Digi- ja väestötietovirastoDigi- ja väestötietovirasto

Digipalveluiden haavoittuvuuksien tunteminen on tärkeämpää kuin koskaan – kuntien tietoverkoista etsittiin ja korjattiin haavoittuvuuksia

Jaa

Kuntien sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoiden digitaalisista palveluista etsittiin haavoittuvuuksia kartoituksella, jonka toteuttivat Digi- ja väestötietovirasto sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus. Kunnat ja sote-toimijat saivat ajantasaista tietoa palveluidensa haavoittuvuuksista ja pystyivät sen perusteella tekemään tarvittavat korjaukset ja siten parantamaan palveluiden turvallisuutta.

Haavoittuvuudet kartoitettiin lähes 50 kunnan ja sote-toimijan digipalveluista

Digitaalisten palveluiden turvallisuudesta on huolehdittava entistäkin tarkemmin, kun yhä useammat palvelut siirtyvät verkkoon. Yksi keino parantaa turvallisuutta on kartoittaa säännöllisesti, onko palveluiden käyttämissä ohjelmistoissa tai komponenteissa tunnettuja haavoittuvuuksia, joihin jokin ulkopuolinen taho voisi kohdistaa luvattomia toimenpiteitä.

Digi- ja väestötietoviraston sekä Kyberturvallisuuskeskuksen yhteisessä pilottiprojektissa kartoitettiin haavoittuvuuksia yhteensä 49 kunnan ja sote-toimijan julkisessa verkossa sijaitsevista järjestelmistä ja digitaalisista palveluista. Havainnot toimitettiin kunnille ja sote-toimijoille, jotka pystyivät tietojen perusteella tekemään korjaavia toimenpiteitä.

Korjausten jälkeen toistetussa kartoituksessa haavoittuvuuksia löytyi selvästi vähemmän kuin ensimmäisellä kerralla. Voitiin siis todeta, että korjaukset toimivat ja paransivat palveluiden turvallisuutta.

Haavoittuvuuskartoituksella voidaan löytää heikkouksia ohjelmistoissa

  • Haavoittuvuuskartoituksella etsitään ja pyritään tunnistamaan verkon aktiivisia laitteita sekä niiden haavoittuvuuksia.

  • Haavoittuvuudella tarkoitetaan ohjelmistossa olevaa heikkoutta, jota hyödyntämällä jokin ulkopuolinen taho voi tehdä luvattomia ja odottamattomia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi tietomurtoja.

”Näiden kartoitusten perusteella voimme sanoa, että löydökset olivat tavanomaisia. Yleisimpiä haavoittuvuuksia oli havaittavissa, mutta ei kuitenkaan poikkeavissa määrin”, sanoo erityisasiantuntija Karoliina Kemppainen Kyberturvallisuuskeskuksesta.

”Pilottiprojektissa tehdyt kartoitukset auttoivat useita organisaatiota kiinnittämään huomiota omien ympäristöjensä tietoturvallisuuteen. Töitä on toki vielä tehtävä, ja esimerkiksi versiopäivityksiä tarvitaan, mutta suunta on parempaan päin”, Kemppainen toteaa.

Haavoittuvuudet pitää havaita ja korjata ennen kuin joku muu löytää ne

Kunnat antoivat erittäin myönteistä palautetta haavoittuvuuskartoituksista. Kartoituksia pidettiin tarpeellisina ja hyödyllisinä, ja useat pilottiin osallistuneet kunnat toivoivat niille jatkoa tulevaisuudessa.

”Tietoverkkojen turvallisuuden tarkastelemiselle julkisesta verkosta käsin on kasvava tarve, kun palvelut digitalisoituvat”, sanoo johtava asiantuntija Tuomas Pelttari Digi- ja väestötietovirastosta.  Kartoituksilla on myös laajempia, välillisiä hyötyjä. ”Yksittäisten havaintojen lisäksi voidaan löytää korjaustarpeita esimerkiksi toimitusketjuissa tai päivitysprosesseissa”, Pelttari kertoo.

Kyberturvallisuuskeskus kehittää haavoittuvuuksien kartoittamisen toimintamallia kerättyjen kokemusten perusteella tämän vuoden aikana. Tavoitteena on tarjota kunnille parempi tilannekuva heidän omien tietoverkkojensa turvallisuudesta. Lisäksi kartoituksissa kerättyä dataa käyttämällä voidaan ylläpitää entistä ajantasaisempaa kyberturvallisuuden tilannekuvaa kansallisella tasolla.

Palautteesta kävi ilmi, että osa kunnista ei pysty kartoittamaan haavoittuvuuksia tällä tavoin välttämättä lainkaan omilla resursseillaan. Ulkopuolinen apu otettiin ilolla vastaan.

“Valitettava tosiasia on, että erityisesti julkisessa verkossa sijaitsevien digipalveluiden haavoittuvuudet ovat myös epäystävällisten tahojen löydettävissä. Erilaisten uhkien yleistyessä on entistä tärkeämpää, että palveluntarjoajat tuntevat omat palvelunsa ja niiden heikkoudet, jotta haavoittuvuudet pystytään korjaamaan ennen kuin joku muu löytää ne”, Pelttari tiivistää.

Lisätiedot

Haavoittuvuuskartoitukset tehtiin Digi- ja väestötietoviraston sekä Kyberturvallisuuskeskuksen yhteistyönä. Digi- ja väestötietovirasto vastasi yhteydenpidosta kuntiin sekä lähtötietojen ja palautteen keräämisestä. Kyberturvallisuuskeskus toteutti teknisen kartoituksen ja koosti raportit kunnille.

Toiminta toteuttaa osaltaan julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden toimeenpanosuunnitelmaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuomas Pelttari, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, etunimi.sukunimi@dvv.fi, p. 0295 535 266

Karoliina Kemppainen, erityisasiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, etunimi.sukunimi@traficom.fi, p. 0295 390 659

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

dvv.fi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom edistää liikennejärjestelmän toimivuutta ja turvallisuutta sekä huolehtii siitä, että Suomessa on käytettävissä toimivat, turvalliset ja kohtuuhintaiset viestintäyhteydet ja -palvelut.

Virasto on myös palveleva liikenteen ja viestinnän lupa-, rekisteri- ja valvontaviranomainen.

Traficom vauhdittaa digiyhteiskunnan kehittymistä ja tukee kestävää kehitystä.

Traficomissa työskentelee yli 900 asiantuntijaa 15 paikkakunnalla.

traficom.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Avointen lähteiden tiedustelu sekä kyber- ja informaatiovaikuttaminen teemoina 1.6. – alan asiantuntijat kertovat tuoreista havainnoistaan VAHTI-seminaarissa25.5.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

VAHTI-seminaarissa tarkastellaan digiturvallisuuden ajankohtaisimpia ilmiöitä: Millaisia tietoja meistä päätyy verkkoon? Miten avointen lähteiden tiedustelua voidaan käyttää hyödyksi – esimerkiksi sodan tilannekuvan ylläpitämisessä? Mikä on verkkorikollisuuden tila, ja mitä on odotettavissa lähitulevaisuudessa? Entä millaisen uhan Venäjän informaatio- ja kybervaikuttaminen muodostaa Suomelle?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme