusovellukset käyttöön eriaikaisesti. Tämä tarkoittaa, että EU-mailla ei välttämättä ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja varmistaa todistuksia. Muiden todistusten osalta EU-maat päättävät itse, mitä todistuksia ne hyväksyvät maahan saapuvilta.

DVV toteuttaa Suomen EU-koronatodistusten tarkistuspalvelun, jonka avulla voidaan varmistua EU-koronatodistuksen sisällöstä ja oikeellisuudesta. Tarkistuspalvelua hyödynnetään matkustuksen yhteydessä viranomaisten käyttämissä tarkistussovelluksissa, joilla varmistetaan todistusten sisältö ja oikeellisuus. Palvelu välittää myös Suomessa myönnettyjen koronatodistusten tarkistusvarmenteet muiden EU-jäsenmaiden käyttöön. Kukin EU-jäsenmaa toteuttaa maakohtaiset ratkaisut EU-koronatodistusten myöntämiseen ja tarkastamiseen. Ratkaisut pohjautuvat EU:n eHealth -verkoston yhteistyössä laatimiin määrityksiin sekä näiden pohjalta julkaistuihin avoimen lähdekoodin referenssitoteutuksiin.

Miten EU-koronatodistus toimii?

  • Todistuksen saa ladattua OmaKannasta PDF-muodossa säilytettäväksi puhelimessa tai tulostettavaksi paperille.
  • EU:n koronatodistuksessa on QR-viivakoodi, joka sisältää digitaalisen allekirjoituksen todistuksen aitouden ja oikeellisuuden todentamiseen.
  • Todistuksen tarkistamisen yhteydessä QR-koodi skannataan ja todistuksen myöntäneen tahon allekirjoitus todennetaan.
  • EU-jäsenmaiden todistusten allekirjoitusavainten julkiset varmenteet välitetään Euroopan komission palveluväylän kautta, jonka avulla koronatodistus voidaan tarkistaa kaikkialla EU:ssa. Todistuksen haltijan tietoja ei välitetä palveluväylän kautta vaan ainoastaan todistusten myöntävien tahojen allekirjoitusvarmenteita.

Lisää tietoa EU-koronatodistuksista

STM:n, THL:n ja Kelan yhteistiedote: EU:n koronarokotustodistus nyt saatavilla Omakannassa (julk. 22.6.2021)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto, Kehityspäällikkö Teemu Tukiainen, p. 0295 535 033, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Not all users of the Katso service have introduced Suomi.fi e-Authorizations – the processing of mandate applications will be stepped up until the end of August23.6.2021 15:40:00 EEST | Press release

The Katso service will be discontinued on 31 August 2021. Due to the discontinuation of the Katso service, we will step up the processing of mandate applications throughout the summer. It is advisable to submit the mandate application now and not leave the submittal to a later time as its processing may take as long as 1 to 2 weeks.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme