Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Digitaalinen asuntokauppa etenee - Hypo rahoitti Suomen ensimmäisen "sähköisen osakekirjan" asuntokaupan

Jaa

14.6.2019 klo 9.00. Hypo on rahoittanut asuntokaupan, jossa kaupan kohteena oli osakehuoneistorekisteriin kirjattu sähköinen merkintä asunnon omistuksesta, arkikielellä ajateltuna ”ns. sähköinen osakekirja”. Kauppa tehtiin Turussa torstaina. Myydyn huoneiston rekisterimerkintä tuli Hyposta nostettavan asuntolainan vakuudeksi.

Hypo on todennäköisesti ensimmäisenä pankkina nyt rahoittanut asuntokaupan, jossa ei käytetty ollenkaan paperista osakekirjaa, vaan tiedot omistuksesta ja hallintaoikeudesta olivat sähköisessä muodossa Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä osakehuoneistorekisterissä. Sähköinen huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, ja tätä kautta myös asuntokaupan nopeutta, koska paperisia dokumentteja ei allekirjoiteta tai liikutella.

Jatkossa asunnon ostaja huomaa yhä useammin, ettei saa totutusti osakekirjaa osoitukseksi omistuksestaan, vaan se korvautuu sähköisellä merkinnällä osakehuoneistorekisterissä. Tilannetta voi verrata osakeomistuksiin, joista omistaja ei ole enää pitkään aikaan saanut osakekirjaa itselleen, vaan omistus näkyy arvo-osuustilillä.

Digitaalinen asuntokauppa tulee mahdolliseksi, kun huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto etenee. Ennen tämän vuoden alkua perustetut eli vanhat asunto-osakeyhtiöt ovat voineet toukokuun alusta alkaen siirtää osakeluettelonsa eli tiedot omistajista järjestelmään. Alkuvaiheessa tiedot siirretään Maanmittauslaitoksessa yksitellen, mutta tämän vuoden loppuun mennessä tulee käyttöön sähköinen palvelu, jonka avulla tietojen siirto taloyhtiöistä, osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista yleistyy, koska siirtäminen nopeutuu ja yksinkertaistuu merkittävästi.

Ensimmäisenä huoneistotietojärjestelmään tulivat uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt, jotka on perustettu Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelussa sähköisesti. Paperisia osakekirjoja ei ole enää painettu näiden yhtiöiden osakehuoneistoille, vaan niiden omistaja- ja panttausmerkinnät näkyvät huoneistotietojärjestelmässä.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Sami Vallinkoski
pankinjohtaja
puh. 040 740 6598

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Yrjönkatu 9 A
00101 HELSINKI

09 228 361http://www.hypo.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme