Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digidemo helmiä täynnä – Helsingin kaupungin digitalisaatio-ohjelma esittäytyy 16. kesäkuuta     

Jaa

Helsingin kaupungin digiohjelma on edennyt hyvin, vaikka koronapandemia on tuonut kehitystyöhön paljon uusia vaatimuksia. Kehittämisen painopiste on siirtymässä enemmän volyymipalveluihin ja kenties vielä vahvemmin johdon ja strategisten tavoitteiden edistämiseen, kun viime vuonna työn alla oli enemmän pienempiä kokeiluja. Tiistaina 16.6. klo 10-16 pidetään digidemotilaisuus, jossa kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala esittelee digikehittämishankkeitaan. Digidemoa voi seurata suorana Helsinki-kanavalta.

Tähtäämme digikehittämisessä tuotantojulkaisuihin, joista Helsinki-profiili tulee olemaan merkittävin uudistus”, toteaa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan digitalisaatio-ohjelman ohjelmapäällikköTuomas Naakka ja jatkaa: ”Helsinki-profiilin avulla kaupunkilainen löytää itselle mielenkiintoista ja merkityksellistä tekemistä. Profiilinsa avulla kaupunkilainen saa kiinnostuksensa mukaan jatkossa tietoa niin kuvan, soten, kympin kuin kaskon ajankohtaisista uutisista.”  

Digikehittäminen on kaupunkiyhteinen projekti. Nyt esiteltävä Digidemo on helmiä täynnä - monipuolinen demotilaisuus, jossa esitellään harrastamiseen, kirjastopalveluihin, museoiden palveluihin ja liikuntapalveluihin liittyviä digikehittämishankkeita.   

Tilaisuutta pääset seuraamaan tästä linkistä: Digidemo 16.6.2020 Helsinki-kanavalla. Lähetyksen aikana on käytössä viestiseinä kommentointia varten. Tilaisuus tallennetaan ja se on katsottavissa myös myöhemmin Helsinki-kanavalla.  

Digidemossa esitellään kehittämishankkeiden nykytila ja lähitulevaisuus. Viime hetken ohjelmanmuutokset ovat mahdollisia.   

Tuotantojulkaisut: 

 Ahti, projektipäällikköMia Marttiini. 

Ahti on merellisen Helsingin uusi ja kehittyvä mobiilipalvelu ja yritysekosysteemi. Se auttaa kaupunkilaisia ja matkailijoita löytämään merellisiä vinkkejä ja kohteita vesillä, saarissa ja rannoilla liikkumiseen ja viihtymiseen. Samalla se tarjoaa yrityksille toimintaympäristön, missä tarjota palveluksiaan. Ahti-palvelu julkaistaan juuri ennen juhannusta osoitteessa https://ahti.hel.fi. 

 Osaamisen kehittäminen - etäkokouskysely, digipelit, case HAM, Heli Koistinen ja Jouni Vienola.  

Digitalisaatio-ohjelman olennainen osa on huolehtia siitä, että digitalisaatiomuutoksen sisäiset edellytykset osaaminen, johtaminen ja kulttuuri kehittyvät. Ohjelman ensimmäisen vuoden aikana on rakennettu tiedollista ja taidollista osaamisperustaa, josta nyt esimerkkeinä etäkokouskyselyn tulokset ja pelillinen osaamistestaus. Esittelemme myös digitalisaatiomuutoksen avaintekijöistä digilähettiläämme Jouni Vienolan ja Case HAMin kautta sitä, miten organisaatiossamme on hyödynnetty luovalla tavalla Microsoftin Forms-työkalua taideteostiedon systemaattisessa keräämisessä. 
 

Harrastuspassi, projektipäällikköSuvi Ervamaa. 

Harrastuspassi on yläkoululaisille suunnattu valtakunnallinen mobiilisovellus, jonka tavoitteena on lisätä nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia ja löytää itselleen sopivimmat. Samalla Harrastuspassi auttaa harrastusten järjestäjiä tavoittamaan nuoret. Yritykset, järjestöt, säätiöt, yhdistykset ja kunnat voivat viedä sovellukseen maksuttomia ja maksullisia harrastuksia sekä erilaisia etuuksia, kuten maksuttomia kokeiluja. Harrastuspassissa ilmoittaminen on palveluntarjoajille maksutonta. Sovellus jalkautetaan helsinkiläisille yläkoululaisille elokuussa 2020 yhteistyössä koulujen kanssa. Lisätiedothttps://www.harrastuspassi.fi 

Palvelutarjotin, projektipäällikköPirjo Mattila. 

Kehitämme palvelujemme löydettävyyttä kasvatuksen ja koulutuksen työntekijöille. Jatkossa opettajat ja varhaiskasvatuksen työntekijät löytävät ja voivat hyödyntää kulttuurin ja vapaa-ajan palveluja varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksessa entistä helpommin. Ensimmäinen pilotti on lasten liikennekaupunki, jonka kokemusten perusteella palvelutarjotinta laajennetaan niin että nykyinen kultus.fi -palvelu voidaan korvata ajanmukaisella digitaalisella palvelulla. 
 

Nuorten.helsinki, projektipäällikköJuha Huhta. 

Tavoitteena on, että nuoret ja heidän huoltajansa löytävät helposti nuorten omiin tarpeisiin vastaavaa mielenkiintoista tekemistä verkossa. Nuorten Helsinki-sivustolle kootaan kaikki kaupungin nuorille suunnatut palvelut, kuten harrastusmahdollisuudet, terveydenhoito, koulutus ja niin edelleen. 

Kurssi- ja tapahtumasuunnittelu, projektipäällikköRomeo Pulli: 

Tavoitteena on uusia henkilökunnan työkalut kurssi- ja tapahtumasuunnitteluun liittyen. Työkalujen uusiminen on osa kulttuuri- ja liikuntapalveluiden nykyisten järjestelmien korvaamista. Samalla niille palveluille, joilla ei ole vielä käytössään digitaalisia työkaluja kurssi- ja tapahtumasuunnitteluun luodaan uudet työkalut. Tavoitteena on lisäksi lisätä datan käyttöä kurssi- ja tapahtumatarjonnan suunnittelussa ja lisätä prosessien automaatioastetta. 
 

Liikunta.Helsinki, projektipäällikkö Päivi Jalava 

Keväällä 2020 osallistetaan lukuisia kaupunkilaisia ja kaupungin työntekijöitä miettimään mitä uudet liikunnan verkkosivut pitävät sisällään. Tavoitteena on, että uudet sivut palvelevat eri-ikäisiä kaupunkilaisia entistä paremmin, jokainen löytää itselleen helposti mielekästä liikuntaa ja liikkumista.  
 

Mitä tarkoittaa Helsinki Design System? 

Helsinki Design Systemin tavoitteena on tarjota kaupunkilaisille ja muille käyttäjille parempi käyttäjäkokemus. Se tekee digipalvelujen suunnittelusta ja rakentamisesta kustannustehokkaampaa ja auttaa kehittämään palveluita kaupunkiyhteisen visuaalisen ilmeen ja käytettävyyden mukaisesti. Helsinki Design System tarjoaa käyttöliittymäsuunnittelulle ja ohjelmistokehitykselle yhteisen uudelleenkäytettävän komponenttikirjaston, joka voidaan ottaa käyttöön palveluiden kehittämisessä ja suunnittelussa. Vuonna 2020 Kuva, Kanslia ja Kasko kehittivät ns. minimiversion Helsinki Design Systemistä. Kuvan digiohjelman uudet digipalvelut hyödyntävät jo HDS:ää. Vuonna 2020 Design Systemiä kehitetään niin että eri digitaaliset palvelut löytävät sieltä tarvitsemansa käyttöliittymäelementit. Tämä nopeuttaa kehitystyötä, vähentää päällekkäistä työtä ja säästää kustannuksia sekä auttaa verkkopalveluita varmistamaan saavutettavuuden. https://hds.hel.fi 

Kulttuurin kummilapset, palvelun UX-suunnittelija Anniina Hautala. 

Vuodesta 2020 alkaen jokaisella Helsingissä syntyvällä lapsella on ollut kummina kulttuuritoimija, jonka kautta lapsi perheineen saa kokea kulttuuri- ja taide-elämyksiä. Kulttuurin kummilapset -hanke edistää lapsiperheiden hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta. Perheet kutsutaan mukaan toimintaan neuvoloissa heti lapsen synnyttyä ja kummius jatkuu, kunnes lapsi aloittaa koulun. Kummilapsien ja perheiden rekisteriä ylläpidetään digitaalisella alustalla ja kummiperheet löytävät heille tarjotun kulttuuri- ja taide-elämyksen Kulttuurin kummilapset -sivustolta. Ensimmäiset kummilapset ovat jo löytäneet uudistetun verkkopalvelun:https://kummilapset.hel.fi/fi/home 

 Lisäksi: 

  • Helmet.fi-uudistus 
  • Tiedolla johtamisen PoC, projektipäällikköJouni Juntumaa 
  • Liikunnan IoT-kokeilut  


  • Helsinki-profiili - mitä tarkoittaa käyttäjälle ja palveluille 
    Kaupunginlaajuinen asiakasprofiili, jonka avulla kaupungin eri palvelut ovat käytettävissä saumattomasti yhdellä kirjautumisella sekä käyttäjätilillä ilman perustietojen syöttämistä useaan eri palveluun.Asiakkaat voivat tarkastella miten asiakastietoja käytetään sekä hallita lupia omien tietojensa käyttöön. Asiakkaat sekä yhteisöt voivat myös valtuuttaa edustajia kaupungin palveluiden käyttöönProfiili mahdollistaa proaktiiviset ja kohdennetut palvelut. 

 Lue lisää kulttuurin ja vapaa-ajan digiohjelmasta täältä: http://helmi.hel.fi/kuva/strategia_ja_talous/digitaalinen%20Kuva/Sivut/default.aspx 

 

Yhteyshenkilöt

digitalisaatio-ohjelman ohjelmapäällikkö Tuomas Naakka,
puh. 040 1943117, tuomas.naakka@hel.f

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginkirjasto aloittaa omatoimikäytön kolmessa kirjastossa14.7.2020 15:30:00 EESTTiedote

Herttoniemen, Laajasalon ja Suomenlinnan kirjastot aloittavat kesän aikana omatoimikäyttö-palvelun, jossa asiakkaat voivat käyttää kirjastoa varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Suomenlinnan kirjastossa omatoimikäyttöä on tarjottu jo aikaisemmin, mutta koronatilanteen vuoksi palvelu on ollut tauolla. Nyt omatoimikäyttö-palvelu alkaa myös Laajasalon kirjastossa 13.7. ja Herttoniemen kirjastossa 3.8. Suomenlinnassa omatoimikäyttö jatkuu perjantaista 17.7. lähtien. Suomenlinnan omatoimikäyttö on tarkoitettu vain alueen asukkaille, muiden kirjastoiden omatoimikäyttö-palvelut ovat avoimia kaikille kirjaston asiakkaille.

Meröppet påbörjas i tre bibliotek av Helsingfors stadsbibliotek14.7.2020 15:29:00 EESTTiedote

Meröppet påbörjas under sommaren i biblioteken i Hertonäs, Degerö och Sveaborg, där kunderna kan använda biblioteket utanför de egentliga öppettiderna. Man har redan tidigare erbjudit meröppet i biblioteket i Sveaborg men servicen har varit på paus på grund av coronasituationen. Nu börjar meröppet även i biblioteket i Degerö den 13 juli och i Hertonäs den 3 augusti. Meröppet fortsätter från och med fredagen den 17 juli i Sveaborg. Meröppet i Sveaborg är avsett enbart för områdets invånare, meröppet-servicen inom de andra biblioteken är öppna för alla kunder.

Helsinki City Library to provide self-service operations in three locations14.7.2020 15:28:00 EESTPress release

In the summer, Herttoniemi, Laajasalo and Suomenlinna Libraries will begin providing self-service operations that enable customers to use the library independently outside the actual opening hours. Suomenlinna Library has provided customers with self-service use before, but due to the coronavirus situation, the service has been on hold. Now, self-service use will also be provided by Laajasalo Library from 13 July and Herttoniemi Library from 3 August. At Suomenlinna Library, the self-service operations will continue from Friday 17 July. In Suomenlinna, self-service use is only intended for local residents, but the self-service operations provided by the other libraries are open to all customers.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme