Suomen startup-yhteisö

Digitaalisen henkilöllisyyden hanke saatava maaliin – tunnistautuminen on maahantulon pullonkaulana

Jaa
Riikka Pakarinen
Riikka Pakarinen

Keskustelu ulkomaalaisten työntekijöiden saamisesta Suomeen on noussut keskeiseksi kysymykseksi Suomen talouskasvun osalta. Syksyllä voimaan tulleen D-viisumin myötä työlupaprosessit ovat nopeutuneet erityisasiantuntijoiden osalta huomattavasti. Samalla maahantuloprosessin pullonkaulat ovat siirtyneet toisaalle. 

Suomen startup-yhteisön jäsenistökyselyjen mukaan Suomen maahantuloprosessin suurin haaste on tällä hetkellä pankkiasiakkuuden avaaminen ja vahvan tunnisteen käyttöönotto. 

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus helpottaisi maahanmuuttoprosessia tarjoamalla uuden tunnistautumisvälineen, joka voisi parhaimmillaan korvata pankkitunnusten käytön vahvana tunnistautumisen menetelmänä. Onnistuessaan hanke mahdollistaa ulkomaisen osaajan aidon integroitumisen suomalaiseen yhteiskuntaan aikaisempaa nopeammin. 

”Nyt on ensiarvoisen tärkeää, että uusi hallitus ja eduskunta käy HE-esityksen huolella läpi ja antaa esityksen mahdollisimman pian uudelle eduskunnalle. Perustusvaliokunnan esiin nostamat puutteet on korjattava ja toisaalta samalla varmistettava se, että lainsäädäntö mahdollistaa sujuvamman digitunnistautumisen käytön niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla, erityisesti pankkipuolella. Tällä hetkellä pankkitilien avaaminen voi kestää Suomeen tulevalle jopa kuukausia. Helpotusta tähän saataisiin jos digitunnistautumisen voisi tehdä jo lähtömaassa. Prosessi saataisiin näin käyntiin ennen henkilön Suomeen saapumista”, toteaa Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

“Pankkitilin aukaisemiseen ja henkilöturvatunnuksen saamiseen Suomessa tarvitaan vahva tunnistautuminen. Tämä prosessi on Suomessa kankea ja aiheuttaa pullonkaulan ulkomaisen työvoiman integroitumiseen Suomessa. Pahimmillaan osaajat joutuvat odottamaan palkkojaan kuukausia”, tiivistää Youssef Zad, Suomen startup-yhteisön pääekonomisti. “Hallituksen esitys digitunnistautumisen parantamisesta ja jouhevoittamisesta oli erinomainen edistysaskel. Uudistuksen piti tulla voimaan tämän vuoden syksyllä. Tieto siitä, että mietintö on pysähtynyt valiokuntakäsittelyyn, eikä eduskunta näin ollen ehdi käsitellä lainsäädäntöä on todella harmillista sekä kotimaisille työvoimapulasta kärsiville yrityksille, että koko Suomen kilpailukyvylle.”

Työn tekemisestä on tullut maantieteellisesti joustavampaa etenkin teknologiayrityksissä. Päätös siitä, mihin maahan halutaan työllistyä riippuu äärimmäisen globaalissa ja kovassa kilpailutilanteessa myös siitä, millainen maahantuloprosessi muuton kohteena olevassa maassa on käytössä. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Riikka Pakarinen
Riikka Pakarinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Suomen startup-yhteisön muodostaa lähes 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad: "Suomen täytyy houkutella osaavaa työvoimaa nykyistä voimakkaammilla verokannustimilla."9.3.2023 14:43:22 EET | Tiedote

Suomen startup-yhteisö järjesti veroseminaarin torstaina 9.3 Helsingissä. Tilaisuuden yhteydessä julkaistiin Suomen startup-yhteisön toteuttama veroselvitys. Selvityksessä käydään läpi, mitä tutkimuskirjallisuus sanoo huippuosaajien ja innovaattoreiden muuttoliikkeiden ja verotuksen välisestä yhteydestä. Lisäksi selvitys tuo esille sen, millaisia verokannustimia Suomen kanssa työvoimasta sekä yrityksistä kilpailevilla mailla on käytössä. Selvityksen perusteella verokannustimilla on vaikutuksia erityisryhmien muuttoliikkeisiin. Tällaisia erityisryhmiä ovat esimerkiksi patentteja omaavat huippuinnovaattorit sekä muut korkeatuloiset henkilöt.

Suomen startup-yhteisö kiittää parlamentaarisen TKI-työryhmän jäseniä onnistuneesta työstä1.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Parlamentaarisen TKI-työryhmän loppuraportin julkistamistilaisuus järjestettiin 1.3.2022. Suomen startup-yhteisö on erityisen tyytyväinen siihen, että eduskunta on saanut maaliin TKI-rahoituslain sekä uuden t&k-verokannustimen, joiden avulla parannetaan Suomen tuottavuutta ja talouskasvua pitkällä aikavälillä. Parlamentaarisen työryhmän lopputulokset voidaan havaita 10-20 vuoden aikajänteellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme