Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietoviraston vahva suositus vahvan tunnistamisen palveluiden käyttämiselle

Jaa

Vastaamon tapaus on pakottanut ottamaan tarkasteltavaksi käytäntöjä, joissa palveluita käytetään ilman vahvaa tunnistamista. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) antaa vahvan suosituksen, että kaikissa verkkopalveluissa tulisi käyttää henkilöllisyyden varmistamisen hyviä käytäntöjä eli vahvaa tunnistautumista joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Näin toimimalla voidaan huonontaa identiteettivarkauksien onnistumisen mahdollisuuksia.

Tässä yhteydessä Digi- ja väestötietovirasto on tarkastellut myös omaa toimintaansa. Tähän asti Digi- ja väestötietovirasto on vastaanottanut ja käsitellyt eroakirkosta.fi -sivuston kautta tulleita ilmoituksia. Kyseisessä palvelussa ei käytetä vahvaa tunnistautumista. Digi- ja väestötietoviraston toimintatapa on ollut eduskunnan oikeusasiamiehen antaman linjauksen mukainen.

Jatkossa Digi- ja väestötietovirasto suosittelee uskonnollisesta yhdyskunnasta eroaville, että nämä ilmoitukset tehdään suoraan DVV:n sähköisessä palvelussa, jossa käytetään vahvaa tunnistautumista.

Digi- ja väestötietovirasto on ollut asiasta yhteydessä myös eroakirkosta.fi -sivuston vastuuhenkilöihin ja tuonut esille ilman vahvaa tunnistautumista toimivan kanavan riskit.

Digi- ja väestötietoviraston muut Psykoterapiakeskus Vastaamon tapaukseen liittyvät julkaisut:

Kysymyksiä ja vastauksia identiteettivarkauden ja tietovuodon uhreille

Blogi: Henkilötunnusten väärinkäyttö ei lopu niitä muuttamalla

Muuttoeston voi nyt tehdä myös sähköisesti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot:

Digi- ja väestötietovirasto
Timo Salovaara, ylijohtaja, p. 0295 535 303
etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Selvitys yhteiskunnan digitaalisen infrastruktuurin vaikuttavuudesta on julkaistu – asiakkaan saama hyöty on digitalisaation merkittävin mittari15.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto on tänään julkaissut selvityksen yhteiskunnan digitaalisen infrastruktuurin vaikuttavuudesta. Digitalisaatio on julkisella sektorilla olennainen osa asiakkaiden palvelua, toiminnan kehittämistä ja selviämistä tiukkenevien budjettien maailmassa. Digitalisaation hyötyjä on myös jatkuvasti mitattava, jotta kehitys on oikeansuuntaista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme