Jyväskylän yliopisto

Digiloikasta digitaitoihin – Kansainvälinen monilukutaitotutkimus tietoyhteiskunnan avaintaitojen äärellä

Jaa

Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos järjestää kansainvälisen monilukutaidon ja ohjelmoinnillisen ajattelun arviointitutkimuksen (ICILS 2018) tulosten julkistamistilaisuuden tiistaina 5.11.2019 klo 12.00. Tilaisuus on seurattavissa myös internetissä. Tervetuloa!

Kuva: iClipart.com
Kuva: iClipart.com

Julkistamistilaisuus tiistaina 5.11.2019 klo 12.00
Ruusupuisto-rakennus, Alvar Aallon katu 9, Jyväskylä

Tilaisuus on seurattavissa myös internetissä.

  • Miten sujuu 8.-luokkalaisilta diginatiiveilta tiedon käsittely ja tuottaminen?
  • Onko tietoteknologian hyödyntäminen poikien valtakuntaa, vai jyrääkö tyttöjen osaamistaso pojat?
  • Mitä on ohjelmoinnillinen ajattelu – osaavatko sitä vain tietokonenörtit?
  • Onko perhetaustalla merkitystä digitaitojen osaamisessa?
  • Millaiset tekijät koulussa edistävät ja mitkä estävät teknologian hyödyntämistä opetuksessa?
  • Kuka nuorta opettaa; mihin digitaitoihin koulussa keskitytään?

Tilaisuudessa Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos julkistaa kansainvälisen monilukutaidon ja ohjelmoinnillisen ajattelun arviointitutkimuksen (ICILS, International Computer and Information Literacy Study) tulokset. Vuonna 2018 toteutettuun tutkimukseen osallistui 14 maata tai aluetta. Suomesta tutkimukseen osallistui 145 koulua ja 2 546 oppilasta. Lisäksi rehtoreilta ja koulujen TVT-vastaavilta kerättiin tietoja koulujen resursseista ja opettajilta kysyttiin heidän asenteistaan ja painotuksistaan käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa opettaessaan monilukutaidon ja ohjelmoinnillisen ajattelun sisältöjä.

Tilaisuudessa tuloksia esittelee tutkimuksen kansallinen koordinaattori, yliopistotutkija Kaisa Leino.

ICILS-tutkimusta koordinoi kansainvälinen IEA-järjestö (The International Association for the Evaluation of Educational Achievement). Suomessa tutkimuksen on toteuttanut Koulutuksen tutkimuslaitos yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.


Tervetuloa!


Lisätietoja tutkimuksesta:

yliopistotutkija Kaisa Leino, p. 040 805 4810, kaisa.j.leino@jyu.fi

ICILS-tutkimuksen nettisivut: https://ktl.jyu.fi/icils

Tilaisuus netissä:

Suora lähetys 5.11. klo 12 alkaen: http://r.jyu.fi/BvN

Tiedote ja raportti tutkimustuloksista julkaistaan 5.11. klo 12 ICILS-tutkimuksen verkkosivuilla: https://ktl.jyu.fi/icils

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: iClipart.com
Kuva: iClipart.com
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat taustoittavat vuoden nobelistien saavutukset yleisöluennolla5.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Samaan aikaan kun Tukholmassa vietetään Nobel-illallisia tiistaina 10. joulukuuta, pääsemme Jyväskylässä Nobel-kattauksen äärelle! Jyväskylän yliopisto järjestää tiedeillan, jossa Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen vuoden 2019 Nobel-palkitut ja heidän läpimurtoihin johtaneet aiheensa. Kaikille avoin yleisöluento on tiistaina 10.12. klo 18-19.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston Unonsalissa (Vapaudenkatu 39-41).

Tut­ki­mus osoit­ti ensi ker­ran me­ka­nis­min, jol­la isän­tä­so­lun omat kal­paii­ni-ent­syy­mit edis­tä­vät en­te­ro­vi­rusin­fek­tio­ta3.12.2019 10:10:26 EETTutkimus

Pitkään on arveltu, että jotkut solun omat proteaasit (valkuaisaineita pilkkovat entsyymit) osallistuisivat virusinfektion edistämiseen enterovirusten infektoimissa soluissa. Tähän mennessä on ollut epäselvää, mitä nämä proteaasit ovat. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin ensi kertaa, että viruksen sisältämien proteaasien lisäksi isäntäsolun omat kalpaiini-entsyymit pystyvät pilkkomaan viruksen polyproteiinia ja siten tuottamaan viruspartikkelien kasauksessa tarvittavia kapsidiproteiineja. Tuloksia voidaan hyödyntää antiviraalihoitojen kehittämisessä. Tutkimus julkaistiin Viruses-tiedejulkaisussa marraskuussa 2019.

Väitös 11.12.2019: Historia ja yritysten yhteiskuntavastuu3.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Tutkimuksen kapea-alaistuminen voi rajoittaa sen tulosten käytettävyyttä etenkin monitahoisten yhteiskunnallisten kysymysten yhteydessä. Vastaavasti rahoittajat ja tutkijat suosivat yhä enemmän poikkitieteellisiä tutkimushankkeita. Tutkimus osoittaa, että vaikka poikkitieteellisyyden tarjoamat mahdollisuudet kuulostavat lupaavilta, voivat niiden pohjalta asetetut tavoitteet olla erittäin hankalia toteuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme